Un tribunal a suspendat continuarea romanului lui Salinger de către un scriitor suedez

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O judecătoare federală a decis în favoarea lui J.D. Salinger, în procesul intentat de acesta sudezului Fredrik Colting, cel care a semnat, sub presudonimul D. J. California, o continuare a romanului "De veghe în lanul de secară", reluând povestea adolescenţilor lui Salinger, ajunşi acum pensionari.

Magistratul a decis că Holden Caulfield, eroul din romanul "De veghe în lanul de secară", aparţine autorului său, J. D. Salinger.

J.D. Salinger l-a dat în judecată pe autorul suedez Frederik Colting, care a imaginat, sub titlul ''60 Years Later: Coming Through the Rye'' ("De veghe în lanul de secară, după 60 de ani"), o continuare a romanului lui Salinger lansat în 1951. Judecătoarea Deborah Batts, citată de BBC, a argumentat că personajul lui California reprezintă o "violare" a eroului lui Salinger, Holden Caulfield.

Frederik Colting a susţinut că romanul său, care are un personaj bazat pe eroul din cartea lui Salinger, este un comentariu literar şi nu o continuare. În plus, Colting spune că a scris cartea ca o explorare critică a relaţiei dintre Salinger şi personajul său fictiv, adolescentul Holden Caulfield. Avocatul lui Salinger a numit însă cartea lui Colting pur comercială, adăugând că 94% din carte este prezentată din perspectiva lui Holden Caulfield. "Este o carte despre Holden Caulfield. Este pur şi simplu o continuare", a declarat acesta în faţa judecătorului.

Decizia instanţei nu este însă una finală, aceasta urmând a fi luată când toate aspectele cazului vot fi expuse într-un proces ulterior.

"De veghe în lanul de secară", roman publicat în 1951, care a devenit una dintre cele mai influente cărţi americane din era modernă, îl prezintă pe Caulfield plimbându-se prin New York după ce a fost dat afară din internat. Tânărul scriitor de 32 de ani, fan al lui Salinger, şi-l închipuie pe Holden Caufield, adolescentul exaltat din romanul "De veghe în lanul de secară", ajuns astăzi pensionar într-un azil de bătrâni.

Cu toate că, din 1970, lui Salinger nu i-a mai apărut, practic, nicio carte, romanele care l-au consacrat sunt reeditate şi au vânzări de până la 250.000 de exemplare pe an, relatează NewsIn. Convingerea că autorul scrie, deşi nu publică, a fost insuflată de fosta sa iubită, care povesteşte că 15 manuscrise sunt încuiate în seiful scriitorului, care scrie fervent. Din 1953, J. D. Salinger locuieşte retras, la Cornish, New Hampshire.