Lingura electrică care te ajută să mănânci sănătos, lansată pe piață. Cum funcționează și cât costă VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gigantul japonez al băuturilor Kirin Holdings a lansat pe piață o lingură electrificată despre care cercetătorii susțin că poate promova o alimentație mai sănătoasă. Lingura accentuează gustul sărat, ceea ce înseamnă că în mâncare va fi mai puțină sare. 

Potrivit reuters, produsul a fost lansat luni, 20 mai 2024, și marchează prima comercializare a tehnologiei care a câștigat anul trecut un premiu Ig Nobel, care onorează cercetările neobișnuite și capricioase.

Kirin va vinde online doar 200 de linguri electrice de sare luna aceasta și o serie limitată la un retailer japonez în iunie, dar speră să aibă un milion de utilizatori la nivel global în termen de cinci ani. Vânzările în străinătate vor începe anul viitor. O lingură va fi vândută cu 117 euro. 

Tehnologia are o importanță deosebită în Japonia, acolo unde un adult consumă în medie aproximativ 10 grame de sare pe zi, dublu față de cantitatea recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.

„Lingura, realizată din plastic și metal, a fost dezvoltată împreună cu profesorul de la Universitatea Meiji, Homei Miyashita, care a demonstrat anterior efectul de îmbunătățire a gustului în prototipuri de bețisoare electrice. Efectul funcționează prin trecerea unui câmp electric slab din lingură pentru a concentra moleculele de ioni de sodiu pe limbă pentru a spori salinitatea percepută a alimentelor”, susține publicația citată. 

„Japonia are o cultură alimentară care tinde să favorizeze aromele sărate. Japonezii în ansamblu trebuie să reducă cantitatea de sare, dar poate fi dificil să ne îndepărtăm de ceea ce suntem obișnuiți să mâncăm. Asta ne-a determinat să dezvoltăm această lingură electrică”, a spus cercetătorul Kirin Ai Sato.

Lingura electrică ce te ajută să mănânci sănătos FOTO: Captura VIDEO
Lingura electrică ce te ajută să mănânci sănătos FOTO: Captura VIDEO

Cu o greutate de 60 de grame, lingura funcționează cu o baterie reîncărcabilă cu litiu.

Miyashita și co-creatorul său, Hiromi Nakamura, au primit Premiul Ig Nobel pentru Nutriție de către imunologul și laureatul Premiului Nobel Peter Doherty în cadrul unei ceremonii online, deschide o nouă filă anul trecut.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite