Cafea pe stomacul gol - Ce riscuri reprezintă pentru sănătate acest obicei nociv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape două treimi (62%) dintre nutriționiștii europeni consideră că un consum moderat de cafea are beneficii clare asupra sănătății. Consumată însă pe stomacul gol prezintă unele inconveniente.

Cafea, FOTO Shutterstock

La nivel mondial, peste două miliarde de cești de cafea sunt savurate în fiecare zi. Printre beneficiile cafelei se numără aspecte ce țin de performanța mentală și fizică, inclusiv o vigilență îmbunătățită (86%), stare de spirit îmbunătățită (61%), îmbunătățire a performanței sportive generale (69%) și a performanței în activitatea fizică (51%).

Modul în care se consumă este însă foarte important. Există cercetări care arată că pot exista efecte adverse asupra organismului dacă ți-ai făcut un obicei din a consuma cafeaua înaite de masă, pe stomacul gol, potrivit timpul.md.

Ridică și nivelul acizilor gastrici

Consumul cafelei negre pe stomacul gol poate provoca o serie de afecțiuni, atrag atenția unii specialiști, care recomandă renunțarea la acest obicei. Una dintre explicația acestora este că nivelul de cortizol - un hormon care ne controlează ceasul biologic și abilitatea noastră de a rămâne treji - se ridică foarte rapid, iar organismul va avea nevoie de mai mult timp pentru a-l scădea, astfel încât să ajungă la un nivel normal. 

O altă explicație este următoarea: consumul cafelei pe stomacul gol ridică și nivelul acizilor gastrici, ceea ce poate duce la balonare sau chiar la stări de vomă, astfel că potrivit speciali;tilor, cafeaua ar trebui consumată la o oră după trezire și neapărat după ce mânânci ceva înainte.

Poate provoca mai mult stres

Și Meg Gerber, specialist în medicină funcțională, spune că micul-dejun este esențial pentru sănătate și trebuie să preceadă cafeaua, pentru că, băută pe stomacul gol, cafeaua are consecințe asupra sănătății.

„A bea cafea înainte de a consuma alimente ne poate provoca mai mult stres, deoarece majoritatea dintre noi suntem deja agitați la începutul zilei.”, spune ea, potrivit She Finds.

Potrivit lui Meg Gerber, tot acest stres își poate pune amprenta asupra intestinului. Așadar, dacă vrem să bei o ceașcă de cafea dimineața, trebuie să teasiguri că o asociezi cu un mic dejun.