VIDEO Cum s-a schimbat lumea tehnologiei într-un singur an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul 2014 a însemnat unul al schimbărilor în lumea tehnologiei. S-au vândut şi s-au cumpărat companii, s-au schimbat şefi şi noi sisteme de operare au ajuns pe piaţă.

Iată cele mai importante evenimente ale tehnologiei în 2014.

Google cumpără un termostat cu 3,2 miliarde de dolari

A fost o veste care a stârnit reacţii pozitive în mare parte. Google a cumpărat compania Nest cu 3,2 miliarde de dolari. Aceasta se ocupa cu realizarea unor termostate inteligente. Practic, Google şi-a cumpărat accesul în domeniul internetului lucrurilor şi ar putea integra mult mai bine serviciile Nest în universul Google Now. Cu toate acestea, termostatele Nest mai au multă vreme până la a fi adoptate pe scară largă. Pe Amazon ele au review-uri negative.

Google a vândut Motorola

Dacă a plătit 3,2 miliarde pe Nest, Google a vândut cu doar 1,4 miliarde de dolari Motorola. Cumpărată cu mari speranţe acum câţiva ani, compania americană a dezamăgit, deşi produce terminale foarte bune.

Google a vândut Motorola către Lenovo, tranzacţia fiind finalizată în noiembrie, când chinezii au urcat pe locul al treilea în clasamentul smartphone-urilor.

Heartbleed - din mijlocul internetului a fost lovită o lume

66% din internet a fost lovit de vulnerabilitatea Heartbleed.

În primul rând, Heartbleed nu e un virus. Au fost publicaţii, site-uri care tratează subiecte din aria tehnologiei care i-au spus virus. Nu, e o vulnerabilitate în librăria de criptare OpenSSL, o versiune open-source de gestionare a protocoalelor de securitate online SSL şi TLS. Nu trebuie să reţii fiecare acronim, doar să ştii că OpenSSL gestionează informaţiile pe care nu ai vrea să le vadă alţii, atunci când intri pe un site.

Orice gaură de securitate în OpenSSL, folosit de aproximativ două treimi din site-urile de pe Internet, este o mare problemă. De aceea, Heartbleed a speriat suficiente companii şi pune în pericol milioane de utilizatori. În OpenSSL versiunea 1.0.1 lansată în aprilie 2012 există o „scăpare“ de programare, o eroare, după cum a spus creatorul, Robin Seggelmann, conform NBCNews.

Eroarea a survenit când Seggelman a introdus o nouă funcţionalitate în OpenSSL, el fiind unul dintre contributorii acestui program. În ultima zi din decembrie 2011, Seggelman a finalizat implementarea şi odată cu asta avea să pornească valul care în 2014 a devenit un tsunami.

Au fost informate, în primul rând, companiile mari precum Facebook, Yahoo! şi altele, iar faţă de publicul obişnuit nu au fost furnizate informaţii. Totuşi, a existat o scăpare. Codenomicon, o companie finlandeză specializată în securitate, a descoperit Heartbleed, dar nu ştia de parcursul Google şi de politica de secretizare a OpenSSL. A pus la punct un site, i-a dat un nume acestui bug şi vestea s-a răspândit rapid. Administratorii OpenSSL au trebuit apoi să facă publice toate informaţiile.

Dr. Dre devine angajat Apple

În timpul anului, Apple a anunţat o mişcare şocantă pentru unii. Compania cârmuită de Tim Cook a decis să cumpere pentru 3,2 miliarde de dolari Beats, deţinută de Dr. Dre. Beats produce căşti, boxe şi are şi un serviciu de streaming de muzică.

Jimmy Iovine şi Dr. Dre, fondatorii Beats au intrat în echipa Apple şi lucrează pentru dezvoltarea serviciilor comune, inclusiv Beats Music şi iTunes.

Google anunţă Android Lollipop

Android 5.0 e poate una dintre cele mai mari îmbunătăţiri aduse platformei Android până acum. I-a dat o interfaţă mai fluidă şi optimizată între desktop şi mobil, a adus Material Design şi ar putea fi actualizat mai uşor.

Google are încă probleme cu fragmentarea de pe piaţa dispozitvelor mobile. Pe piaţă există foarte multe terminale cu Android vechi, datorită ubicuităţii sistemului de operare. Android Lollipop are misiunea de a strânge terminalele în jurul său.

Primele dispozitive lansate pe piaţă cu acest sistem de operare au fost Google Nexus 6 şi Google Nexus 9.

iOS 8 şi Yosemite ajung pe piaţă

Apple iOS 8, cum ziceam mai sus, înseamnă o uniformizare a ceea ce e nou şi a ceea ce funcţionează. Cele mai importante opt noutăţi din iOS 8 sunt acestea: notificările au devenit mai bune şi poţi răspunde la mesaj direct din meniul dedicat şi din lock screen; deasupra aplicaţiilor deschise pe dispozitiv ai un câmp cu Favorites, de unde poţi suna pe cineva sau trimite un mesaj fără a deschide o aplicaţie dedicată; aplicaţia de mail a devenit mai bună, inspirându-se de la Mailbox şi altele similare, iar acum poţi acţiona mai eficient asupra mailurilor.

Aplicaţia Photos a devenit foarte bună, integrând unelte de procesare foto din iPhoto şi de acum poţi controla expunerea atunci când faci poze independent de blocarea focalizării. alte aplicaţii pot avea acces la meniul de sharing, fără să mai ai limitare la Mail, Message, Twitter, Facebook sau AirDrop, iar dezvoltatorii pot profita de acest acces.

Pentru prima dată după şapte ani, Apple prin iOS 8 permite accesul dezvoltatorilor la tastatură şi deja sunt în App Store alternative precum Swype, Minuum, SwiftKey sau Fleksy; aceasta este o funcţionalitate veche a Android, dar până în iOS 8 câmpul tastaturii a fost doar al Apple. Spotlight şi Siri au devenit mai bune, prima căutând în conţinutul de pe Wikipedia, din App Store, de pe web şi nu numai, iar asistentul digital poate răspunde la comanda „Hey Siri“, aşa cum Google a implementat de ceva timp în Google Now, şi poate recunoaşte melodii pe care le asculţi – da, fix ca Shazam.

De asemenea, OS X Yosemite pentru Mac a fost modificat. Are un design plat, culorile sunt mult mai vii, influenţa lui Jony Ive, designerul companiei şi se poate conecta la iPhone mai uşor.

Satya Nadella preia Microsoft

Microsoft a decis în februarie: Satya Nadella, vicepreşedinte Microsoft, este noul director executiv. Steve Ballmer a anunţat în august 2013 că se va retrage de la conducerea companiei, dar se va ocupa de alegerea noului director. Nadella are 46 de ani şi a fost unul dintre candidaţii despre care s-a speculat că îl vor înlocui pe Ballmer. Satya Nadella este la Microsoft de peste 20 de ani, a studiat ingineria electrică la Universitatea Mangalore şi ştiinţa calculatoarelor la Universitatea din Wisconsin, scrie The Verge.

Nadella are 46 de ani şi are un master la Universitatea Wisconsin-Milwaukee şi altul la Universitatea din Chicago. El este de origine indiană. Până a ajunge la Microsoft, Nadella a lucrat la Sun Microsystems. Ca şi Ballmer, Nadella şi-a dedicat ultimii 22 de ani companiei din Redmond.

El s-a ocupat de divizia de servicii online, divizia Business, divizia Server and Tools Business şi a condus transformarea companiei într-una dintre cele mai puternice în zona de infrastructură online, în Cloud. Nadella a adus venituri importante Microsoft prin dezvoltarea ecosistemului Windows Azure. Veniturile din Cloud au crescut la 20,3 miliarde de dolari, cu patru miliarde mai mult decât în 2011. De asemenea, influenţa sa a fost masivă în dezvoltarea Office 365 şi transformarea acestui produs într-unul colaborativ.