
Cum se poate crea în mod profesionist un moment de panică națională
0Simplu, dacă sunt aplicate corect, rapid și la timp regulile din manualele speciale în care se spune cum se poate profita de un moment sau de o stare de criză pentru a crea un nou vector care să amplifice starea de incertitudine existentă, transformând-o într-un element de panică care să afecteze nediferențiat diverse medii sociale.
Iată un exemplu absolut edificator venit din dulcea, îndestulata și aparent nepăsătoarea Elveție. Nu, nu este vorba despre lecția de economisire a energiei dată de doamna ministru care făcea vorbire de dușul care trebuie făcut neapărat în doi ca act de responsabilitate cetățenească și nu de joc erotic cu perversiuni (în caz că apa e ceva mai recișoară, spre exemplu). Nu, căci ar fi prea simplu și deja s-a râs prea mult pe această temă de altfel foarte serioasă și demonstrând nivelul de implicare personală și de dăruire pentru cauza comună dovedit de liderii politici marcanți ai politicii elvețiene, gata, cum se vede, să se sacrifice personal pentru a da un exemplu de bună guvernare. Că e ridicol și că au ajuns de râsul tuturor curcilor mature ale planetei, mă rog, e treaba lor, meritul enorm fiind că măcar astfel, au stârnit curiozitatea și chiar entuziasmul curcilor adolescente care, desigur, ar putea dori să răspundă apelului și să se conformeze.
Dar să schimbăm registrul tocmai pentru că, în unele cercuri mai restrânse și specializate pe analiza diverselor aspecte ale riscurilor de securitate, a stârnit destul de multă agitație apariția pe toate coridoarele spațiului virtual, preluat instantaneu de mass-media, inclusiv cea mai serioasă, a unui afiș (cel din deschiderea articolului) care, imediat, a stârnit mai întâi stupoare, apoi a început să hrănească un real sentiment de panică și indignare. Ce anume anunță?
„Vecinul dumneavoastră își încălzește apartamentul la peste 19 grade? Vă rugăm să ne informați despre acest lucru” . Cum să nu crezi în mesajul afișat când poartă sigla Confederației helvetice, are indicat și numărul de telefon oficial de contact al Departamentului pentru energie (DETEC) și, în plus, pentru a-l face și mai tentant, conține precizarea, atât de umană și care aduce aminte de timpuri trecute, că oricărui delator îi va fi acordată o primă de 200 de franci.
În foarte scurt timp a apărut reacția autorităților care au anunțat că este vorba despre un fals. Dar de ce atâta atenție din partea specialiștilor? Pentru că se demonstrează, practic, cum în acest climat de tensiuni sociale în creștere și de totale incertitudini asupra viitorului, poate fi montată o operațiune de dezinformare profesionistă care, în anume circumstanțe, folosind circulația instantanee a informației, poate atinge cele mai diverse medii sociale și că, cu cât mai puternice și indignate vor fi protestele oficiale, cu atât mai mult va crește neîncredere bazată pe credința profundă în teoria conspirațiilor guvernamentale.
Este interesantă și modalitatea de construcție a operațiunii, detaliată de colegii de la „20 Minuten”: este ușor, spuneau ei, ca plecând de la afișul respectiv, să efectuezi o operațiune de căutare inversată pe Google și să fie posibil să găsești un „freepik” unde există peste 25 de milioane de imagini și să selectezi model de afiș repertoriat ca „un cadrul gol de afișaj”. În care poți pune ce vrei. Inclusiv mesajul de acum...
Sigur că este vorba despre un fals complet și deliberat. Poate o glumă de prost gust. Dar, spun unii experți, poate să fie vorba despre un test pregătitor pentru a se vedea capacitatea de absorbție de către populație a unei asemenea știri. Important? Desigur că da, deoarece știrea asta nu a devenit credibilă decât în cazul unei populații care primise deja știrile – de data asta absolut reale și verificate – despre deciziile guvernului federal elvețian: în care, într-adevăr, se anunță că cei care vor încălca în mod repetat măsurile de prevenire a risipei energetice riscă o amendă zilnică cuprinsă între 30 și 3000 de franci și se pot expune la o pedeapsă cu închisoarea de până la 3 ani. Plus declarația lui Guy Parmelin, ministrul federal al energiei, care a spus că ar putea fi efectuate controale punctuale pentru a se verifica respectarea reglementărilor respective, cu precizarea că „nu suntem un stat polițist. Poliția nu trece pe la toată lumea, dar pot exista controale în anumite cazuri precise”.
Și nici măcar n-a dat frigul...
.