Haos şi vociferări la Parlamentul European

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieri, la sediul din Strasbourg al Parlamentului European, a fost semnată Carta Fundamentală a Drepturilor, proclamată la 7 decembrie 2000 la Nisa, de către Parlamentul şi Comisia Europene.

Ieri, la sediul din Strasbourg al Parlamentului European, a fost semnată Carta Fundamentală a Drepturilor, proclamată la 7 decembrie 2000 la Nisa, de către Parlamentul şi Comisia Europene. Ceremonia a fost precedată de discursurile solemne ţinute de şeful CE, Jose Manuel Durao Barroso, de actualul preşedinte al Parlamentului European, Hans-Gert Poettering, şi de premierul lusitan, Jose Socrates.

Reuniunea solemnă a fost însă perturbată de mai mulţi eurosceptici, atât de dreapta, cât şi de stânga, care şi-au manifestat zgomotos protestul faţă de semnarea Cartei, cerând la unison "Referendum, referendum!", afişând pancarte pe care era invocată consultarea populară şi strigând: "Nu se poate ignora punctul de vedere al cetăţenilor europeni!".

Contestatarii sunt nemulţumiţi de faptul că aprobarea noului Tratat constituţional şi semnarea Cartei au fost făcute exclusiv pe cale parlamentară, evitându-se astfel consultările naţionale, prin referendum, care în 2005 au făcut ca Franţa şi Olanda să respingă Constituţia europeană.

De data aceasta, toate statele membre UE, inclusiv Marea Britanie, au renunţat la referendum, doar Irlanda urmând să-şi spună decizia în urma unei consultări populare. Semnarea Cartei are valoare politică şi simbolică pentru Uniunea Europeană, întrucât este considerată punct de plecare pentru deciziile luate de cele mai înalte foruri europene.

Începând de astăzi, după ce toţi şefii de stat şi de guverne reuniţi la Lisabona vor semna noul Tratat constituţional, Carta Drepturilor va avea valoare juridică pentru toate statele membre UE, mai puţin pentru Polonia şi Marea Britanie. Ceremonia solemnă de la Strasbourg s-a încheiat totuşi într-un spirit paşnic, în acordurile Odei bucuriei. (Adina Şuteu)

Mai multe pentru tine:
Horoscop luni, 20 mai. Zodia frământată de gânduri. Ce nativi bifează reușite
Cafeaua Marghilomana, relansată la conacul marelui politician Alexandru Marghiloman. Cum se prepara celebra licoare interbelică VIDEO
Câștigătorul Chefi la cuțite dă de pământ cu Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu. Ce a avut de spus la adresa foștilor chefi din cooking show-ul Antenei 1
Video/Foto Ronald Gavril, condus în ringul de box de Laurențiu Reghecampf Jr. / Anamaria Prodan și iubitul ei, sărut pasional după victorie: „Ana, ești minunată. Îți dedic întreaga victorie”
Tatăl lui Adrian Sârbu, fostul patron patron PRO TV, mort după ce a fost găsit înjunghiat
Carla's Dreams, acuzat că ar fi urcat pe scenă sub influența substanțelor interzise, într-un TikTok viral. „Ăștia sunt idolii copiilor”. Ce spune artistul VIDEO
Zodii care vor primi ceea ce au visat întreaga viață. Săptămâna 20-26 mai se anunță cea mai norocoasă din viața lor
LIVE TEXT | Toată armata iraniană caută elicopoterul prăbușit în care se află președintele Ebrahim Raisi. Oficial iranian: „Viața președintelui este în pericol” FOTO
Teo Trandafir și Ilinca Vandici au vrut să știe câți bani face Andreea Bostănică: „Ce învață tinerele alea care se uită?”
Aradul și a cincea Cruciadă. De ce erau amenințați preoții cu excomunicarea. Conexiunile care au marcat istoria, din cele mai vechi timpuri
De la 1 iulie se scumpesc carburanţii! Cu cât va plăti mai mult un șofer român pentru plinul la maşină