Europenii pleacă în căutarea şi alungarea asteroizilor din apropierea Terrei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Impactul unui asteroid este o ipoteză de care se teme toată lumea şi oricând există un astfel de corp ceresc ce trece prin apropierea Pământului, ştirile vorbesc despre un posibil impact. Agenţia Spaţială Europeană vrea să evite acest lucru până în 2022.

ESA a început lucrul la un plan de acţiune pentru a distruge un asteroid care va trece prin apropierea Pământului. Nu e nici un motiv de panică, deoarece europenii nu au identificat niciun asteroid care ar trece prea curând la o distanţă periculoasă de Pământ, dar planul este testarea manipulării asteroizilor.

Practic, ei vor testa acest lucru bombardând şi încercând să deplaseze un asteroid, pentru a-şi da seama dacă acest lucru ar fi posibil în cazul în care un asemenea corp ceresc s-ar apropia periculos de Pământ.

Ce va face ESA? În primul rând va încerca să izbească o mică navetă de un asteroid, pentru a vedea dacă impactul mută cumva asteroidul de pe orbită. Naveta are 300 de kilograme şi va intra în asteroid cu 22.530 de kilometri de oră, potrivit dvice.com. pentru a se pregăti din timp, ei vor ţinti un asteroid binar. Aceştia sunt cei care orbitează în jurul unor corpuri cereşti mai mari.

Cel ales va fi 65803 Didymos, care are aproximativ 800 de metri diametru. Deşi este unul de mici dimensiuni, un impact ar fi devastator. Despre evenimentul Tunguska, care a pus la pământ 80 de milioane de copaci în 1908 în Siberia ar fi fost cauzat de un asteroid cu un diametru de 100 de metri.

ESA are un satelit care gravitează în jurul acestui asteroid care va trece pe lângă Pământ între 2022 şi 2023. Misiunea numită Asteroid Impact & Deflection Assessment (AIDA) şi constă în două navete: DART (Double Asteroid Redirection Test), impactorul şi AIM (Asteroid Impact Monitor), care va monitoriza rezultatele AIDA.

În 2005, misiunea Deep Impact a testat ceva asemănător, lovind o cometă. Imaginile pot fi văzute mai jos. 

ȘtiințăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite