Festivităţi demne de campionatele de fotbal pentru cei 40 de ani de guvernare ai lui Gaddafi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Festivităţi demne de campionatele de fotbal pentru cei 40 de ani de guvernare ai lui Gaddafi

Petreceri care durează o săptămână, show-uri care poartă amprenta francezului care a organizat deschiderea Campionatelor de fotbal din 1998 şi 2008, invitaţi aleşi pe sprănceană, toate pentru a sărbătorii cei 40 de ani de când Muammar Gaddafi, autoproclamat "regele regilor", a preluat puterea în Libia, scrie AFP.

Gaddafi, cel mai longeviv şi cel mai excentric lider al Africii nu a făcut economii când a fost vorba de festivităţile organizate în cinstea sa. "Echipamentele folosite sunt cele mai sofisticate la ora actuală", a explicat francezul Martin Arnaud.

Citiţi şi:


Stăpân peste o ţară bogată în petrol, Gaddafi a reuşit recent să obţină eliberarea libianului condamnat pe viaţă pentru atentatul de la Lockerbie, din 1988, în urma căruia 270 de persoane şi-au pierdut viaţa. Potrivit presei britanice, în schimbul lui  Abdel Basset al-Megrahi, gigantul British Petroleum ar fi obţinut un contract de explorarea a unui zăcământ de gaze şi petrol în valoare de circa 900 de milioane de dolari. La revenirea în ţară, al-Megrahi afost primit ca un adevărat erou, fapt care a stărnit indignarea opiniei publice internaţionale.

Şi totuşi, la festivităţile în onoarea lui Gaddafi participă şi importanţi lideri europeni, printre care preşedintele elveţian Hans-Rudolf Merz. Alături de aceştia s-au aflat şi demnitari pentru care există mandate internaţionale de arestare, cazul preşedintele Sudanului, Omar al-Bechir.

În urmă cu 40 de ani, Gaddafi prelua puterea în Libia în urma unei revoluţii fără vărsare de sânge.