Tema comasării alegerilor pierde teren în Coaliție

0
Publicat:

Propunerea comasării unor rânduri de alegeri din 2024, susținută de tandemul Ciucă-Bode, este privită cu tot mai multă reticență atât în PNL, cât și de PSD. În plus, liberalii par să aibă parte de noi probleme interne.

PNL este cel care împinge tema comasării alegerilor FOTO Mediafax

În PNL, în afară de tandemul Bode-Ciucă și câțiva apropiați ai acestora, s-a instalat o atitudine de neîncredere în ceea ce privește beneficiile finale ale unui demers cum este comasarea alegerilor locale cu parlamentarele. Motivele sunt legate mai ales de semnalele care vin din teritoriu. Surse din conducerea PNL susțin că președintele și secretarul general au o comunicare deficitară cu filialele și cu primarii, adică exact cele pe care ar vrea să le pună să tragă pentru ei la parlamentare. „Când treci pe la sediul partidului, bate vântul. Nu ai cu cine să discuți problemele cu care ne confruntăm în organizații. Tot ce ni se transmite e să nu ne certăm cu PSD-ul”, explică un vicepreședinte al PNL pentru „Adevărul”.

 O a doua problemă, care e pe cale să se acutizeze după rocada premierilor, este cea a plecărilor de primari. Surse liberale au precizat pentru „Adevărul” că sunt județe ca Gorjul, Teleormanul, Vrancea sau Mehedințiul unde vor avea loc plecări de primari în valuri. De exemplu, în Gorj, din cei 24 de primari, după rocadă, cel mai probabil organizația va rămâne în doar 10 edili. În Teleorman, din cei 47-48 de primari (pentru că a mai venit și unul de la USR), organizația ar urma să piardă din start circa 15. „Ori la prima rectificare, ori la cea din iarnă, o să fie un alt moment greu”, mai explică un lider de filială din PNL.  

PNL a așteptat scenariile

Liderii din partid au așteptat la începutul săptămânii ca Bode și Ciucă să vină cu planul exact pentru comasare, ca să știe ce vor prezenta PSD, pentru a analiza tot procesul, dar și să aibă o perspectivă privind ce urmează la nivel legislativ, dat fiind că, potrivit evaluării conducerii partidului, sunt necesare patru modificări de acte normative. Iar modificările la foc automat vor fi sursă de scandal la nivel parlamentar.

În schimb, în rândul social-democraților e instalată o stare de scepticism privind tot demersul. Două sunt semnele de întrebare și în rândul lor. Primul ar fi faptul că magistrații CCR probabil nu vor accepta modificări aduse în pripă la sistemul electoral, dată fiind jurisprudența existentă. Al doilea, care e și mai important: social-democrații cred că electoratul lor, care conține o parte considerabilă mai slab alfabetizată, va avea probleme la urne, dacă li se dau șase sau șapte buletine de vot. Nu în ultimul rând, spre deosebire de PNL, primarii și electoratul PSD sunt mai disciplinați inclusiv la parlamentare, deci ei nu se confruntă cu problema pierderii masive de voturi.

Ultimul partid din Coaliție, UDMR-ul, nici nu vrea să audă de comasarea alegerilor, în condițiile în care Uniunea ar fi dezavantajată serios, adică ar pierde aproximativ jumătate din mandate, pentru că estimările interne din Coaliție arată că nu ar face pragul normal, ci ar intra pe pragul alternativ.