Lecţiile de modestie şi smerenie lăsate moştenire de Papa Francisc. A sărutat picioarele unor deţinuţi musulmani şi braţul tatuat al unei supravieţuitoare a Holocaustului

0
Publicat:

Papa Francisc a lăsat moştenire umanităţii, în cei 12 ani cât a fost în fruntea Vaticanului, nenumărate lecţii de modestie şi smerenie, nu în discursuri, ci chiar prin exemplu personale. Într-un gest de smerenie absolută, el a sărutat picioarele unor deţinuţi musulmani şi braţul tatuat al unei supravieţuitoare a Holocaustului.

Papa Francisc a fost un model de smerenie. Colaj VaticanNew&Adevărul

Născut în Argentina, Papa Francisc a fost primul Suveran Pontif din istorie provenit din America de Sud și totodată primul iezuit care a ajuns liderul Bisericii Catolice.

Alegerea sa, pe 13 martie 2013, a marcat un moment istoric, fiind perceput ca un Papă al schimbării, al modestiei și al apropierii de oameni şi al toleranţei. Pe parcursul celor 12 ani cât s-a aflat în fruntea Vaticanului, Papa Francisc a militat pentru săraci și marginalizați, pozițiile sale pe teme sociale, de la migrație la justiție economică,fiind adesea considerate revoluționare în cadrul conservator al Vaticanului.

De asemenea, spre deosebire de predecesorii săi, a refuzat luxul apartamentelor din Palatul Apostolic, alegând să locuiască în Casa Sf. Marta, un gest simbolic al modestiei și apropierii de oameni.

Nu puţine sunt momentele în care gesturile sale simple şi pline de o smerenie absolută au impresionat o lume întreagă.

El a fost primul papă care a spălat și a sărutat picioarele unor deținuți musulmani, catolici și ortodocși, într-o ceremonie a Săptămânii Sfinte. În 2016, a permis includerea femeilor și fetelor în acest ritual, marcând o schimbare semnificativă în practica Bisericii.

De asemenea, într-o vizită oficială în Turcia, la Catedrala Catolică a Sfântului Spirit din Istanbul, a uimit lumea când s-a înclinat în fața Patriarhului Bartolomeu, cerându-i binecuvântarea și afirmând dorința sa de comuniune deplină între Biserica Catolică și Bisericile Ortodoxe.

Cu aceeaşi modestie, în 2019, la vizita sa în România, a sărutat medalionul cu iconiţa Maicii Domnului de la gâtul arhiepiscopului ortodox de Târgovişte, imediat ce a pus piciorul pe pământ românesc, iar apoi a repetat gestul impresionant şi la Palatul Patriarhiei, unde a sărutat medalionul purtat de Prefericitul Părinte Daniel.

În 2020, la începutul pandemiei Covid-19, Papa Francisc a făcut un pelerinaj pe străzile pustii ale Romei, vizitând Bazilica Santa Maria Maggiore și Biserica San Marcello al Corso, și închinându-se în fața unei icoane și a unui crucifix considerate miraculoase.

Un moment impresionant a avut loc la Vatican în anul 2021, când Papa Francisc a sărutat braţul unei supravieţuitoare a Holocastului, după ce aceasta i-a arătat numărul tatuat pe braţ.

În 2022, deşi se afla în scaunul cu rotile din cauza unor probleme de sănătate, a făcut un pelerinaj în Canada, unde şi-a cerut iertare pentru abuzurile suferite de copiii indigeni în școlile rezidențiale administrate de Biserică, devenite notorii pentru abuzurile fizice și sexuale, descriind aceste instituţii drept „o eroare dezastruoasă, incompatibilă cu Evanghelia lui Isus Hristos”.