Trump l-a nominalizat ca secretar al Justiţiei pe un republican care a mai deţinut acest post în mandatul lui Bush senior

0
Publicat:
Ultima actualizare:
William P. Barr (stânga), alături de George H.W. Bush Captură YouTube

Preşedintele american Donald Trump l-a nominalizat vineri ca secretar al Justiţiei pe William P. Barr, care a mai deţinut acest post în ultimii doi ani ai mandatului al prezidenţial al lui George H.W. Bush (1989-1993).

În cazul în care va fi confirmat în funcţie de Senat, William P. Barr urmează să coordoneze ancheta cu privire la amestecul rus în alegerile americane şi la o eventuală complicitate între echipa de campanie a miliardarului şi Kremlin.

Matthew Whitaker este secretarul interimar al Justiţiei, după ce Trump l-a demis luna trecută pe Jeffrey Sessions. Whitaker a fost şeful de cabinet al lui Sessions.

În vârstă de 68 de ani, Barr este un avocat republican respectat. E a fost secretar al Justiţiei în perioada 1991-1993.

După perioada petrecută în administraţia Bush senior, William P. Barr a lucrat în sectorul privat până în 2008, când s-a pensionat. 

„Este prima mea alegere din prima zi“, a declarat Trump despre Barr, caracterizându-l drept un „om strălucitor“.

Pe de altă parte, preşedintele american a nominalizat-o pe Heather Nauert, actuala purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, ca ambasadoare a SUA la ONU. Ea o va înlocui pe Nikki Haley, care a demisionat în octombrie şi va preda ştafeta până la sfârşitul acestei luni.

Nauert, o fostă jurnalistă la Fox News, avea puţină experienţă în politică externă înainte să devină purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane.

Cele două nominalizări urmează să fie aprobate fără niciun obstacol în Senat, unde republicanii deţin 53 de mandate din cele 100, notează Reuters.