Geoană: E posibil ca cei de la Kiev să aibă nevoie de Bogdan Aurescu pentru a-i reprezenta în eventuale litigii cu Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorul PSD Mircea Geoană FOTO Marian Iliescu

Senatorul PSD Mircea Geoană crede că Federaţia Rusă va încerca să clameze tot platoul continental de la graniţa cu Crimeea, iar Ucraina s-ar putea să apeleze la ajutorul lui Bogdan Aurescu, secretar de stat în MAE, pentru a-i reprezenta în posibile litigii cu Rusia.

„Anexarea Crimeei e ilegală, dar s-a produs. Nimic nu mă face să cred că acţionând abuziv, Federaţia Rusă nu va acţiona la fel. Ne putem aştepta - şi sunt convins că se va întâmpla - că Rusia va spune: Crimeea e a mea şi tot ce decurge din asta produce efecte. Tot platoul continental de la graniţa cu Crimeea va fi clamat de către ruşi. De asta când am spus de Bogdan Aurescu, e posibil ca cei de la Kiev să aibă nevoie de el să îi reprezinte în eventuale litigii cu Federaţia Rusă. Nu afectează România în mod direct“, a explicat Geaonă la Adevărul Live.

Întrebat dacă România va fi afectată în situaţia în care Rusia va încerca să-şi adjudece platoul continental de la graniţa Crimeei, Geaonă a răspuns: „Nu, Exxon, Petrom şi OMV au exploatare şi în zona ucraineană. Noi trebuie, însă, să mergem pe scenariul negativ care schimbă regulile jocului. Acest lucru trebuie luat în considerare. Pentru România, har Domnului că avem această relaţie cu americanii! Hagel a fost la Constanţa şi a dat un semnal clar. Din punct de vedere al securităţii României, nu avem de ce să ne temem, dar din punct de vedere al intenţiei de a destabiliza R. Moldova, trebuie să fim pregătiţi ca Federaţia Rusă să joace agresiv“.

Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, admite că întrebarea senatorului ar putea fi legitimă până la un punct, însă drumul de la o astfel de idee şi până la crearea unui litigiu de o asemenea amploare este anevoios şi fără sorţi de izbândă. „Condiţiile pentru a se ajunge la un litigiu la Curtea de la Haga sunt foarte complicate. În primul rând, trebuie ca ambele părţi să-şi dea acordul pentru a se judeca la Haga, ceea ce nu se va întâmpla“, a afirmat pentru „Adevărul“ Cristian Diaconescu. Fostul ministru de Externe a mai amintit de faptul că platoul continental a fost câştigat de România în 2009, deoarece regulile dreptului internaţional maritim au funcţionat în favoarea ţării noastre, iar Curtea nu a făcut decât să ia act de această decizie.

Succes la Haga

La data de 3 februarie 2009, Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a pronunţat hotărârea favorabilă ţării noastre în cauza Delimitării Maritime a platoului continental România contra Ucraina. României i-au fost acordaţi 9.700 km2, adică 79,34% din zona aflată în dispută, rezolvându-se astfel un diferend ce data din 1967. Bogdan Aurescu şi echipa sa de specialişti au bifat unul dintre cele mai mari succese obţinute de diplomaţia românească în perioada postdecembristă. Trebuie remarcat faptul că a fost pentru prima dată când România a recurs la arbitrajul acestei Curţi şi, în plus, a şi înregistrat o victorie netă.

Citeşte şi:

Mircea Geoană a pus iar ochii pe Preşedinţie

Senatorul PSD Mircea Geoană, marele perdant al alegerilor prezidenţiale din 2009, insistă să candideze încă o dată din partea PSD şi se aşază singur pe tot felul de liste de posibili prezidenţiabili social-democraţi. Geoană a declarat, joi, că lista prezidenţiabililor social-democraţi a devenit foarte scurtă. Mai exact, cuprinde două nume: al său şi cel al premierului Victor Ponta.

Care sunt şansele ca Rusia să tulbure apele în privinţa platoului continental trasat la Haga, după procesul câştigat de România în dauna Ucrainei


Senatorul PSD Mircea Geoană susţine voalat că Federaţia Rusă ar putea intenta proces României la Haga cu scopul de a clama că, în contextul anexării Crimeei, controlează de facto apele teritoriale în Marea Neagră. Specialiştii în drept internaţional susţin că o astfel de idee este complet falsă.