Medic american infectat cu Ebola, transportat în SUA pentru tratament
0Unul dintre cei doi americani infectaţi cu virusul Ebola în Africa a ajuns în Statele Unite sâmbătă la bordul unui avion sanitar, potrivit imaginilor difuzate de mai multe posturi de televiziune, relatează AFP.
Avionul care îl transporta pe medicul Kent Brantly a aterizat la baza aeriană Dobbins, din apropiere de Atlanta (Georgia, sud-est) cu puţin timp înainte de ora 11.50 (18.50 ora României), potrivit postului local de televiziune WSB. El a fost transportat rapid cu ambulanţa către spitalul unde va fi internat.
Această instituţie este echipată special pentru izolarea acestor bolnavi, a precizat organizaţia umanitară Samaritan Purse, pentru care lucrează medicul.
Doctorul Brantly este căsătorit şi are doi copii. El este medicul-şef de la Samaritan's Purse însărcinat cu organizarea luptei împotriva Ebola în Liberia, o ţară în care organizaţia continuă să coopereze cu autorităţile sanitare liberiene şi internaţionale cu scopul de a controla epidemia.
Brantly şi-a început activitatea împreună cu echipa organizaţiei specializată în lupta împotriva Ebola în octombrie şi se ocupa de persoane care s-au îmbolnăvit începând din iunie.
Cel de-al doilea bolnav, Nancy Writebol, lucrător umanitar, va fi transferată în câteva zile. Anterior, preşedintele acestei asociaţii, Bruce Johnson, a declarat pentru CNN că nu are o evaluare nouă a stării de sănătate a doctorului Brantly, în vârstă de 33 de ani.
"Ultimul bilanţ de sănătate pe care îl am datează de vineri. Starea sa era atunci staţionară dar rămăsese foarte gravă", a adăugat el. Dar, a subliniat Johnson, "poate fi transportat şi a putut să se ridice, ceea ce este încurajator".
Nancy Writebol este însărcinată cu igiena şi dezinfecţia ţinutelor de protecţie purtate de către membrii personalului care intră şi ies din centrul în care sunt izolaţi bonavii. Ea este căsătorită şi are doi copii.
Aceasta este prima dată când persoane infectate cu virusul Ebola se află pe teritoriul american, dar autorităţile s-au declarat încrezătoare că pot proteja publicul de orice risc de transmitere a acestui agent patogen foarte virulent, care se transmite prin contact direct cu fluidele corporale ale bolnavului, precum sânge sau sudoare.
Cei doi bolnavi au contractat virusul Ebola în Liberia, una dintre cele trei ţări care se confruntă cu o epidemie de o amploare fără precedent, responsabilă de moartea a 729 de persoane din cei 1.300 de bolnavi infectaţi începând din martie.
- Infografic: Cum "atacă" Ebola Epidemia de febră provocată de virusul Ebola care s-a soldat cu peste 670 de morţi în trei ţări şi care continuă să se extindă, după ce Nigeria a confirmat primul caz săptămâna trecută. NATALIA GOCIU
- Cum a fost descoperit, de fapt, virusul Ebola În septembrie 1976, un pachet conţinând un termos albastru strălucitor a ajuns la Institutul de Medicină Tropicală din Anvers, Belgia. În aceea zi în laborator lucra şi un tânăr om de ştiinţă de 27 de ani, Peter Piot, proaspăt absolvent de medicină cu specializarea microbiologie. RADU EREMIA
- Cercetătorul care a descoperit virusul Ebola avertizează că actuala epidemie este „fără precedent" şi foarte periculoasă „Această tulpină a virusului Ebola aduce o probabilitate de 90% de a muri după infestare. Este o rată spectaculoasă după orice standard, este unul dintre cele mai letale virusuri din din câte există", a declarat Piot într-un interviu acordat CNN. Infestarea cu virusul Ebola are, la început, simptome similare cu răceala - dureri de cap, febră, greaţă. ELENA DUMITRU
- Epidemie de Ebola în Guineea: bilanţul provizoriu, 59 de morţi Statul african Guineea a fost lovit de o epidemie de febră hemoragică virală cauzată de virusul Ebola, numai în ultima lună aceasta fiind cauza a 59 de decese, potrivit unui bilanţ provizoriu prezentat sâmbătă de şeful departamentului de prevenţie din cadrul Ministerului Sănătăţii, citat de AFP. RADU EREMIA