Frattini şi Rehn, pe poziţii divergente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa europeană a comentat neînţelegerile dintre comisarii europeni

Bătălia ce s-a dus în "conclavul comisarilor" înainte de definitivarea Raportului de monitorizare a României şi Bulgariei nu a trecut neobservată în presa europeană. Poziţiile cele mai divergente asupra deciziei privind data aderării celor două state în UE le-au avut comisarul european pentru Justiţie, Franco Frattini, şi omologul său pentru Extindere, Olli Rehn.
Franco Frattini, care deţine portofoliul Justiţiei, domeniu în care Bulgariei i se reproşează că are încă probleme, s-a opus amânării până în septembrie-octombrie a deciziei privind data aderării celor două state. Frattini, care a felicitat recent Sofia pentru "progresele uriaşe" realizate în reformarea justiţiei, s-a pronunţat pentru o decizie clară a Comisiei Europene în cadrul raportului, privind aderarea ambelor ţări la 1 ianuarie 2007, scrie EUObserver. La polul opus, comisarul pentru Extindere, Olli Rehn, le-a spus colegilor că o amânare a deciziei privind data aderării până în toamnă ar oferi Executivului european o pârghie de control şi presiune asupra Sofiei şi Bucureştiului. şeful Comisiei Europene a venit cu soluţia de compromis, adică aderarea în 2007, dar condiţionată.

Ziarele germane şi-au schimbat impresia despre România
Poate pentru prima oră în ultimii ani, presa germană din ultimele zile a arătat un interes şi o simpatie neobişnuite pentru România, recunoaşte şi Radio France Internationale. "România nu mai doreşte să fie casa săracilor din Europa" a titrat "Die Welt". Publicaţia apreciază eforturile ministrului justiţiei, Monica Macovei, care a reuşit să schimbe culoarea "cartonaşului roşu" acordat anul trecut de CE. Acelaşi ziar îl citează pe ministrul român de externe, Mihai-Răzvan Ungureanu, care declara: "Aveţi grijă, aici se naşte un viitor tigru!" RFI menţionează că, în ultima vreme, presa germană a criticat Bulgaria pentru întârzierea reformelor, dar faţă de România a manifestat "o atenţie şi o simpatie aproape ieşite din comun". "Frankfurter Allgemeine Zeitung" scria că amânarea aderării cu un an este exclusă, iar clauza de salvgardare ar putea rămâne doar un mijloc de presiune.