Alegerile locale din Republica Moldova: enticitate, geopolitică şi bandiţi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
„În Republica Moldova încă nu s-a născut subiectul politic: cetăţean”

„Shor a luat Orheiul, Renato - Bălţiul. Chirtoacă se bate cu Zina în turul doi pentru Chişinău“ – zice presa. Toţi strigă: dezastru! Toată `lumea bună” dă vina pe popor. Moldova, ca şi România, are o elită (cultural-politică) ruptă total de talpa ţării şi de interesele ei.

Şi cum trebuia să voteze poporul cînd la putere a stat o Alianţă (auzi, ProUe) care a furat ca în codru, cum nimeni nu şi-a mai permis: 1 milliard Euro (repet: 1 milliard în cîteva zile în timpul alegerilor precedente)? Elita cultural-jurnalistică a susţinut-o şi a ciugulit bine din palma ei. Acum avem rezultatul. Şi încă nu s-a terminat. Aşa că bandiţii nu vin abia acum la putere căci ei au confiscat statul de multă vreme.

Şi un mic secret: de la bandiţi nu poţi recupera puterea prin ritualul alegerilor. Capisci?

Dar totuşi cîteva observaţii:

  • Într-adevăr cîteva oraşe importante ”sînt pierdute”. Bălţi & Orhei. Orheiul e o lovitură dură pentru ”patrioţi şi proeuropeni”, fiind tradiţional un soi de ”oraşul lui Ştefan cel Mare”. Dar dacă analizăm atenţi şi vedem cauzele atunci ar trebui să pricepem unde se află marea vină. Asta ţine de guvernarea catastrofală a ” proeuropenilor” şi de lipsa unor alternative reale.  
  • Chişinăul va avea un tur doi între Zinaida Grecianîi şi actualul primar. Dar consiliul? Aici e foarte interesant. Cei care se declară ”ProUE şi cei ProEst” au un număr egal de mandate. Există mandatul de aur al PDM care poate schimba balanţa. Cine cîştigă? Cunoscutul om de afaceri Plahotniuk. Oricum aici avem cea mai interesantă mişcare de trupe şi e un bun indicator al politicii din următorii ani din RM. E de urmărit cum îşi vor împărţi teritoriul cele două grupări. Oricum mai e puţin pîna la distrugerea totală a Chişinăului.



FOTO Unimedia

  • Dacă ne uităm la rezultatele pe pe întreaga hartă a RM observăm că partidele de la guvernare PLDM & PDM (aşa zise proeuropene) nu au ieşit atît de rău. Ele conduc. Eu mă mir că nu au fost taxaţi mai dur. De ce? S-a votat iarăşi geopolitic. Dar şi ofertele sînt geopolitice şi populiste şi nu au mai nimic cu problemele reale ale ţării.
  • PL (aşa-zis unionist) a luat puţin în RM. Asta e şi procentul unionismului + încă cîteva, cred eu. Trebuie să fim realişti. Dar are şanse să cîştige Chişinăul cu sprijinul PD & PLDM. Vin ai noştri – pleacă-ai noştri. (Primii în TOP 1. PD 2. PLDM 3. PSRM ...



FOTO Veaceslav Ioniţă

  • PSRM-ul lui Dodon i-a spulberat pe comunişti luîndu-le electoratul. Dar nu e neapărat o veste bună. Voronin era un bătrîn conservator liberal statalist şi moldovean convins. Dodon e un neoliberal conservator mai apropiat de Rusia. Lucrurile sînt mult mai complicate.
  • Cert este că în RM încă nu s-a născut subiectul politic: cetăţean. Iar presa mainstream & elita intelectuală o ţine cu discursul moralist uitînd că politica este despre putere şi interese. Iar tineretul urbancool din Chişinău a descoperti festivalurile: fac festival şi din mătrăgună.
  • Şi în concluzie pentru că RM este un spaţiu predominant rural, o mică metaforă a unui amic: „Patru lucruri au rămas stăpîne în sat: Deznădejdea, Alcoolul, Dumnezeu şi Moartea. Deznădejdea – traiul la nesfîrşit al trecutului, Alcoolul e pentru prezent, Dumnezeu e speranţa unui viitor, iar Moartea joacă de nevoie rolul realistului.“ (Vitalie Sprinceană)
Mai multe pentru tine:
INTERVIU Regizoarea Mona Nicoară: „Felul în care Nina Cassian îşi gestiona trecutul e un receptacul bun pentru propriile noastre gânduri“
Muncitor şi procuror: istoria României recente în 666 de cuvinte
Avertismentul unui economist de la Harvard cu privire la revoluția AI: „Un miliard de oameni trebuie să se recalifice în următorii 5 ani”
Ciocanul din Nădrag, uzina metalurgică din Banat care stârnea zâmbete. Cum a dispărut brusc, după două secole
Tudor Chirilă: Candidații la președinție în marea lor majoritate sunt o rușine. E mereu loc de mai rău. Și pentru asta trebuie să ieșim la vot
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor de economie: „Ne uităm ca și curca la lemne și nu înțelegem”
Mihai Trăistariu povestește ce nu știa publicul despre sănătatea lui Gabriel Cotabiță: „În primăvară a venit salvarea și l-a luat”
„Statul român funcţionează, dar nu pentru cetăţeanul de rând, ci pentru marele capital“. Vasile Ernu în dialog cu Daniela Gabor, profesoară de economie şi macrofinanţe
Cele mai căutate vacanțe exotice de sărbători. După Dubai și Abu Dhabi, încă un emirat îi încântă pe români
Povestea controversată a primului președinte din istoria României. Protejat al Anei Pauker, fiul de ilegalist școlit la Moscova, în luptele pentru putere cu Ceaușeștii
Strămoșii telefoanelor mobile, la mare căutare printre români. Cât au ajuns să coste după ce au fost abandonate