Termica Suceava, cu un pas în groapă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 28.000 de abonaţi la sistemul centralizat de încălzire riscă să îngheţe în apartamente iarna viitoare

Peste 300 de angajaţi ai societăţii Termica ar putea rămâne fără slujbe până la sfârşitul acestui an, dacă societatea nu va preluată de un investitor privat.
Declinul Termica a pornit imediat după ce reprezentanţii municipalităţii au anunţat că nu mai au bani pentru subvenţionarea căldurii furnizate populaţiei. „Dacă până în luna octombrie Termica nu se privatizează, societatea va trece în conservare. Căldura va fi furnizată de cazanele de abur fierbinte din zona industrială”, a explicat primarul Ioan Lungu.

Edilul mai susţine că documentaţia de privatizare va fi gata luna viitoare, iar licitaţia ar putea fi făcută cel târziu în luna mai.
Reprezentanţii societăţii avertizează că închiderea centralei ar putea avea un efect negativ şi asupra celor 28.000 de suceveni abonaţi la sistemul centralizat de încălzire.
„Dacă se va trece la  cazanele de abur fierbinte, care au o capacitate mai mică de producţie, iarna următoare tot oraşul va îngheţa”, a spus Iordănel Secrieru, lider sindical la Termica.
De partea cealaltă, reprezentanţii municipalităţii susţin că pentru subvenţiile la căldură, acordate în fiecare iarnă populaţiei, se cheltuie de la bugetul local peste 5,2 milioane lei. Spre comparaţie, suma adunată într-un an de la suceveni din urma taxelor şi impozitelor este de 1,5 milioane lei.
Cazanele de abur fierbinte se află tot în curtea Termica şi au asigurat încălzirea oraşului înainte  de transformarea CET în Termica. „Este vorba de două cazane, unul de 50 de gigacalorii, pe gaz metan şi altul de 100 de gigacalorii, pe gaz şi păcură. Ambele au tehnologie veche de 40 de ani, dar împreună asigură consumul de vârf al iernii, adică circa 150 de gigacalorii”, a spus Constantin Plăcintă, directorul Termica SA.
Societatea de termoficare funcţionează pe cărbune şi produce agent termic şi electricitate, iar autorităţile locale spun că funcţionează doar la 37% din capacitate.

Mai multe pentru tine:
Un adolescent și-a falsificat buletinul pentru o petrece noapte într-un club din Brașov. Ce l-a dat de gol
Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni: ploi, vijelii și grindină. Unde vor fi temperaturi de peste 32 de grade Celsius
Medicamentele care vor fi retrase din farmaciile din România, de săptămâna viitoare
Cântăreața Nicole Cherry nu mai face nuntă în străinătate cu Florin Popa: „Mi-ar fi plăcut Italia” VIDEO
Șarpe uriaș descoperit într-un parc din orașul Simeria. Speriați, oamenii au sunat la 112
Cine este și cum arată, de fapt, Carla’s Dreams, solistul acuzat că a urcat pe scenă drogat: „Avem toți uneori perioade mai complicate cu manifestări diverse”
De la 1 septembrie se va modifica plafonul peste care se impozitează pensiile. Marcel Ciolacu: „Nivelul de trai s-a scumpit“
Sora lui Culiță Sterp îi dă replica Marei Bănică: „Ca să vorbești așa trebuie să fii ultima...să nu zic ce. Să îți fie rușine”
Surse: Jennifer Lopez și Ben Affleck au divorțat. Ce a răspuns artista când a fost întrebată de divorț / Actorul nu mai poartă verigheta
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe mama acestor Sterpi la Măruță. A crescut niște animale”
„Dare to Learn” aduce România pe harta mondială a educației. Zack Kass, Sugatra Mitra, Cami Anderson și Vicky Colbert vor dezvălui profesorilor și specialiștilor în HR, managerilor și antreprenorilor secretele metodelor de învățare