Rocada premierilor, în aer. Scenarii privind viitorul guvernării

0
Publicat:

Schimbarea premierului și cea a componenței Guvernului ar putea fi amânate pe o perioadă nedeterminată, până la rezolvarea mai multor probleme cu care se confruntă Coaliția, deși rotativa era stabilită pentru finalul lunii mai

Situația s-a complicat în Coaliție în prag de schimbarea premierilor FOTO Inquam Photos

În toiul negocierilor pentru formarea viitorului Guvern, cu premier PSD și cu o arhitectură mai suplă (prin comasarea mai multor ministere), Marcel Ciolacu a venit cu un anunț care a schimbat situația politică la 180 de grade. Președintele PSD a propus suspendarea negocierilor pentru viitorul Guvern până la rezolvarea situației din Educație, adică oprirea grevei generale, dar și realizarea unor reforme pe care Coaliția le-a neglijat. Așadar, Puterea să se preocupe mai întâi de „urgențele” și „interesele românilor” și doar după de agenda politică, adică realizarea rotativei guvernamentale.

Imediat, Kelemen Hunor a avut o declarație de poziționare alături de președintele PSD. Prin urmare, mai era așteptată doar reacția lui Nicolae Ciucă, pus în situația de a accepta continuarea cu el la Palatul Victoria. Cel puțin până la calmarea situației. Tot ce putea face era trimiterea unor săgeți către parteneri, aluzie la insistența PSD pentru păstrarea Ministerului Transporturilor. „PNL a semnalat foarte clar că există riscul îndepărtării agendei politice de cea a cetățenilor, în contextul temei privind rotativa la guvernare. Acesta a fost și motivul pentru care PNL a cerut respectarea Protocolului și evitarea unor discuții pe funcții și persoane, pentru a nu ne îndepărta de la adevăratele probleme ale românilor”, a punctat șeful PNL.

Variantele la îndemână

Potrivit informațiilor „Adevărul”, pe masa partidelor sunt mai multe scenarii în ceea ce privește viitorul guvernării. Primul scenariu este ca negocierile la nivelul Coaliției să continue în aceste zile, imediat după ce are loc o calmarea a sindicaliștilor din Educație. Așadar, Ciolacu doar ar fi testat terenul, pentru a pune presiune pe ceilalți parteneri la negocieri, ca să obțină ministerele dorite. O discuție privind ce este de făcut în următoarele zile ar urma să aibă loc mâine, în ședința liderilor Coaliției. Atunci ar urma să fie luată decizia oficială dacă merg în continuare cu negocierile sau sistează pentru o perioadă.

Și așa ajungem la al doilea scenariu. În acesta, negocierile ar fi sistate cel puțin o lună, o lună și jumătate, până la trimiterea cererii numărului 3 de plată din PNRR, dar ar urma să fie terminate și examenele școlare, iar personalul din Educație ar intra în vacanță. Prin urmare, ar fi dezamorsate mai multe bombe cu ceas.

Al treilea scenariu este prelungirea pe o perioadă nedeterminată a mandatului lui Nicolae Ciucă la cârma Guvernului, urmând ca în discuțiile din Coaliție să fie stabilit dacă mai există o rocadă a premierilor sau nu. În acest scenariu, al menținerii lui Ciucă la Palatul Victoria, surse din PSD și din PNL consideră că relația din Coaliție se va deteriora de la zi la zi, cu atacuri la adresa miniștrilor cu performanțe slabe.

Tot surse din Coaliție, din ambele tabere, au recunoscut sub condiția anonimatului că Marcel Ciolacu și apropiații săi nu vor să preia cârma Guvernului într-un context cu greve în Educație, iar nemulțumiri sunt și în rândul personalului sanitar, dar și în administrația centrală, la nivel de ministere și alte instituții subordonate Executivului. De asemenea, Marcel Ciolacu nu-și poate permite ca din start să facă promisiuni, care ar trebui concretizate în următoarele luni, legate de creșteri de salarii, când Executivul tocmai ce a luat măsuri care să mai calmeze dezmățul bugetar.

Scandal între PSD-iștii și PNL-iștii din linia a doua

Dacă la nivelul președinților de Coaliție tonul a fost unul diplomat, doar cu săgeți pe alocuri, linia a doua a liderilor din PSD și PNL și-a împărțit acuzații. „De un an și ceva erau obligați prin Ministerul Muncii să vină cu soluții privind tăierea pensiilor speciale și rezolvarea inechităților din sistemul salarial public. Modul PSD-ului și al domnului Ciolacu de a face politică rămâne același. Un joc dublu care are menirea să manipuleze opinia publică”, a scris Robert Sighiartău, vicepreședinte PNL, pe Facebook, imediat după anunțul șefului PSD. Replica a venit din partea lui Daniel Suciu, deputat de Bistrița Năsăud și vicepreședinte al Camerei Deputaților, care l-a acuzat că niciodată nu a văzut interesul bistrițenilor, deși îi reprezintă.

O altă dispută majoră a fost între Rareș Bogdan (prim-vicepreședinte PNL) și Adrian Câciu (ministru al Finanțelor din partea PSD). Bogdan a precizat, într-o declarație pentru G4Media, că PNL îi va chema „de urgență pe miniștrii socialiști Marius Budăi de la Muncă și Adrian Câciu de la Finanțe să dea explicații cu privire la întârzierea reformei pensiilor speciale și a legii salarizării cu peste șase luni de zile”. Mai mult, prim-vicepreședintele PNL a subliniat că Ciucă poate rămâne premier fără probleme și în următoarele luni, în condițiile în care PSD nu-și asumă guvernarea.

Oricând sunt dispus să prezint situația atât în fața Coaliției, a Guvernului, dar și a românilor. Iar «trompetismul» nu mă impresionează, educația ne deosebește, dar cel mai important este că oamenii știu că PSD a generat normalitate și a compensat din erodarea puterii de cumpărare generată de liberalizarea haotică (oare cine a făcut-o, domnule Rareş Bogdan?) a prețurilor la energie”, a fost replica lui Câciu, care a amintit că a doua cerere de plată din PNRR ar fi blocată din cauza a două jaloane care țin de Ministerul Energiei.