Canicula creşte riscul penelor de curent la nivel naţional. Ce măsuri iau autorităţile

0
Publicat:

Canicula pune presiune pe rețelele de electricitate, iar autoritățile anunță măsuri pentru a preveni penele de curent în zilele cu temperaturi extreme. Mai ales seara, când consumul atinge vârfuri, sistemul energetic este testat la limită.

Canicula suprasolicită reţeaua electrică. FOTO: Unsplash

Valul de căldură care lovește România pune la încercare și sistemul energetic național, în condițiile în care autoritățile anunță măsuri pentru a preveni penele de curent în zilele următoare, când sunt prognozate temperaturi extreme.

Riscul crește mai ales pe seară, când oamenii pornesc aparatele de aer condiționat în toată țara, iar rețelele electrice pot fi suprasolicitate, după ce s-au supraîncălzit sub soarele arzător.

Oficialii din domeniul energiei, reuniți la sediul Transelectrica în cadrul unui comandament special, spun că perioada critică este reprezentată de orele serii. Potrivit estimărilor Transelectrica, în intervalul 19:00-20:00, consumul de energie ar putea ajunge la 8.500 MW, cu aproximativ 20% peste nivelul obișnuit al unei zile de vară fără temperaturi caniculare.

„Durata vârfului de seară e undeva la două ore. Pe timpul zilei, consumul este afectat în sens pozitiv de prosumatori. Este unul relativ scăzut, pentru că o mare parte din consum este acoperit de producția prosumatorilor”, a explicat Virgiliu Ivan, reprezentant al Transelectrica.

Totuși, odată cu venirea serii, chiar și cei care dețin panouri fotovoltaice încep să consume energie din rețea, ceea ce contribuie la creșterea cererii.

Specialiștii spun că, dacă mai mulți prosumatori ar investi în baterii de stocare, ar putea sprijini stabilitatea sistemului energetic și, în același timp, ar reduce propria factură la electricitate.

În plus, în perioada de seară, când consumul de energie crește odată cu utilizarea aparatelor de aer condiționat, recomandă ca oamenii să evite folosirea altor echipamente mari consumatoare, cum ar fi mașinile de spălat rufe sau vase.

Ce măsuri iau autorităţile

Pentru a preveni o criză energetică în contextul caniculei, Transelectrica a suspendat lucrările de mentenanță la liniile electrice principale, astfel încât toate instalațiile să funcționeze la capacitate maximă, iar fluxurile de import și export de energie cu alte țări să rămână neafectate.

În cazul în care consumul va depăși așteptările, Hidroelectrica este pregătită să intervină pentru a suplimenta producția.

„Cei de la Hidroelectrica ne-au asigurat că există în momentul de față suficiente depozite în lacurile de acumulare pentru a echilibra sistemul energetic”, a declarat Bogdan Ivan, ministrul Energiei, citat de ProTv.

Seceta afectează producţia hidrocentralelor

Cu toate acestea, producția hidrocentralelor este afectată de nivelul scăzut al apelor. Debitul Dunării a ajuns la cel mai redus nivel din ultimii 32 de ani, din cauza temperaturilor foarte ridicate.

De altfel, datele de vineri, la ora 14:00, arată că aproape 30% din energia electrică era produsă de parcurile fotovoltaice, în timp ce hidrocentralele contribuiau cu mai puțin de 15% la producția națională.

Situația ar putea deveni complicată și pentru centrala nucleară de la Cernavodă, care utilizează apa din Dunăre pentru răcirea reactoarelor. Deşi în prezent, nu se ia în calcul oprirea unităților de la Cernavodă, autoritățile monitorizează situația, potrivit aceleiaşi surse.

Experiența de anul trecut, când canicula a provocat avarii în infrastructura de distribuție și pene de curent inclusiv la spitale, rămâne un avertisment.

Specialiștii avertizează că astfel de episoade cu temperaturi extreme vor deveni tot mai frecvente în următorii ani, ceea ce impune accelerarea investițiilor în modernizarea rețelelor electrice pentru a face față consumului ridicat.