Declarația lui Nicușor Dan care tensionează relația cu Israel și cu Netanyahu. Ce evită să spună candidatul la prezidențiale
0Dacă președintele Vladimir Putin ar dori să facă o vizită în România, el având un mandat de arestare al Curții Penale, nu ar fi binevenit, spun candidații clasați în turul II al alegerilor prezidențiale. Opiniile celor doi diferă însă în privința lui Benjamin Netanyahu.

Întrebat în cadrul primei dezbateri televizate, organizate joi seară la Euronews, ce ar face în cazul unei vizite a președintelui rus Vladimir Putin, răspunsul lui Nicușor Dan a indicat că acest lucru nu se va întâmpla.
„Lucrul ăsta nu se va întâmpla niciodată. Relațiile diplomatice internaționale nu se fac în felul ăsta. Nu se va întâmpla niciodată ca președintele Putin să vină în România cât timp există mandatul de arestare”, a spus Nicușor Dan.
În privința premierului Israelian, nu e clar dacǎ Nicușor Dan l-ar primi în țarǎ sau daca l-ar aresta.
„Trebuie să avem o relație normală cu Israelul și legat dacă întrebarea este despre premierul Netanyahu și decizia Curții Penale, nu, răspunsul e același. Nu se va întâmpla niciodată cât există această decizie ca premierul Netanyahu să vină în România”, a mai afirmat Nicușor Dan referitor la premierul Benjamyn Netanyahu.
Candidatul AUR George Simion are o opinie diferită: „Sigur că Vladimir Putin trebuie să fie arestat pentru crime de război, dar mă despart de contracandidatul meu când el afirmă că și premierul israelian, Benjamin Netanyahu, ar trebui arestat și nu are ce căuta în România. (..) Așa cum Donald Trump l-a primit și alte state europene, și vizita premierului Netanyahu la București și la Tel Aviv va fi posibilă”.
De la preluarea mandatului de președinte al SUA, Donald Trump l-a primit de două ori pe Benjamin Netanyahu la Casa Albă. De altfel, premierul israelian a fost primit la începutul lunii martie și de omologul sǎu de la Budapesta, Viktor Orban.
România este printre primele state europene care au stabilit relații diplomatice fără întrerupere cu Israelul, încă din 1948, inclusiv în perioada comunistă. Avem parteneriate cu Tel Aviv cu accent pe domenii precum tehnologia, securitatea, sănătatea și educația.
Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis mandate de arestare pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu și al președintelui rus Vladimir Putin. Totuși, unii specialiștii pun sub semnul întrebării decizia instanței internaționale în privința premierului israelian.
"Cei doi candidați ar fi trebuit să discute care e politica de stat statului român față de față de Tribunalul Internațional Penal, dacă recunoaștem acest tribunal. Iar dacă îl recunoaștem, ok, atunci discuția ar fi dacă într-un caz sau altul, acum în cazul Netanyahu, acest tribunal nu și-a depășit competențele aducând acuzații grave unui șef de stat, de guvern, respectiv Netanyahu. Asta în condițiile în care ei nu aveau niciun fel de probă de pe teren, pentru că n-a putut intra pe teren niciun procuror al Tribunalului Internațional Penal ca să constate acuzațiile care i se aduc lui Netanyahu. Adică, tu Tribunalul Internațional ai emis un ordin de arestare pe ce considerent? Doar pe baza afirmațiilor celor de la Hamas? Corect ar fi fost ca cei doi candidați să fi spus că politica de stat pe care o vor avea față de această speță este de recunoaștere a dreptului Israelului la existență, de recunoaștere a dreptului Israelului de a răspunde la agresiunea la care a fost supus pe 7 octombrie 2023 și că nu se pot pronunța asupra modului în care s-a desfășurat acolo operația militară, pentru că nu există date concrete de acolo”, a spus analistul de politica externă Hari Bucur Marcu, pentru Adevarul.