Cele mai căutate locuri de muncă pentru elevi, vara. Salariile oferite adolescenților urcă până la 5.000 de lei

0
Publicat:

Orașele mari și stațiunile de pe litoral au cele mai numeroase oferte de muncă pentru elevii care vor să câștige bani și experiență în timpul vacanței de vară. Unii angajatori promit venituri lunare de până la 5.000 de lei tinerilor salariați.

Pe timpul verii, ospătarii sunt la mare căutare. Sursa: Freepik.com

Cele mai căutate locuri de muncă oferite elevilor pe durata vacanțelor sunt, potrivit site-urilor specializate în recrutarea forței de muncă: ospătar, operator call-center, asistent în secretariat, cameristă, ajutor de bucătar, lucrător în depozit, lucrător comercial și barista.

Salarii până la 5.000 de lei pentru adolescenți

Un complex turistic din Sibiu angajează tineri, elevi și studenți cu vârsta de minimum 16 ani, pentru servirea mesei într-o tabără de copii, pe o perioadă determinată. Se oferă cazare, masă și o retribuție motivantă, între 4.800 și 5.000 de lei, adaugă angajatorul.

Numeroase locuri de muncă sezoniere sunt oferite în stațiunile de pe litoral, în Capitală și în alte orașe mari. Între 4.000 și 5.000 de lei lunar este salariul propus într-un hotel din centrul stațiunii Mamaia, care angajează recepționere, cu sau fără experiență, pentru sezonul estival. Angajatorul susține că angajează și eleve și studente.

„Se cere seriozitate. Se oferă transport sau cazare, salariu atractiv și carte de muncă”, transmit reprezentanții hotelului.

Un hotel din Costinești oferă salarii între 3.000 și 5.000 de lei, angajând personal hotelier și muncitori necalificați, pentru activități în bucătărie, curățenie, restaurant și întreținere.

„Acceptăm elevi, studenți și cetățeni străini. Se oferă trei mese pe zi, cazare, contract de muncă și salariu atractiv”, anunță reprezentanții hotelului, pe un site de recrutare.

Un bistro din Brașov propune salarii între 1.600 și 3.200 de lei pentru ajutoare de ospătari, „ideal pentru elevi, studenți sau persoane fără experiență care vor să învețe”, arată anunțul de angajare.

O altă firmă oferă venituri între 1.500 și 2.500 de lei, în funcție de implicare, tinerilor care vor să lucreze ca operatori call-center și să publice anunțuri.

„Poți lucra de oriunde, oricând – în pauza de la școală, în oraș, în timpul liber, chiar dacă ești elevă și ai nevoie de un venit. Vârsta nu este un impediment! Se acceptă tineri între 15–25 de ani, cu dorința de a promova și susține tinerii/elevii. La un moment dat va trebui să vorbiți telefonic cu viitorii clienți, iar o voce feminină plăcută constituie un avantaj și e mult mai profi în acest domeniu”, menționează anunțul de angajare.

Adolescenții pasionați de jocurile online pot aplica pentru posturi de „game tester” (testarea jocurilor), unde unele companii din Capitală oferă venituri medii lunare de 2.500 - 3.000 de lei, la care se adaugă unele facilități, cum ar fi tichete de masă.

„Am fost și eu game tester. Munca e relativ ușoară, trebuie doar să știi bine engleza. Salariul e mic, se fac ore suplimentare, iar munca devine repetitivă. Faci același lucru de o mie de ori. Nu, nu te joci toată ziua, cum cred unii. În plus, poți nimeri un colectiv mai puțin plăcut”, scrie un tânăr, pe Reddit.

Experiențele adolescenților la primul job de vacanță

Specialiștii le recomandă elevilor care vor să lucreze în timpul verii să înceapă căutările din timp și să își pregătească un CV în care, chiar dacă nu au experiență în câmpul muncii, să menționeze aptitudinile și trăsăturile care îi pot ajuta la locul de muncă dorit.

De asemenea, pot merge direct la cafenele, librării, magazine sau la sediile firmelor care oferă joburi, pentru a-și depune CV-ul. Odată angajați, e important să privească acel loc de muncă drept o oportunitate de a acumula experiență. Unii dintre adolescenții deja angajați au vorbit pe rețelele sociale despre locurile lor de muncă.

„Dacă îți plac copiii, poți încerca să lucrezi ca bonă, cum am făcut și eu. Ești plătită cu ora, iar programul este flexibil. Eu, de exemplu, am mai dat și meditații”, spune o tânără.

Altă persoană recomandă un post de recepționer pentru cei care nu au mai lucrat până acum:

„Am învățat să interacționez cu oamenii, să gestionez situații neprevăzute și să mă descurc cu lucruri administrative”, afirmă aceasta.

Un tânăr povestește că a început să lucreze de la 16 ani într-un supermarket.

„Adevărul este că nu prea ai multe opțiuni ca minor, cu program de 4 sau 6 ore, așa că te poți orienta spre magazine.”

Un alt elev a muncit, alături de câțiva colegi de liceu, într-un fast-food.

„Nu a fost așa de rău, dar nici să nu te gândești că e ceva wow. Salariul a fost cel mai mic posibil, bineînțeles. Totuși, a fost o experiență care poate fi de ajutor pe viitor, în CV”, afirmă acesta.

Un alt adolescent a spus că s-a angajat într-un atelier de tâmplărie, „la negru”.

„Șlefuiam pe acolo. Avantajul a fost că puteam să lucrez 8 ore și câștigam destul de decent. Dacă mergeți în oraș, sigur veți găsi astfel de oportunități de lucru pe timp de vară”, este convins acesta.

Un elev de 15 ani spune că lucrează ca arbitru, la Asociația Județeană de Fotbal. „Bani se fac, dar și riscul de a-ți lua bătaie e destul de mare, uneori”, adaugă acesta.

Tinerii pot munci de la 15 ani, cu acordul părinților

În România, tinerii pot fi angajați începând cu vârsta de 15 ani, cu acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali, în locuri de muncă potrivite vârstei lor. Aceste activități trebuie să nu le pună în pericol sănătatea, să fie adaptate nivelului lor de dezvoltare fizică și psihică și să nu le afecteze educația. De la 16 ani, adolescenții pot lucra fără acordul părinților, având capacitate deplină de muncă, conform Codului Muncii. Angajarea persoanelor sub vârsta de 15 ani este interzisă prin lege, cu excepții limitate, cum ar fi anumite activități artistice, pentru care este necesar un aviz special.

Legislația muncii stabilește, ca regulă generală, că pentru tinerii sub 18 ani durata timpului de muncă este de maximum șase ore pe zi și 30 de ore pe săptămână. Această normă nu poate fi depășită, iar Codul muncii prevede în mod expres că minorii nu pot presta muncă suplimentară.

„Salariul angajatului minor cu program de 6 ore pe zi nu poate fi stabilit sub nivelul salariului minim brut pe economie. Minorii nu pot presta muncă de noapte și nici munci periculoase sau improprii vârstei ori abilităților lor fizice. De asemenea, au dreptul la o pauză de masă de cel puțin 30 de minute, dacă durata zilnică a timpului de muncă depășește patru ore și jumătate, iar perioada legală a concediului de odihnă se suplimentează cu cel puțin trei zile lucrătoare”, sunt alte prevederi din Codul Muncii aplicabile angajaților sub 18 ani.

Firmele care angajează elevi sau studenți în perioada vacanțelor pot primi un stimulent financiar lunar echivalent cu 50 la sută din valoarea indicatorului social de referință (ISR), respectiv de 330 de lei pentru 2025.

Potrivit Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM), angajatorii trebuie să îndeplinească unele condiții. Contractul de muncă trebuie să fie pe durată determinată (egală sau mai scurtă decât vacanța). Stimulentul se acordă pentru maximum 60 de zile lucrătoare pe an, fiind oferit dacă angajarea are loc în perioada vacanței oficiale.