Un expert în psihopedagogie face portretul candidaților din turul 2: „Simion se hrănește din scenă. Dan se încarcă în singurătate”

0
Publicat:

Oana Moraru, expert în educație și psihopedagogie, a publicat o analiză detaliată despre cei doi candidați rămași în cursa finală pentru Președinția României: George Simion și Nicușor Dan.

Candidații din turul 2: George Simion și Nicușor Dan FOTO: Inquam Photos / Mădălina Norocea

Într-o postare recentă, Oana Moraru, expert în educație și autoare a mai multor cărți de pedagogie, a comentat pe un ton personal și psihologic profilurile a celor doi candidați la alegerile prezidențiale, George Simion și Nicușor Dan, analizând comportamentele, tipologiile și modul în care aceștia se raportează la public.

George Simion, „dependent de telefon”

Despre George Simion, Moraru spune că este „omul care vorbește sacadat, tare, fără nuanțe”, adăugând că are „mişcări repetate ale mâinilor, ticuri faciale” și pare „agitat interior, hiperkinetic, fără răbdare, ca leul în cușcă dacă stă pe loc”.

Ea îl descrie ca fiind „inteligent pe zona de stradă”, bun organizator de evenimente și adunări populare, dar fără o gândire strategică profundă: „Dependent de telefon și de imaginea pe social media. Fără gândire strategică, dar intuitiv și adaptabil la ce vrea să audă omul”.

Ca să iasă ideea, mărește volumul vocii, cu respirații șuierate pe gură şi pe nas. Mai tare, pentru el, înseamnă mai bine”, afirmă Oana Moraru.

În plus, Moraru notează un aspect critic: „Se hrănește din scenă, din reacția admirativă a fanilor. Minte uşor, şi când nu e nevoie”.

Nicușor Dan, „reprimat emoțional”

Despre contracandidatul său, Nicușor Dan, Moraru spune că este „tipul analitic, introvert, neconectat cu mare parte din emoțiile care îl traversează”. Moraru îl caracterizează drept un om „cu logică sigură”, care gândește în „hărți mentale complexe, clare, cu linii drepte, fără ocolișuri”, dar care este „reprimat emoțional” și „motivat de competiție şi de luptă”.

„Gândire critică foarte bună, rezolvator de probleme la nivel superior. Neinfluențabil”, adaugă ea.

Nu știe să mintă, nu neapărat din moralitate, ci, mai degrabă, din faptul că minciuna e, pentru el, eroare de logică”, conchide Moraru.