Ce îi spui copilului când plânge
0Înțelegerea și gestionarea emoțiilor copiilor pot reprezenta adevărate provocări pentru părinți. Adulții se întreabă, adesea, ce ar trebui să îi spună copilului când plânge, sau cum să acționeze.
În astfel de momente, răbdarea este esențială, iar vorba bună poate face minuni.
Pe măsură ce copilul crește, merge pe picioarele lui și începe să vorbească, părinții se așteaptă ca acesta să își proceseze mai bine emoțiile și să comunice, atunci când are o problemă.
Plânsul, în cazul copiilor nu înseamnă, neapărat, tristeţe, ci ar putea fi și exprimarea altor sentimente precum: mânie, frică, confuzie, anxietate sau chiar bucurie. Contrar așteptărilor, ei nu au încă abilitatea de a verbaliza ceea ce simt.
Este important ca, indiferent de situație, părintele să fie empatic și să creeze un mediu sigur și iubitor pentru copil: să îi asculte nevoile, să îi valideze emoțiile și să îi ofere sprijinul și încurajările necesare pentru a depăși momentele dificile.
Comportamente sănătoase și lucruri de spus copilului când plânge
1. Ascultă-l cu atenție: Fii prezent și ascultă cu atenție ce încearcă copilul să-ți transmită prin plâns. Acesta poate fi un mod prin care își exprimă nevoile sau încercările emoționale. Îi poți spune: „Te ascult. Spune-mi ce te supără.”
2. Arată-i sprijinul: Transmite-i copilului că ești alături de el și că îl iubești necondiționat. Asigură-l că vei fi mereu acolo pentru a-l sprijini și că vei face tot posibilul să-l ajuti să treacă peste momentele dificile. „Îți sunt alături și te iubesc. Voi fi aici pentru tine”, „Știu că este greu acum, dar totul va fi bine. Vom trece prin asta împreună”, sunt câteva fraze prin care îi vei arăta susținerea.
3. Validează-i emoțiile: Spune-i că este normal să simtă tristețe, furie sau frustrare în anumite situații. Exemple: „Te iubesc necondiționat și sunt aici pentru tine”, Înțeleg că te simți trist/ supărat/ frustrat. Este normal să ai astfel de sentimente”, „Este bine să plângi atunci când te simți rău. Așa te eliberezi de emoții”.
Înțelegerea și acceptarea emoțiilor îi pot oferi copilului un sentiment de siguranță.
4. Încurajează-i exprimarea emoțiilor: Ajută-l pe copil să-și exprime emoțiile într-un mod sănătos. Respirația profundă sau alte tehnici de relaxare care îi pot ajuta să se calmeze. Poți formula în felul următor: „Haide să respirăm adânc împreună și să încercăm să ne liniștim.”
5. Oferă-i suport practic: Întreabă-l pe copil ce îl poate ajuta să se simtă mai bine și fii dispus să îi oferi sprijinul necesar. Poate fi vorba de o îmbrățișare, de petrecerea timpului împreună sau de o activitate distractivă. Îl poți întreba: „Ce pot face pentru a te ajuta să te simți mai bine?” sau „Vreau să înțeleg mai bine ce simți. Poți să-mi povestești mai multe despre asta?”
6. Cultivă comunicarea deschisă: Încurajează-ți copilul să-ți povestească despre ceea ce simte și să-ți exprime nevoile. Fii disponibil să asculți și să discuți cu el într-un mod empatic și fără să îl judeci.
7. Răsplătește-i curajul: Nu trece cu vederea curajul copilului în fața propriilor emoții și încurajează-l să fie deschis și sincer cu tine. Apreciază eforturile sale de a învăța să-și gestioneze emoțiile într-un mod sănătos. Îi poți spune: „Ești puternic/ă și curajos/ă. Ai trecut prin momente dificile și ai reușit să le depășești.”
Evită să îl oprești
A-i spune „Nu plânge!” este de evitat, pe cât posibil. Toată empatia și înțelegerea se vor anula, practic, odată cu acest mesaj. Spunându-i să se oprească, îi comunici că sentimentele lui nu contează. Copilul se va simți judecat și va trăi cu impresia că exprimarea emoțiilor este un lucru rău.