Pe cine va asculta Trump. Miza noului front fierbinte în războiul din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O bătălie crucială între Rusia, pe de o parte și Ucraina și aliații săi europeni, pe de altă parte, are loc în aceste zile, și anume cea care se poartă în culise, dar și la vedere pentru atenția președintelui SUA, Donald Trump, se arată într-o analiză CNN.

Donald Trump și Vladimir Putin vor avea luni, 19 mai, o discuție telefonică FOTO AFP

Rusia și-a intensificat atacurile cu drone asupra Kievului și altor orașe ucrainene, în timp armata rusă înregistrează progrese lente și anevoioase pe câmpul de luptă brutal din estul Ucrainei. Dar frontul decisiv în aceste zile a devenit acum abilitatea de a-l atrage pe Trump  de propria parte, în timp ce frustrarea președintelui american în privința eforturilor de a negocia pacea crește.

Din acest punct de vedere, convorbirea telefonică pe care urmează să o aibă luni seară cu  președintele rus Vladimir Putin ar putea avea o importanță hotărâtoare.

Atât Moscova, cât și Kievul s-au străduit să demonstreze că cealaltă este realul obstacol în calea păcii, sperând astfel să influențeze opinia schimbătoare a lui Trump, cel puțin pentru o vreme, în favoarea lor.

Oficialii europeni au anunțat că intenționează să vorbească cu Trump înainte ca acesta să discute la telefon cu Putin, pe fondul îngrijorărilor că viziunea lui Trump asupra conflictului s-ar putea schimba în funcție de persoana cu care a purtat o conversație ultima oară.

CNN reamintește în acest punct că luna trecută, după ce a vorbit cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la înmormântarea Papei Francisc, Trump a făcut unele dintre cele mai critice remarci la adresa lui Putin, condamnându-l pe liderul rus pentru lansarea unui atac cu rachete asupra Kievului și adăugând că nu poate spune cu siguranță dacă liderul rus este serios în privința încheierii războiului.

Pe durata discuției lor telefonice, va fi rândul lui Putin să aibă toată atenția lui Trump, în contextul în care, practic, președintele rus a refuzat de mai multe ori armistițiul total de 30 de zile cerut de președintele american și acceptat de Ucraina. Astfel, va avea ocazia să încerce să-l atragă pe Trump - prin orice mijloace va considera de cuviință pentru a-și îndeplini scopul -stimulente comerciale, lingușire sau manipulare în ceea ce privește percepția asupra Ucrainei.

Iar asta în timp ce Trump și Putin par să împărtășească deja convingerea de nezdruncinat că sunt singurii care au autoritatea personală și abilitățile necesare pentru a soluționa războiul din Ucraina, în timp ce europenii și ucrainenii înșiși vor face în cele din urmă așa cum li se va spune.

Rezultatele mai degrabă dezamăgitoare ale primelor negocieri directe între părți la Istanbul, săptămâna trecută, par să fi accentuat senzația președintelui Trump că rolul său este central în încheierea unui acord. Acest lucru l-a încurajat să intervină, contactându-l direct pe Putin, pentru a stimula eforturi de pace din care recent amenințase să se retragă.

De partea cealaltă, principala temere a Ucrainei este cei doi lideri își vor creiona propriul plan de pace la telefon după care Trump îl va comunica lui Zelenski, pe care de altfel intenționează să-l sune după apel, încercând să-l impună, eventual amenințând din nou cu retragerea ajutorului militar.

În același timp, Trump are capacitatea de a influența răspunsul Rusiei, dacă ar dori să se folosească de ea. 

Având în vedere numărul tot mai mare de victime în război și o economie sub tensiune, Kremlinul va dori, fără îndoială, să evite să-l împingă pe un Trump furios și respins să restabilească și, eventual, să dubleze sprijinul SUA pentru efortul de război al Ucrainei.

Dar în esență problema este mereu aceeași, și anume că nici Rusia, nici Ucraina nu sunt dispuse în prezent să  să facă compromisuri reciproce, nici măcar minime. Ceea ce nu înseamnă că discuțiile sunt total inutile. Dacă nu pot face mai mult, măcar au posibilitatea să evidențieze cât de departe una de cealaltă sunt cele două părți.

Dar un alt rezultat ar putea fi că, chiar și în condițiile presiunii SUA, fie și după o convorbire directă cu Trump,  Kievul și Moscova tot ar putea alege să continue lupta, notează CNN.