Soluții utile pentru purificarea aerului din case. Ce spun oamenii de știință

0
Publicat:

În ultimii ani, cel puțin în marile orașe ale țării, gradul de poluare a crescut treptat. Conform specialiștilor, acest lucru poate afecta simțitor și calitatea vieții.

Poluare SURSĂ FOTO shutterstock

Cu toate acestea, există anumite soluții la care putem apela pentru a îmbunătăți cel puțin calitatea aerului din locuințe. Astfel, chiar dacă pot fi costisitoare, aceste investiții pot avea impact pozitiv asupra aerului pe care îl respirăm dar și asupra calității vieții.

Instalațiile de purificare a aerului, o soluție utilă

Conform specialiștilor, poluare a ajuns să afecteze foarte multe vieți. Astfel, copiii, persoanele în vârstă dar și cei care prezintă afecțiuni de sănătate pot dezvolta probleme importante.

,,Poluarea este un factor care afectează tot mai multe vieți. Recomand, mai ales pentru familiile în care există persoane sensibile, cum ar fi copiii și persoanele în vârstă, să achiziționeze, în funcție de posibilități, instalații de purificare a aerului. Acestea reduc simțitor particulele de praf. Totodată, există și filtre care oferă alte posibilități, de a filtra mai mulți compuși. Astfel, putem obține un climat mai curat în locuință, deoarece scade concentrația de particule de cel puțin 30 de ori. Cu siguranță, cele mai scumpe sunt și cele mai eficiente, dar este vorba despre o investiție foarte importantă, care trebuie să-și facă loc în casele românilor", a precizat conf univ. dr. Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică din cadrul Universității ,,Alexandru Ioan Cuza" din Iași.

Cum putem ajuta mediul înconjurător

Conform profesorului ieșean, există soluții prin care putem ajuta la scăderea poluării. Una dintre ele este plantarea de arbori care să rețină praful și alte particule din aer. 

,,În această perioadă a anului, când vegetația este abundentă, o mare parte din poluare este preluată de către natură. O parte din praf este reținută de către vegetație. Pe termen lung ar trebui dublată plantarea copacilor. Există tipuri de copaci care au o anumită structură a frunzei, ce poate reține praful sau alte toxine din atmosferă, atât vara cât și pe timpul răcoros, cum ar fi toamna sau iarna. Vegetația joacă un rol important și trebuie să ne gândim la acest aspect pe termen lung. Astfel, poluarea din Iași ar putea fi redusă cu cel puțin 50%", adaugă conf. univ. dr. Silviu Gurlui.