Cristi Preda a contestat decizia de excludere din PMP. Ce şanse are europarlamentarul de a rămâne în partid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Preda şi Elena Udrea FOTO Mediafax

Europarlamentarul Cristian Preda a contestat decizia conducerii PMP de excludere din partid la Comisia de Arbitraj a PMP, însă şansele sale de a rămâne în partid sunt foarte mici.

„Am contestat acum trei săptămâni decizia de excludere din PMP. Cum nu am primit, până în acest moment, nici măcar o confirmare de primire, fac public textul trimis către Rizia Tudorache, responsabilul comisiei de arbitraj şi integritate, şi către Elena Udrea, preşedinta ‎PMP‬: Contest decizia prin care am fost exclus din PMP, decizie luată de Colegiul Naţional pe 13 decembrie. Contestaţia mea e justificată de faptul că nu am fost informat că în şedinţa CEN din 17 noiembrie şi în cea a Colegiului National menţionat se va discuta despre sancţionarea mea. În consecinţă, nu am putut să uzez de dreptul meu la apărare. Cred că e vorba despre o încălcare flagrantă a drepturilor politice şi solicit intervenţia comisiei de arbitraj şi integritate”, a scris europarlamentarul Cristian Preda pe pagina sa de Facebook.

Colegiul Naţional al PMP a votat în decembrie, cu unanimitate, pentru excluderea lui Cristian Preda din partid. „Colegiul Naţional (CN) al PMP, forul decizional cel mai larg între Congrese, a validat printr-un vot unanim propunerea de excludere din partid a lui Cristian Preda înaintată de Consiliul Executiv Naţional (CEN).Decizia vine în baza aplicării statutului partidului care prevede că membrii partidului „au interzis să acţioneze în vreun fel care ar prejudicia îndeplinirea obiectivelor PMP sau realizarea programului asumat. Membrii nu trebuie să comită acte care provoacă daune Partidului, inclusiv daune de imagine“, se spune în comunicatul PMP.

Europarlamentarul se îndoia că excluderea sa s-a votat cu unanimitate de voturi, aşa cum spune în comunicatul PMP.  „Ţin să le mulţumesc colegilor care nu au votat abuzul comis de Udrea, fiindcă înţeleg că excluderea nu a fost susţinută unanim. Voi căuta să văd dacă pot contesta decizia, fiindcă tare mă tem că PMP nu mai funcţionează normal.  Acum remarc că în comunicatul PMP se vorbeşte atât despre majoritate absolută, cât şi despre unanimitate atunci când e pomenit rezultatul votului referitor la excludere. Am căutat să iau legătura cu membrii conducerii PMP, dar nu a răspuns nici măcar unul. Curajul opiniei...“, a spus Preda.

Ce spune Regulamentul PMP

Potrivit statutului PMP, „Colegiul Naţional sau Consiliul Executiv Naţional pot decide aplicarea următoarelor sancţiuni: excluderea din Partid, cu o majoritate de două treimi din membrii Colegiului Naţional“. Potrivit unor surse din interiorul partidului, excluderea lui Preda a fost votată cu unanimitate.

Tot potrivit regulamentului PMP, Cristian Preda are dreptul să conteste decizia conducerii partidului. „Deciziile Consiliului Executiv Judeţean, respectiv ale Consiliului Executiv Naţional, de sancţionare prin suspendarea din funcţia deţinută în cadrul Partidului sau prin suspendarea din calitatea de membru al Partidului, pot fi contestate la Comisia Judeţeană de Arbitraj şi Integritate, respectiv la Comisia Naţională de Arbitraj şi Integritate“, se mai arată în statutul partidului.

Din Comisia de arbitraj şi integritate a PMP fac parte: Rizia Tudorache (preşedinte), Edmond Tălmăcean, Neculai Enache, Cătălin Constantin Mic-Voinea, Paul Toderică, Cornel Ştirbeţ, Andrei Jean Fălcescu, cei mai mulţi dintre ei apropiaţi ai liderului PMP Elena Udrea. Dacă decizia Comisie de Arbitraj este în conformitate cu hotărârea conducerii PMP, adică de excludere a lui Cristian Preda din partid, europarlamentarul rămâne definitiv în afara partidului. „Deciziile Comisiei Judeţene de Arbitraj şi Integritate, respectiv ale Comisiei Naţionale de Arbitraj şi Integritate, sunt definitive“, mai spune statutul.