Tot mai mulți copii au probleme cardiace. Medic: ,,O vină o poartă și părinții, care le dau bani în loc de pachețel"

0
Publicat:

Specialiștii spun că, din păcate, bolile cardiovasculare au început să fie tot mai prezente și printre copii și adolescenți, iar acest lucru este îngrijorător deoarece, netratate la timp, pot avea consecinţe grave. O soluție pentru reducerea riscurilor, susțin experții, ar fi practicarea unui sport, de la vârste fragede.

Copil pe patul de spital SURSĂ Arhiva Adevărul

Medicii declară că printre cel mai des întâlnite afecţiuni la tineri de toate vârstele este şi hipertensiunea arterială, mai ales la cei obezi.

Hipertensiunea este prezentă la tineri de toate vârstele, dar mai ales la cei obezi sau supraponderali. Dacă această greutate a corpului este controlată şi revine la normal, hipertensiunea va fi şi ea vindecată. De multe ori, copiii stau cu telefonul într-o mână şi cu sandwich-ul în cealaltă. Astfel, faptul că nu mai fac mișcare, sport și sunt preocupați doar de tehnologie este un lucru îngrijorător, deoarece acest lucru poate conduce la afecțiuni cardiovasculare", precizează dr. Constantin Iordache, medic primar cardiolog în cadrul Spitalului pentru Copii din Iași

Alimentația și băuturile energizante, cauze importante

Cadrele medicale trag un important semnal de alarmă atunci când vine vorba despre consumul de băuturi energizante, din ce în ce mai consumate de către tineri.

O problemă importantă o reprezintă consumul băuturilor stimulatoare, a băuturilor energizante, care atrag foarte mulți tineri, chiar copii și adolescenți. În timp, aceste produse conduc la tulburări de ritm cardiac. O parte din vină o poartă și părinții care le oferă bani din care îşi cumpără, de multe ori, astfel de produse care afectează sănătate, în loc să le pună pachețel la școală"adaugă medicul ieşean

Depistarea timpurie a afecțiunilor este extrem de importantă

Pe mâinile doctorilor ajung, de multe ori, tineri cu probleme de sănătate nedescoperite şi netratate la timp. Astfel, de la afecţiuni care puteau fi corectate încă de la naştere sau de la vârste fragede, pacienţii ajung să aibă nevoie de tratament de durată. 

Alte boli importante sunt cele care, la un moment dat, au fost o malformaţie congenitală. Este vorba despre probleme care nu au fost diagnosticate la timp. Astfel, mai târziu, lucrurile se complică şi pot conduce la hipertensiune pulmonară sau chiar la insuficienţă cardiacă. Este important să depistăm la timp aceste probleme și să le tratăm atunci când este posibil"încheie dr. Constantin Iordache

Sportul, calea spre o viață sănătoasă

Specialiştii arată că sportul în viaţa copilului oferă multiple beneficii, nu doar la nivel de dezvoltare fizică armonioasă, ci şi la nivelul socializării şi al sănătăţii pe termen lung. Lăsând puţin la o parte beneficiile pentru sănătate, sportul se traduce prin responsabilitate, disciplină şi multă muncă, spun specialiştii. Copiii nu pot conştientiza, de la vârste foarte fragede, importanţa sportului în viaţa lor, mai ales dacă ne referim la ceea ce înseamnă sănătatea. Pot fi, însă, atraşi de puterea exemplului şi de disciplina care le formează un stil de viaţă.

Dacă ne raportăm la nivelul de conştientizare a beneficiilor asupra sănătăţii la un copil din clasele primare... e mai greu să conştientizeze asta. El merge pe copiere şi exemplu. În schimb, partea de disciplină este unul dintre pilonii care vin în continuarea procesului de educaţie. Te învaţă cum să te comporţi într-un grup, cum să te raportezi la acţiunile tale, ce consecinţe pot avea acestea faţă de ceilalţi. Sportul te învaţă să te integrezi”, explică Tudor Mihalache, instructor de fitness.

Sporturi recomandate până la vârsta de patru ani

Copiii trebuie obişnuiţi cu sportul încă de la vârste fragede.

Până în patru ani e important ca cel mic să se joace prin forme de activităţi sportive. Să spunem că înotul ar putea fi practicat, pentru că vine mai natural. Ar mai fi gimnastica, poate, care să se practice tot de la vârste de sub patru ani. Până la patru ani ar trebui să ne rezumăm la educaţia de bază care se face într-o grădiniţă, de exemplu. Alergatul, mersul, căţăratul, formele de sport naturale”, mai spune Tudor Mihalache, instructor de fitness.

În ceea ce priveşte sportul făcut la şcoală, instructorul de fitness Tudor Mihalache spune că oferă, în primul rând, puterea exemplului: „Puterea exemplului este prezentă la orele de educaţie fizică de la şcoală. Când eram eu copil, ne luam unul după altul. Dacă mergeau colegii la sport sau karate, mergeam şi noi. Vorbim de perioada în care eram eu elev”.

Stimularea sistemului imunitar

Nu mai este un secret că mișcarea contribuie la o stare excelentă de sănătate, susținând în acest fel sistemul imunitar în lupta cu orice posibilă cauză de îmbolnăvire a organismului. Experții spun că exercițiile fizice pentru copii ajută sistemul imunitar să permită o bună circulație a substanțelor în organism, stimulând funcțiile și procesele vitale pentru prevenirea problemelor de sănătate.