17.000 de familii se spală „la lighean“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apa caldă a fost sistată ieri din cauza datoriilor pe care centrala electrotermică le are către furnizorul de gaz. 17.000 de familii, datornice sau nu la întreţinere, sunt nevoite acum să încălzescă apă pe aragaz şi să se spele „la lighean".

Sistarea apei calde a survenit ca urmare a datoriilor de 8,9 milioane de lei pe care CET Braşov le are către furnizorul de gaz. 17.000 de locuinţe din Braşov, branşate la sistemul centralizat, au fost afectate de această măsură. 30 la sută dintre braşovenii care nu mai au apă caldă sunt buni platnici. Chiar dacă oamenii au încheiat contracte individuale cu centrala electrotermică, apa caldă le-a fost sistată pentru că a fost întreruptă furnizarea de gaz.

„Ne spălăm ca la ţară, în copaie şi la lighean. Încălzim apă pe aragaz şi ne chinuim aşa. Eu nu am niciun leu datorie la întreţinere, însă trebuie să sufăr pentru alţii. Sunt oameni bolnavi, bătrâni, care abia se descurcă. Şi anul trecut am avut apa caldă oprită şi a fost foarte greu", spune Maricel Onofrei, un bărbat de 52 de ani, pensionat pe caz de boală.

În lipsa apei calde, braşovenii apelează la improvizaţii pentru a se putea spăla. Oamenii sunt nevoiţi să încălzească apă pe aragaz şi să se spele „la lighean".

„E bătaie de joc. Încălzim la butelie apa cu care spălăm rufele. Cât putem s-o ducem aşa?  Ăsta nu e trai decent. Să vrei să te speli şi să nu ai cu ce. Autorităţile ar trebui să găsească o soluţie, să nu ne lase să ne chinuim în halul ăsta", crede Natalia Stoica, o braşoveancă a cărui apartament este branşat la CET.

„Am fost plecată câteva luni din ţară, acum m-am întors şi m-am trezit că nu e apă caldă. Suntem oameni bătrâni care ne achităm facturile. E primul lucru pe care îl facem. Ca să ne trezim că ni se taie apa, tocmai pe căldurile ăstea. E foarte greu, trăim în nişte condiţii greu de suportat pentru oricine", spune Paraschiva Menek, o pensionară din Braşov.

Apartamentele rămase fără apă caldă sunt situate în Bartolomeu, Tractorul, Gării, Griviţei, Hărman - Zizin, Timiş - Triaj, Scriitorilor şi Florilor şi apartamentele racordate la CAF Metrom , fiind cuprinse porţiuni din cartierele Răcădău, Noua şi o parte din Astra.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos: