Doi ingineri români au fost premiaţi pentru rezultate importante obţinute în robotică şi în utilizarea scanării 3D

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scanarea 3D are aplicabilitate şi în comerţ. FOTO Captură/Adevărul

Matei Ciorcârlie şi Radu Rusu sunt doi tineri cercetători români care au primit un premiu important în robotică. Aceştia lucrează în Statele Unite ale Americii şi domeniile în care activează sunt de interes pentru domenii ca divertismentul - sistemul Kinect de la Microsoft - sau pentru industria auto - maşinile autonome la care lucrează şi Google.

Românii Matei Ciocârlie şi Radu Rusu sunt câştigătorii premiului „Robotics and Automation Society Early Career 2013“. Această premiere a debutat în 1999 şi valoarea este de 1.000 de dolari, începând cu 2008, iar cei care primesc premiile sunt persoane aflate la începutul carierei, notează „HotNews“. 

Cei doi români au terminat Politehnica din Bucureşti, în cazul lui Ciocârlie, şi Universitatea Tehnică din Cluj, în ceea ce-l priveşte pe Rusu. Au urmat apoi studii în străinătate, unde şi-au obţinut şi doctoratul.

Matei Ciocârlie a fost premiat, potrivit organizatorilor competiţiei, pentru contribuţii majore în domeniul cercetării în robotica manipulării obiectelor, lansate ca informaţii open-source (n.red.: care pot fi folosite de către oricine) şi adoptate la scară largă atât în industrie, cât şi în mediul academic. Radu Rusu a primit premiul pentru munca depusă în crearea şi coordonarea unui ecosistem open-source care încurajează transferul de tehnologie în domeniul percepţiei 3D între mediul academic şi industrie.

Ce înseamnă să fii cercetător şi să primeşti un astfel de premiu? -- Pentru noi este o onoare deosebită [...] acest premiu ne va propulsa nu numai orgoliile proprii, ci şi relaţiile pe plan profesional. Radu Rusu cercetător român

Navteq, Trimble, etc. scanează lumea înconjurătoare încontinuu şi ne oferă hărţi de tot felul, inclusiv produse gen Google Street View.“

Interviul integral cu Radu Rusu este disponibil pe site-ul „HotNews.

Cât despre maşinile autonome, Google fiind unul dintre cei implicaţi într-un astfel de proiect, acestea pot fi conduse pe baza informaţiilor obţinute prin senzorii laser 3D care măsoară distanţa până la un obiect. Despre Matei Ciocârlie, el a spus că se cunosc, au fost colegi timp de trei ani la Willow Garage (n.red.: centru de cercetare în domeniul roboticii).