„Excluşii“ de după alegerile din 9 decembrie. Războaiele interne din PSD, PNL şi PDL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin Antonescu în război cu aripa Orban-Chiliman-Tăriceanu  FOTO Adevarul

Alegerile parlamentare s-au finalizat, dar în partide nu este deloc linişte. A sosit vremea analizelor, dar mai ales vremea în care se plătesc poliţe. Valurile cele mai mari le-a stârnit situaţia din PNL, unde Crin Antonescu este în conflict deschis cu aripa Orban-Tăriceanu-Chiliman. PDL stă pe un butoi cu pulbere din cauza dezastrului de la parlamentare, în timp ce PSD pare a avea o singură problemă: „trădătorul care a negociat cu Băsescu“.

Scandalul dintre Crin Antonescu şi aripa Orban-Tăriceanu-Chiliman ţine prima pagină a ziarelor în aceste zile. Replicile tăioase aruncate de Antonescu sau de Chiliman indică o situaţie tensionată la nivelul partidului. Liderul PNL a cerut excluderea lui Chiliman, iar o decizie în acest sens se va lua în cadrul Delegaţiei Permanente, care se va reuni săptămâna viitoare.

„Nu se poate însă, asta-i clar, după ce vom avea un congres clarificator în multe privinţe, să rămânem în acelaşi partid şi eu şi domnul Chiliman.  Fie congresul hotărăşte că toată conducerea PNL, în frunte cu mine, a transformat un partid pro-occidental de 20 de ani într-un partid exsovietic, şi atunci plec, fie domnul Chiliman este un om care loveşte în mod trădător în acest partid, şi atunci nu mai are domnia sa ce căuta“, a fost declaraţia tranşantă a lui Crin Antonescu.

Eu şi Chiliman nu putem rămâne în acelaşi partid (Crin Antonescu)



Nici Andrei Chiliman nu a stat deoparte şi i-a dat o replică tăioasă liderului PNL. „Eu în tot ce am făcut l-am vizat doar pe Crin Antonescu, nu PNL. Prin ce face şi prin declaraţiile de azi ale dânsului, practic, dânsul pune semnul egalităţii dintre dânsul şi partid, un reflex complet nedemocratic", a spus şi Chiliman.

Nici situaţia lui Cătălin Cherecheş, primar PNL de Baia Mare, nu este una prea fericită. El se află în conflict cu liderii PNL, după ce la alegerile parlamentare a ales să susţină candidaţii PSD, care au decis să intre în bătălia electorală fără însemnele USL. „Prefer să rămân un om cu coloană vertebrală şi să fiu un ardelean hotărât, şi nu un om care de dragul unor poziţii privilegiate să spun oamenilor doar ce vor să audă, inclusiv liderilor PNL", a comentat Cherecheş intenţia liderilor PNL de a-l exclude.

Un al nume aflat pe lista neagră a liberalilor este deputatul Octavian Bot. El este acuzat că se află în război cu organizaţia PNL de Bihor, iar numele său a fost vehiculat spre excludere. „Nici nu am fost întrebat, nici nu mi s-a adus la cunoştinţă, bănuiam că va exista o asemenea propunere din partea filialei Bihor", a spus Bot.

În tabăra adversă se află şi fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, dar şi Ludovic Orban. Cei doi, împreună cu Andrei Chiliman constituie nucleul dur al aripii de opoziţie din PNL. Între cei trei şi Antonescu au existat schimburi dure de replici, iar Crin Antonescu îi ameninţa cu pedepse după finalul campaniei electorale.  

Efectiv consider că am fost umilit (Călin Popescu Tăriceanu)



"Pot să accept totul până la atitudinea unor colegi care mă umileşte. Acest lucru nu-l pot accepta şi de câte ori voi simţi că sunt în această postură, şi din păcate în ultima perioadă au fost câteva ocazii în care efectiv consider că am fost umilit. Atunci îmi rezerv dreptul să reacţionez", a reacţionat Tăriceanu.

„S-au petrecut câteva lucruri absolut inacceptabile într-un partid în timpul campaniei electorale şi că aceste lucruri nu pot rămâne fără răspuns administrativ din partea partidului. Şi nu vor rămâne", a fost avertismentul lui Crin Antonescu, pentru cei trei dizidenţi.

Prima victimă a a războiului din PNL, a fost Adriana Săftoiu, care a fost exclusă pe 22 decembrie. Decizia vine ca urmare a poziţiilor exprimate de Adriana Săftoiu, prin care a contrazis politica oficială a partidului.

Ape tulburi în PDL

Dezastrul înregistrat de PDL la alegerile parlamentare nu putea rămâne fără consecinţe. În partid de plătesc poliţe, liderii se atacă între ei şi cer excluderi.

Cel mai aproape de excludere este Sever Voinescu. Organizaţia PDL Constanţa cere excluderea lui Sever Voinescu după ce, în campania pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie, acesta a susţinut un alt candidat decât cel al PDL. Este vorba despre Maria Stavrositu, care a candidat din partea PPDD. Stavrositu a fost lider al PDL Constanţa, dar a fost exclusă din partid după alegerile locale.

„Numai departe decât joi când vom analiza situaţia din Constanţa pe baza unui program stabilit o să discutăm la faţa locului şi după ce vom avea toate punctele de vedere luni o să facem propunerile necesare în BPN”, a explicat Vasile Blaga, liderul PDL.

Nu văd rostul pentru care un trădător ar rămâne în partid (Vasile Blaga despre Sever Voinescu)



În situaţia de „trădători" se află şi mai mulţi primari PDL, care în timpul campaniei electorale au susţinut candidaţi din partea USL. Vasile Blaga i-a ameninţat pe aceştia şi a precizat că în urma unei analize interne se vor lua deciziile care se impun.

PSD, tulburat de „trădătorul care a negociat cu Băsescu"

În PSD apele par mult mai liniştite. Singurul episod care a făcut valuri a fost cel al „trădătorului" care a negociat cu Traian Băsescu pentru funcţia de premier, suna anunţul lui Victor Ponta.

Victor Ponta a lăsat să se înţeleagă că acest trădător ar fi Mircea Geoană. „Obligaţia mea ca lider e să rezolv lucruri de bucătărie internă în interior. Când a fost exclus, acest lucru s-a întâmplat pentru că nu am reuşit să găsesc soluţia normală de discuţie între noi. Nu doresc excluderi", a precizat Ponta.

Trădătorul e viu. Am avut o discuţie lămuritoare (Victor Ponta)



Liviu Dragnea a explicat că mai mulţi lideri ai PSD au reclamat faptul că sunt sunaţi de un „om important", care le propune să rupă rândurile şi să-l trădeze pe Victor Ponta.

Ilie Sârbu, senator PSD, a dat cărţile pe faţă şi l-a acuzat direct pe Mircea Geoană de trădare. "Dacă vor fi argumente, dacă cei cu care domnul Geoană a discutat vor veni şi vor spune lucrul asta la CEX care urmează, chiar cu domnul Geoană de faţă, atunci lucrurile se complică", a declarat liderul senatorilor PSD.

Victor Ponta, liderul PSD, susţine că acest caz urmează a fi dezbătut şi se vor lua măsurile necesare împotriva „trădătorului".