O nouă categorie de tranzacţionare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile performante transferate de pe fosta bursă electronică Rasdaq ar putea fi tranzacţionate pe o categorie suplimentară a Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Reprezentanţii Bursei

Companiile performante transferate de pe fosta bursă electronică Rasdaq ar putea fi tranzacţionate pe o categorie suplimentară a Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Reprezentanţii Bursei de Valori Bucureşti au transmis Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) un proiect de completare a Codului Bursei cu prevederi privind înfiinţarea unei noi categorii şi autorizarea funcţionării sistemului alternativ de tranzacţionare.

"Bursa solicită înfiinţarea unei categorii suplimentare, a patra, aceasta urmând să reunească companii performante transferate de pe fosta bursă Rasdaq", a declarat, ieri, preşedintele BVB, Septimiu Stoica. Noua categorie ar putea reprezenta o posibilitate de propulsareşS a societăţilor care s-au remarcat pe Rasdaq.

150 de companii de pe Rasdaq pot face performanţă

"Bursa susţine ca anumite societăţi să poată să propulseze pe o categorie suplimentară denumită Rasdaq, pentru a păstra şi brandul. Pe Rasdaq au fost multe companii, însă numai aproximativ 150 au în momentul de faţă capacitatea de a face performanţă. Celelalte ar urma să rămână pe sistemul alternativ de tranzacţionare (ATS)", a precizat Septimiu Stoica.

Piaţa reglementată la vedere administrată de operatorul pieţei include, în prezent, trei sectoare: titlurile de capital, titlurile de credit şi organismele de plasament colectiv.

Procesul de fuziune dintre Rasdaq şi BVB a dat primele rezultate la sfârşitul anului 2005: după nouă ani de funcţionare, piaţa Rasdaq a încetat să mai existe ca entitate independentă.

Din acel moment, piaţa Rasdaq a intrat în administrarea BVB, alături de Cota Bursei şi de secţiunea "necotate". Încă din 2005 şi continuând în 2006, BVB a depus la CNVM documentaţia necesară autorizării BVB ca operator de piaţă, precum şi pentru autorizarea Pieţei Reglementate şi a ATS. Comisia a autorizat, anul trecut, BVB - operator de piaţă şi Cota Bursei drept Piaţă Reglementată, în timp ce în legătură cu documentaţia privind constituirea pieţei alternative a solicitat mai multe clarificări şi modificări



"A patra categorie, urmează să reunească companii performante transferate de pe fosta bursă Rasdaq"
Septimiu Stoica, preşedintele BVB