Populația evacuată din Roșia Montană poate reveni acasă. Măsurile urgente decise de CJSU Alba

0
Publicat:

Populația evacuată din Roșia Montană după fisura descoperită în digul barajului Tăul Mare poate reveni acasă, a decis vineri seara Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba.

Tăul Mare după scăderea nivelului apei cu aproape cinci metri FOTO Ion Crișan

CJSU Alba a mai transmis o serie de obligații către Comitetul Local pentru Situații de Urgență și Consiliul Local al comunei Roșia Montană, în calitate de proprietar al lacului de acumulare Tăul Mare. Astfel, se va identifica în termen de maxim trei zile, un proiectant și un executant pentru identificarea unor soluții tehnice și implementarea acestora.

De asemenea, se va identifica în regim de urgență, un executant pentru efectuarea lucrării de repoziționare a conductei de preaplin. O altă obligație se referă la identificarea în regim de urgență a unui executant pentru amenajarea în cel mai scurt timp a drumului de acces spre lacul de acumulare Tăul Mare.

Principalele măsuri dispuse de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba:

- Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Comunei Roșia Montană va reveni de îndată asupra Deciziei de evacuare a populației din gospodăriile aflate în proximitatea pârâului Foieș, de pe raza localității Roșia Montană, comuna Roșia Montană, județul Alba, emisă în data de 02.10.2022 și va informa populația că se poate întoarce la domiciliu.

- Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Comunei Roșia Montană va lua măsuri pentru monitorizarea în regim permanent 24/24, a funcționării scurgerilor prin sifonare a apei, instalate la lacul de acumulare Tăul Mare din localitatea Roșia Montană, județul Alba.

Tăul Mare, înainte de evacuarea apei FOTO Casa Petri Roșia Montană

- Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Comunei Roșia Montană va lua măsuri de a identifica în regim de urgență – maxim trei zile, un executant pentru amenajarea în cel mai scurt timp a drumului de acces spre lacul de acumulare Tăul Mare din localitatea Roșia Montană, județul Alba, în vederea facilitării intervențiilor de orice tip.

- În calitate de deținător al lacului Tăul Mare, Consiliul Local al UAT Comuna Roșia Montană, va identifica în regim de urgență – maxim trei zile, un executant pentru efectuarea lucrării de repoziționare a conductei de preaplin Dn600 cu 3-5 m mai jos față de poziția actuală.

Soluții tehnice, identificate în 14 zile

- În calitate de deținător al lacului Tăul Mare, Consiliul Local al UAT Comuna Roșia Montană, va identifica în termen de maxim trei zile, un proiectant și un executant pentru identificarea în maxim 14 zile a unor soluții tehnice și implementarea acestora pentru punerea în siguranță pe termen mediu și lung a barajului lacului de acumulare Tăul Mare.

-  Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Comunei Roșia Montană va lua măsuri pentru monitorizarea nivelului apei din lacul de acumulare Tăul Mare, iar în situația unei creșteri de nivel cu maxim 2 m față de nivelul actual, adică la un nivel de minus 3 metri față de cota înregistrată la momentul începerii evacuării apei din lac cu mijloacele fixe și mobile, se vor solicita în sprijinul comitetului local, forțe și mijloace din partea comitetului județean, respectiv Inspectoratului pentru Situații de Urgență Unirea al județului Alba.

Fisura din digul lacului de acumulare FOTO Adevărul

- Inspectoratul pentru Situații de Urgență Unirea al județului Alba, va desfășura în continuare misiuni de evacuare a apei din lacul de acumulare Tăul Mare din localitatea Roșia Montană, județul Alba, cu ajutorul a patru motopompe de mare capacitate, până la momentul începerii lucrărilor pentru repoziționarea conductei de preaplin Dn600.

- În data de 08.10.2022, la ora 00:00 măsurile de asigurare/menținere a ordinii publice și de pază a bunurilor persoanelor evacuate din localitatea Roșia Montană, comuna Roșia Montană, se ridică, revenindu-se la activitățile normale de menținere a ordinii publice în localitatea Roșia Montană.

Nivelul apei, redus cu aproape cinci metri

O fisură în digul barajului, observată sâmbătă, a alertat autoritățile. S-a luat decizia evacuării locuitorilor din aval și scăderea nivelului apei pentru a se menține siguranța lacului. Până vineri, 7 octombrie, nivelul apei evacuate cu motopompe a scăzut cu aproape cinci metri față de cota inițială.

În gospodăriile din zona care putea fi în pericol de a fi inundată locuiesc un total de 268 persoane, dintre care 158 s-au autoevacuat, 105 au refuzat evacuarea și 5 persoane au fost evacuate în spații puse la dispoziție de autoritățile publice.

Tăul Mare a fost amenajat în 1908 și este unul dintre cele șapte lacuri artificiale existente în zona Roșia Montană. A primit această denumire datorită întinderii lui, mult mai mare față de celelate. Este alimentat de trei izvoare din masivele ce îl inconjoară.

Lacul avea o suprafață de 40.000 metri pătrați și o cantitate estimată inițial de 270.000 de metri cubi de apă, aflându-se la o altitudine de 930 de metri, exact deasupra satului Roșia Montană.

Mai multe pentru tine:
Cele mai bune locuri de grătar pentru sărbătoarea de 1 Mai
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Ucrainenii au atacat cu drone două rafinării de petrol și un aerodrom militar din regiunea Krasnodar VIDEO
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Oana Zăvoranu sare la gâtul Adelei Popescu! Ce a enervat-o la culme la soția lui Radu Vâlcan: „Când o vedeți pe distinsa pe undeva că se rupe în figuri...”
Un om de știință a elucidat misterul „blestemului faraonului”. Ce i-a ucis pe cei care au deschis mormântul lui Tutankhamon
Crenvurștii, mai nocivi decât legumele sau fructele cu pesticide. Ce spun specialiștii
Peștera mortală. O cavernă din Kenya, despre care se crede că este sursa Ebola, ar putea provoca următoarea pandemie
Moment istoric pe Bega. Prima cursă după 1988 între Timișoara și Otelec. Vaporul cu 45 de pasageri a ajuns după trei ore