Eşti deprimat? Uită-te peste pozele tale vechi de pe Facebook ca să te înveseleşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cercetătorii au descoperit că vizionarea pozelor postate în trecut poate îmbunătăţi starea de spirit
Cercetătorii au descoperit că vizionarea pozelor postate în trecut poate îmbunătăţi starea de spirit

Starea de spirit poate fi îmbunătăţită prin vizitarea propriului profil de Facebook, au descoperit cercetătorii, potrivit unui nou studiu, citat de „Daily Mail“.

Oamenii de ştiinţă au observat că utilizatorii postează, în general, fotografii şi statusuri pozitive pe reţeaua socială. Astfel, revizitarea acestor amintiri plăcute poate fi la fel de revigorantă ca o plimbare în parc şi îi binedispune pe utilizatorii deprimaţi.

Mai mult, studiul a urmărit şi modalităţile de accesare a site-ului şi au descoperit că aproximat 70% din utilizatorii intervievaţi preferă să acceseze Facebook de pe telefonul mobil. Acest lucru sugerează că există o nevoie urgentă de intra pe reţeaua socială dar şi de a viziona diverse fotografii.

Aproape 90% dintre utilizatorii intervievaţi accesează Facebook pentru a se uita prin propriile postări şi trei sferturi din aceştia fac asta atunci când sunt demoralizaţi. 

Doctorul Alice Good, din cadrul Universităţii din Portsmouth, a descoperit că acest mod de utilizare a reţelei sociale este benefic pentru starea noastră. Cu cât o persoană este mai predispusă depresiei cu atât mai eficient este browsingul, se arată în studiu.

Descoperirea contrazice cercetările anterioare potrivit cărora timpul petrecut pe Facebook poate dăuna sănătăţii mintale a utilizatorului.

„Suntem foarte surprinşi de aceste rezultate care contrazic unele studii recente. Rezultatele obţinute indică că am putea folosi această practică ca o formă de tratament pentru stările de depresie. Cu toate că studiul a fost unul restrâns, ne vom continua cercetările asupra unor grupuri mai mare de persoane pentru a vedea dacă rezultatele rămân constante“, a declarat doctorul Good, autoare a studiului efectuat pe 144 de utilizatori ai Facebook.

Vârsta medie a utilizatorilor chestionaţi a fost de 34 de ani şi au fost intervievaţi mai mulţi bărbaţi decât femei. 39% dintre respondenţi au suferit de probleme ale sănătăţii mintale.

86% dintre persoane accesează site-ul Facebook mai mult de o dată pe zi. 75% se uită mereu la poze iar 86% la postări de pe timeline. Aceste două activităţi sunt şi cele care le aduc şi cea mai mare creştere de moral utilizatorilor.

Psihologul Clare Wilson susţine că această descoperire este „fascinantă“. „Reţeaua Facebook este prezentată ca o modalitate de a comunica cu alte persoane însă acest studiu ne arată că mai degrabă o vom folosi pentru a ne conecta cu versiunile noastre din trecut“, a spus psihologul. „Fotografiile pe care le publicăm ne aduc, de multe ori, aminte de evenimente pozitive din trecut. Când suntem într-o stare proastă este uşor să uităm cât de bine ne simţim majoritatea timpului şi aceste postări ne pot reaminti acest lucruri“, a mai explicat Wilson.

Studiul mai arată că oamenii cu probleme de sănătate mintală au cel mai mult de câştigat de pe urma vizitării site-ului.

Mai mult, s-a descoperit că terapia prin amintiri – folosită până acum la pacienţii în vârstă, cu probleme de memorie, ar putea fi o metodă eficientă de a trata depresia sau anxietatea.

Autoliniştirea reprezintă o unealtă importantă în procesul de a-i ajuta pe oameni să se liniştească, mai ales dacă suferă de probleme ale sănătăţii mintale, spun cercetătorii. Dacă se un pacient reuşeşte să se calmeze singur există şanse mai mici ca problema să se agreveze, se mai arată în studiu.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite