Inspector de la Finanţe prins în flagrant în timp ce lua mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Todireanu şi-a ascuns faţa de ziarişti

Florin Todireanu, angajat în cadrul compartimentului de control fiscal, a cerut şi a primit 700 de lei de la administratorul unei firme de construcţii. Reţinut de poliţişti, inspectorul a fost eliberat ieri de magistraţi pe motiv că nu este pericol public. Şefii Fiscului l-au suspendat însă din funcţie.  

Florin-Cristian Todireanu (38 de ani) este inspector în cadrul Compartimentului de control fiscal de 13 ani şi nu a avut până acum vreo abatere disciplinară. Acesta a fost prins în flagrant luni, chiar în faţa sediului Administraţiei Fiscale, când a luat 400 de lei mită de la administratorul unei asociaţii familiale. Banii erau marcaţi, iar inspectorul a fost ridicat de poliţişti şi reţinut pentru 24 de ore.

Filmul şpăgii

Flagrantul a fost organizat de poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Botoşani şi angajaţi ai Serviciului Judeţean de Informaţii şi Protecţie Internă, în urma unui denunţ al administratorului firmei de construcţii căruia i s-au pretins banii.
Totul a început în luna noiembrie, când angajatul Fiscului a efectuat un control la asociaţia familială din domeniul construcţiilor şi a constatat lipsa casei de marcat. „Inspectorul i-a atras atenţia administratorului că amenda pentru lipsa casei de marcat este de 8.000 de lei şi i-a cerut să facă o înţelegere. Pentru 700 de lei, inspectorul nu proceda la sancţionarea contravenţională a agentului economic“, a declarat Aurel Simion, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani.

Cercetat în stare de libertate

Prima tranşă de bani a ajuns în buzunarul inspectorului înainte de Crăciun, când a încasat 300 de lei. Luni, acesta s-a întâlnit cu administratorul firmei pentru a încasa restul banilor. Nici nu a pus bine mâna pe cei 400 de lei că a şi fost ridicat de poliţişti. Todireanu a fost reţinut pentru 24 de ore şi a fost prezentat magistraţilor de la Tribunalul Botoşani cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile pentru luare de mită, infracţiune prevăzută şi pedepsită cu închisoarea de la 3 la 17 ani.

La o oră de la intrarea în sala de judecată, acesta a fost eliberat. „Magistraţii au stabilit că este la prima abatere şi nu reprezintă un pericol public. Va fi cercetat în stare de libertate şi nu are voie să părăsească localitatea“, a spus Marcel Goraş, avocatul lui Todireanu.

„A afectat imaginea instituţiei!“
Florin Todireanu a fost suspendat din funcţie. „Deocamdată, l-am suspendat din funcţie până la terminarea anchetei, dar riscă să-şi piardă locul de muncă. A afectat imaginea insituţiei!“, a declarat Radu Ţurcanu, şeful Administraţiei Fiscale Botoşani. Acesta este primul caz de corupţie descoperit la Fisc în ultimii zece ani. Anul trecut, Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a înregistrat şapte cazuri de corupţie. 18 persoane, majoritatea funcţionari publici, au fost trimişi în judecată pentru abuz în funcţie şi luare de mită.