Vremea a luat-o razna. Avertizări de ploi torenţiale şi inundaţii pe litoral, instabilitate atmosferică şi caniculă în mai multe zone

0
Publicat:

Sfârşit de sezon estival extrem de capricios. Vremea parcă a luat-o razna: în timp ce litoralul e ameninţat de ploi torenţiale, inundaţii şi viituri, la munte vremea e instabilă, iar o mare parte a ţării suferă de caniculă. Toate în aceeaşi zi.

Vreme extrem de capricioasă în ultima zi din august. Foto Shutterstock

Vremea pe litoral 

După vijeliile şi ploile torenţiale care s-au abătut asupra litoralului ieri, astăzi au fost emise alte avertizări Cod galben, Cod portocaliu şi Cod roşu de inundaţii pentru două judeţe din sudul ţării, dar şi pentru o nouă serie de furtuni.

Conform prognozei de specialitate, în perioada 31 august, ora 12:00 - 1 septembrie, ora 12:00, va fi Cod roşu de viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din zona litorală a judeţului Constanţa, situate la sud faţă de Canalul Dunăre - Marea Neagră.

De asemenea, în intervalul 31 august, ora 12:00 - 1 septembrie, ora 16:00, este în vigoare o avertizare Cod portocaliu de inundaţii pe râurile din judeţul Constanţa, emisă de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

Potrivit INHGA, Codul galben va fi în vigoare în perioada 31 august 2024 ora 12:00 - 1 septembrie 2024 ora 24:00 pe râurile din Dobrogea, judeţele Tulcea şi Constanţa.

Meteorologii avertizează că, în intervalul 31 august ora 10:00 - 1 septembrie, ora 10:00, va fi în vigoare un Cod galben de vreme instabilă local în judeţul Constanţa, zona litorală a judeţului Tulcea, unde se vor semnala averse, descărcări electrice şi intensificări ale vântului, cu viteze de 50 - 55 km/h. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor fi de 15 - 25 l/mp şi, izolat, de peste 30 l/mp.

Constanţa a fost sub ape. Foto arhivă

De asemenea, în perioada 31 august, ora 10:00 - 1 septembrie, ora 10:00, în zona litorală a judeţului Constanţa va fi Cod portocaliu de averse torenţiale şi descărcări electrice, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor fi de 25 - 30 l/mp şi izolat de peste 40 - 50 l/mp.

Administraţia Naţională de Meteorologie precizează că fenomene asociate instabilităţii atmosferice (averse, descărcări electrice şi intensificări ale vântului) se vor înregistra, mai ales după-amiaza şi seara, şi în zonele montane şi în sudul ţării.  

Unde va fi caniculă

Concomitent cu codurile de ploi torenţiale şi inundaţii, sâmbătă şi duminică este în vigoare o atenţionare Cod galben de caniculă şi disconfort termic ridicat ce vizează Banatul, Crişana, Maramureş, vestul Olteniei şi nord-vestul Transilvaniei.

Judeţele cele mai afectate de caniculă sunt Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Bihor, Cluj, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, unde se vor înregistra temperaturi cu 7-10 grade peste mediile obişnuite ale acestei perioade a anului.

ANM precizează că săptămâna viitoare în vestul şi sud-vestul teritoriului şi local în rest se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate, astfel că vremea va fi călduroasă, chiar caniculară în timpul după-amiezilor.