Alegerile locale din Republica Moldova: enticitate, geopolitică şi bandiţi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
„În Republica Moldova încă nu s-a născut subiectul politic: cetăţean”
„În Republica Moldova încă nu s-a născut subiectul politic: cetăţean”

„Shor a luat Orheiul, Renato - Bălţiul. Chirtoacă se bate cu Zina în turul doi pentru Chişinău“ – zice presa. Toţi strigă: dezastru! Toată `lumea bună” dă vina pe popor. Moldova, ca şi România, are o elită (cultural-politică) ruptă total de talpa ţării şi de interesele ei.

Şi cum trebuia să voteze poporul cînd la putere a stat o Alianţă (auzi, ProUe) care a furat ca în codru, cum nimeni nu şi-a mai permis: 1 milliard Euro (repet: 1 milliard în cîteva zile în timpul alegerilor precedente)? Elita cultural-jurnalistică a susţinut-o şi a ciugulit bine din palma ei. Acum avem rezultatul. Şi încă nu s-a terminat. Aşa că bandiţii nu vin abia acum la putere căci ei au confiscat statul de multă vreme.

Şi un mic secret: de la bandiţi nu poţi recupera puterea prin ritualul alegerilor. Capisci?

Dar totuşi cîteva observaţii:

  • Într-adevăr cîteva oraşe importante ”sînt pierdute”. Bălţi & Orhei. Orheiul e o lovitură dură pentru ”patrioţi şi proeuropeni”, fiind tradiţional un soi de ”oraşul lui Ştefan cel Mare”. Dar dacă analizăm atenţi şi vedem cauzele atunci ar trebui să pricepem unde se află marea vină. Asta ţine de guvernarea catastrofală a ” proeuropenilor” şi de lipsa unor alternative reale.  
  • Chişinăul va avea un tur doi între Zinaida Grecianîi şi actualul primar. Dar consiliul? Aici e foarte interesant. Cei care se declară ”ProUE şi cei ProEst” au un număr egal de mandate. Există mandatul de aur al PDM care poate schimba balanţa. Cine cîştigă? Cunoscutul om de afaceri Plahotniuk. Oricum aici avem cea mai interesantă mişcare de trupe şi e un bun indicator al politicii din următorii ani din RM. E de urmărit cum îşi vor împărţi teritoriul cele două grupări. Oricum mai e puţin pîna la distrugerea totală a Chişinăului.FOTO Unimedia

alegeri-locale-chisinau
  • Dacă ne uităm la rezultatele pe pe întreaga hartă a RM observăm că partidele de la guvernare PLDM & PDM (aşa zise proeuropene) nu au ieşit atît de rău. Ele conduc. Eu mă mir că nu au fost taxaţi mai dur. De ce? S-a votat iarăşi geopolitic. Dar şi ofertele sînt geopolitice şi populiste şi nu au mai nimic cu problemele reale ale ţării.
alegeri locale chisinau
  • PL (aşa-zis unionist) a luat puţin în RM. Asta e şi procentul unionismului + încă cîteva, cred eu. Trebuie să fim realişti. Dar are şanse să cîştige Chişinăul cu sprijinul PD & PLDM. Vin ai noştri – pleacă-ai noştri. (Primii în TOP 1. PD 2. PLDM 3. PSRM ...FOTO Veaceslav Ioniţă

alegeri locale republica moldova
  • PSRM-ul lui Dodon i-a spulberat pe comunişti luîndu-le electoratul. Dar nu e neapărat o veste bună. Voronin era un bătrîn conservator liberal statalist şi moldovean convins. Dodon e un neoliberal conservator mai apropiat de Rusia. Lucrurile sînt mult mai complicate.
  • Cert este că în RM încă nu s-a născut subiectul politic: cetăţean. Iar presa mainstream & elita intelectuală o ţine cu discursul moralist uitînd că politica este despre putere şi interese. Iar tineretul urbancool din Chişinău a descoperti festivalurile: fac festival şi din mătrăgună.
  • Şi în concluzie pentru că RM este un spaţiu predominant rural, o mică metaforă a unui amic: „Patru lucruri au rămas stăpîne în sat: Deznădejdea, Alcoolul, Dumnezeu şi Moartea. Deznădejdea – traiul la nesfîrşit al trecutului, Alcoolul e pentru prezent, Dumnezeu e speranţa unui viitor, iar Moartea joacă de nevoie rolul realistului.“ (Vitalie Sprinceană)
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite