Capsula Crew Dragon a SpaceX, lansată cu succes spre Staţia Spaţială Internaţională FOTO VIDEO
0Capsula Dragon a companiei SpaceX a fost lansată cu succes, sâmbătă, spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), într-o misiune-test care are ca scop crearea de zboruri cu echipaj uman.
Capsula Crew Dragon de 4,9 metri înălţime, ataşată rachetei Falcon 9, a fost lansată de la Kennedy Space Center din Florida la ora României 09.49, având la bord un manechin botezat Ripley, transmite News.ro.
Echipajul de trei oameni de pe Staţia Spaţială va întâmpina duminică dimineaţă capsula ce duce 200 de kilograme de provizii şi echipamente, potrivit NASA.
Foto NASA via EPA EFE
În cele cinci zile pe care le va petrece ataşată ISS, astronauţii Anne McCalin (SUA) şi David Saint-Jacques (Canada) vor face teste şi vor inspecta cabina Crew Dragon.
Foto NASA via EPA EFE
Capsula spaţială Crew Dragon este versiunea adaptată pentru pasageri a capsulei de transport Dragon, care a fost lansată de SpaceX în 2010 şi care, din 2012, face regulat transporturi către Staţia Spaţială Internaţională (ISS).
Foto NASA via EPA EFE
Crew Dragon este proiectată să poată transporta şapte astronauţi şi să poată face 10 zboruri înainte de a fi recondiţionată şi urmează să fie lansată cu ajutorul rachetei Falcon 9 de la SpaceX. Modulul spaţial se poate andoca automat la ISS, traiectoria pe orbită şi poziţionarea finală, inclusiv conectarea la staţie, fiind dirijate cu ajutorul a opt motoare SuperDraco. Aceleaşi motoare-rachetă vor permite astronauţilor să controleze traiectoria de reintrare în atmosferă şi să le asigure o aterizare sigură, „cu precizia unui elicopter“, după cum spune Elon Musk, fondatorul SpaceX.
Foto NASA via EPA EFE
Echipajul aşteaptă vara
De la oprirea programului navetei spaţiale americane, în 2011, NASA a depins de Rusia pentru trimiterea astronauţilor pe ISS, un laborator orbital de cercetări care zboară la circa 400 de kilometri deasupra Pământului. Ruşii folosesc pentru aceste zboruri modulul spaţial Soiuz, iar americanii plătesc pentru un loc la bordul acestei capsule nu mai puţin de 82 de milioane de dolari.
Însă acum, dacă testul de sâmbătă va avea succes, în iulie va decola de la Centrul Spaţial Kennedy din Florida primul echipaj din istorie care ajunge în spaţiu la bordul unei capsule lansate de o firmă privată. Echipajul va fi format din doi astronauţi ai NASA, Doug Hurley şi Bob Behnken, ambii având la activ câte două misiuni cu naveta spaţială. Lansarea se va efectua de pe aceeaşi platformă de la care a decolat Apolo 11 cu trei oameni la bord, către Lună, în 1969.
O cursă spaţială de miliarde
Lansarea de sâmbătă va fi prima din cadrul programului NASA Commercial Crew Program, în care SpaceX şi Boeing se întrec să lanseze câte şase misiuni cu echipaj către ISS, folosind navele Crew Dragon, respectiv CST-100 Starline. Prin acest program, NASA a atribuit SpaceX un contract de 2,6 miliarde de dolari şi Boeing un contract de 4,2 miliarde de dolari, pentru construirea, separat, a unor rachete şi sisteme de lansare a capsulelor în vederea transportării astronauţilor americani către şi dinspre ISS.
Boeing intenţionează să facă un zbor-test similar, cu nava spaţială Starliner, lansată la bordul unei rachete Atlas 5, cel mai devreme în luna martie, urmat în august de o misiune cu echipaj.