„Elevii nu ar trebui să aibă acces la telefoanele mobile odată ce intră în școală”. Ciucu cere o decizie la nivelul școlilor. Ce spun bucureștenii

0
Publicat:

Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a lansat o întreagă dezbatere, în mediul online, pe tema interzicerii telefoanelor mobile în școli. Cu toate că, în Parlament există deja un proiect de lege ce propune interzicerea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs, Ciprian Ciucu consideră că măsura trebui urgentată.

Ciprian Ciucu vrea interzicerea telefoanelor în școlo FOTO Inquam

Mai precis, fostul șef PNL București spune că elevii nu ar trebui să aibă deloc acces la telefoanele mobile odată ce intră în școală. El a venit și cu mai multe argumente în acest sens: cei mici au astfel acces la filme pentru adulți sau își folosesc dispozitivele pentru a copia la teste.

Ciucu cere o dezicie Consiliilor de Administrație

Edilul a venit și cu un exemplu concludent, în acest sens, o întâmplare recentă dintr-o școală, din Sectorul 6 al Capitalei.

Tocmai ce am participat la o ședință a unui Consiliu de Administrație al unei școli din Sectorul 6. Părinții, membri ai CA-ului, au pus o problemă care m-a lăsat mască: elevii nu ar trebui să aibă acces la telefoanele mobile odată ce intră în școală, pentru ca acestea nu sunt simple aparate de comunicare ci sunt device-uri multimedia cu acces la tot felul de informații și deocheturi sau mai rău. Pe românește, o profesoară i-a găsit pe cei mici ciorchine în jurul unui copil de clasă primară cu ochii în secene XXX. Aceasta i-a luat tableta copilului și a chemat părinții la școală. Reacția părinților a fost sub orice critică: au început să îi facă scandal profesoarei și să o amenințe cum ca... cu ce drept a reținut tableta. O întreagă dramoletă de prost gust și cu accente jenante. Părinții fiind agresivi, din cele explicate, a scris el, pe pagina sa de Facebook.

Soluția propusă de respectivul Consiliu de Administrație, cât și cea pe care o dorește Ciprian Ciucu este reținerea telefoanelor mobile încă de la intrarea în clasă. El spune însă că, după lungi dezbateri, numeni nu și-a asumat nicio decizie. Primarul a făcut, astfel, un apel către toate Consiliie de Administrație din Sectorul 6, precum și o promisiune, în cazul în care vor fi implementate noile măsuri.

Primarul nu poate da o Hotărâre de CL sa interzică acest lucru. Ministerul Educației se codește de ani de zile să recunoască problema și sa emită un ordin. Organul de decizie al școlilor, pentru care o decizie este obligatorie, este lege, așa cum pentru Sectorul 6, o HCL este lege, singurul care poate decide este CONSILIUL DE ADMINISTRAȚIE!

Dacă acest for decide, se amendează regulamentul școlii și basta, decizia este obligatorie pentru toți părinții și elevii. Dacă părinții nu sunt de acord își schimbă reprezentanții si anulează decizia si gata.

Mesaj pentru CA-urile din Sectorul 6: dacă veti lua astfel de decizii, promit să instalez dulăpioare compartimentate în fiecare clasă, a continuat Ciprian Ciucu.

Motivele pentru care primarul vrea interzicerea telefoanelor

Ciprian Ciucu a adus și o listă de argumente pentru care dispozitivele nu ar trebui lăsate pe mâna celor mici, cât timp se află în incinta școlii, după cum urmează:

1. Educatia informală „dark mode” (accesul nelimitat la vârste precoce la informații nepotrivite) poate forma atitudini, valori și comportamente opuse obiectivelor currriculare naționale, CHIAR ÎN CADRUL ȘCOLII. Interacțiunea dintre cei mici este mai puternică, mai formativă și cu aia pleacă acasă mai mult decât cu lecția de geografie etc.;

2. Unii părinți (de exemplu eu) controlează (prin diferite aplicatii) accesul copiilor lor la diferite informații, adaptându-le accesul la informații considerate potrivite pentru vârsta lor. Școala este obligată să garanteze in propria clădire că părinții pot decide la ce categorii de informații au acces copiii, acesta fiind practic un drept la libera conștiință și orientare educațională a propriilor copii;

3. Sunt folosite la copiat, vezi folosirea site-ul Brainly la extemporale etc. Părinții știu;

4. Distragerea atenției în timpul orelor, interferenta cu actul de educație, profesorii fiind în competiție pentru captarea atenției;

5. Copiii se vor juca, vor socializa, vor scoate nasul din ecrane.

Pentru urgențe, copiii pot primi accesul să sune, a completat edilul.

Potrivit unui amendament adus, la finalul lunii aprilie, de Ministerul Educației, partidele din coaliție, minoritățile și AUR, elevilor din ciclul preșcolar, primar și gimnazial le este deja interzisă folosirea telefoanelor mobile sau alte dispozitive, în timpul orelor de curs. În cazul în care acestea sunt găsite asupra elevilor, dispozitivele pot fi confiscate și predate părinților. Pentru elevii de liceu, decizia privind interzicerea telefoanelor rămâne la dispoziția școlii.

Amendamentul la art. 102:

(4) Utilizarea unui telefon mobil sau a oricărui alt echipament de comunicații electronice de către un elev este interzisă pe perioada cursurilor din învățământul preșcolar, primar și gimnazial inclusiv în timpul activităților educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ, cu excepția utilizării acestora în scop educativ, sau în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ.”

Momentan, proiectul de lege a trecut de Camera Deputaților și urmează să ajungă în Comisia de Învățământ din Senat.

„Sunt tot felul de Gică Contra”

Primarul a mai spus că până la posibila implementare a noilor măsuri nu va fi cale ușoară, întrucât în Consiliie de Administrație „sunt tot felul de Gică Contra”.

Ce spuneți!? Nu va fi ușor în CAuri, sunt tot felul de Gică Contra, dar astfel de poziții reprezentative vin și cu responsabilitatea fiecăruia dintre noi. Un primar nu poate el singur sa schimbe o comunitate, este nevoie de implicarea fiecaruia. E nevoie ca cei care vor civilizație, cei care gândesc astfel, sa dezbată si sa ia decizii la nivelul la care funcționează în societatea noastră, a conchis el.

Postarea sa a strâns sute de comentarii, în numai câteva ore, dar părerile au fost împărțite. De numeroase voturi împotrivă s-a lovit și din partea părinților.

Dreptul la proprietate este fundamental. Dacă copiază, sancționează-l. Dacă se uită la filme, sancționează-l. Dacă ascultă muzică, sancționează-l. Totul conform regulamentului. Dar, sub nicio formă, nu trebuie îngrădit dreptul la proprietate”, a scris un internaut.