INTERVIU Adrian Lupuşor, Expert-Grup: „ONG-urile din Moldova îmbină o masă critică de personalităţi şi talente care contribuie la transformarea ţării, în ansamblu“
0Directorul Centrului Analitic Independent Expert-Grup a vorbit despre implicarea agenţilor economici în proiectele civice, dar şi motivele pentru care merită să participi, începând de azi, la Civic Fest.
Din punctul dumneavoastră de vedere, cu ce va fi diferită ediţia din acest an a Civic Fest, faţă de cea de anul trecut?
Având în vedere semnarea Acordului de Asociere cu UE, cred că această ediţie va pune în discuţie oportunităţile prin care sectorul asociativ se poate implica la modul practic în promovarea valorilor europene în Republica Moldova.
Prin ce consideraţi că merită ca publicul din Chişinău şi din ţară să participe la Civic Fest?
Există cel puţin trei motive temeinice: 1. Posibilitatea de a cunoaşte practici inspiraţionale implementate cu succes de cele mai importante ONG-uri din ţară; 2. Participarea la dialog deschis şi, sper, sincer cu factorii de decizie din Guvern; 3. Networking.
Dacă ar fi să trasăm un numitor comun specific al organizaţiilor non-guvernamentale care activează în Republica Moldova, care ar fi acesta?
Sectorul asociativ moldovenesc este unul heterogen, din toate punctele de vedere. E dificil să trasăm un numitor comun. Însă, cu siguranţă acesta îmbină o masă critică de personalităţi şi talente care pot şi trebuie să contribuie la transformarea comunităţii şi a ţării în ansamblu.
Care consideraţi că este cel mai important proiect pe care l-aţi desfăşurat anul acesta împreună cu organizaţia pe care o reprezentaţi?
Probabil cel mai important este proiectul ŞCOALA MEA, finanţat de către Banca Mondială în cadrul iniţiativei globale pentru responsabilitate socială (GPSA). Este un proiect care a ridicat EXPERT-GRUP la nivel internaţional, fiind una din puţinele organizaţii din lume care a reuşit să beneficieze în primul an de la lansare de această oportunitate. Proiectul are drept scop creşterea responsabilităţii managerilor şcolilor în procesul de administrare a şcolilor. În acest sens, preconizăm să implicăm toate părţile interesate de educaţie la nivel local (elevi, părinţi, profesori, sector privat, autorităţi locale) în procesul de consultări pe marginea priorităţilor de dezvoltare a şcolilor.
Cât de deschişi sunt agenţii economici din Republica Moldova spre a susţine iniţiativele de responsabilitate socială? Din punctul dumneavoastră de vedere ce i-ar determina să direcţioneze bugete mai substanţiale către sectorul CSR?
Per ansamblu, sectorul privat este reticent în participarea plenară în proiecte de responsabilizare socială. Totuşi, în ultima perioadă se atestă o dinamică pozitivă, asociată cu creşterea sofisticării afacerilor în unele sectoare, dar şi a maturizării într-o anumită măsură a sectorului privat. Există încă mult de lucrat la capitolul sporirii rolului sectorului privat la CSR, însă anumite exemple de succes care pot fi deja vizibile în ţară cred că vor putea impulsiona dezvoltarea acestor practici şi în continuare.
Putem considera reprezentanţii mass-media cu adevărat deschişi în mediatizarea proiectelor de responsabilitate socială din Republica Moldova?
Cred că rolul mass-media în mediazarea largă a proiectelor de responsabilitate sociala din Republica Moldova necesită a fi fortificat esenţial. Deşi, în ultimii ani observăm o creştere a diversităţii surselor de informare, rămâne o problema calitatea conţinutului materialelor jurnalistice, care, cu părere de rău, nu s-a diversificat la fel ca şi sursele de informare.
Care sunt cele mai importante paneluri de dialog care vor fi abordate în acest an la Civic Fest?
Capacitatea sectorului asociativ de a influenţa agenda de politici a Guvernului, capacitatea Guvernului de a auzi şi asculta vocea sectorului asociativ şi capacitatea sectorului asociativ de a-şi face vocea auzită şi ascultată.