REVIEW Orange Reyo, cel mai accesibil smartphone cu ecran de 5 inci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei care vor un smartphone cu ecran mare dar nu dispun de foarte mulţi bani pot arunca un ochi în oferta celor de la Orange.

Orange Reyo a fost adus în portofoliul operatorului român în urmă cu câteva luni şi este, de fapt, un ZTE Blade Q Maxi rebranduit. Acesta se remarcă prin ecranul de mari dimensiuni şi preţul mic.

<strong>Design</strong>

Reyo are un aspect prietenos, modern. Telefonul este alb si are dimensiuni destul de mari. Plasticul este mat, plăcut la atingere şi aderent.   Un inel metalic argintiu înconjoară telefonul pentru a-l face mai solid.

Logo-ul Orange îl găsim pe carcasa din spate, jos. Tot acolo vedem şi camera foto, înconjurată de un inel metalic argintiu, bliţul şi o gaură care marchează poziţia difuzorului.

Pe marginea din dreapta găsim portul microUSB, pe cea din stânga butoanele pentru volum, iar pe cea superioară se află butonul de power (spre colţul din stânga) şi mufa de tip jack (central).

Marginea care înconjoară ecranul este destul de groasă. În partea de sus avem camera foto frontală, difuzorul şi un led pentru notificări, iar în partea de jos găsim trei butoane capacitive.

Orange Reyo nu arată  - cel puţin la prima vedere – ca un telefon low-cost. Nu va fi confundat cu siguranţă cu un smartphone high-end, dar arată suficient de bine încât să fie atrăgător pentru tineri.  

image

<strong>Hardware</strong>

Reyo are specificaţii slăbuţe. Este echipat cu un procesor dual-core Mediatek, construit pe arhitectura Cortex A7 şi tactat la o frecvenţă de 1,3Ghz, dar dispune de o memorie RAM de 1GB. Spaţiul de stocare este de numai 4GB, însă poate fi extins prin card microSD. Ecranul are o rezoluţie de 480x854 pixeli şi bateria este de 2.000 de mAh. Camera foto principală este 5MP, iar cea frontală, de 0,3MP.

Performanţă

Reyo este un telefon decent din punct de vedere al performanţei. În meniu se mişcă uşor şi se descurcă bine cu browsing-ul şi accesarea reţelelor sociale prin aplicaţii. Telefonul redă clipuri video fără probleme şi aplicaţia de streaming de muzică Deezer merge fără cusur.

Smartphone-ul dă semne de oboseală când lăsăm mai mult de patru aplicaţii deschise pe fundal. Jocurile casual funcţionează bine (Angry Birds, Flappy Bird,  Candy Crush etc.) însă jocurile  premium mai noi s-ar putea să îi dea bătăi de cap.

Performanţa Reyo este suficientă pentru utilizatorii care au avut până acum smartphone-uri low-end cu Android şi care vor să facă o trecere necostisitoare la un telefon cu ecran mai mare.

image

Autonomie

Bateria de 2000 de miliamperi rezistă unei zile întregi de utilizare medie spre intensă. Asta înseamnă acces constant la Internet – fie prin 3G, fie prin WiFi, browsing şi socializare prin aplicaţia de Facebook, clipuri video pe Youtube şi redare de muzică stocată local. Luminozitatea a fost setată pe modul automat.

Autonomia nu impresionează, dar nici nu ne stresează şi asta e bine.

Display

Aici lucrurile nu stau foarte bine. Telefonul are un display TFT de 5 inci cu o rezoluţie de numai 408x854 de pixeli. Contrastul şi saturaţia sunt bune, luminozitatea putea fi un pic mai mare şi unghiurile de vizualizare sunt largi.

Rezoluţia este foarte mică pentru o diagonală atât de mare şi acest lucru se sesizează încă din primele secunde de utilizare. Cititul paginilor web poate fi obositor din cauza pixelării şi multe aplicaţii nu arată bine.

image

Conectivitate

Reyo dispune de toate conexiunile clasice. Avem WiFi, Bluetooth, GPS şi 3G. Vitezele de descărcare sunt bune – atât pe 3G, cât şi pe WiFi, iar sistemul de poziţionare prin GPS funcţionează fără probleme

Cameră foto şi sunet

Camera foto principală de 5MP se descurcă bine în condiţii de lumină puternică. Culorile sunt vii şi saturate, constrastul este bun, iar imaginile sunt bine focalizate.  Camera frontală este bună pentru conversaţiile pe Skype şi cam atât.

Difuzorul este suficient de puternic pentru a auzi când sună telefonul din buzunar, dar calitatea este scăzută.

Lucrul care m-a deranjat mai tare este că sunetul din căşti era foarte slab. Am încercat cu două perechi diferite – o pereche de headphones Sony şi o pereche de earbuds Skull Candy - şi melodiile nu reuşeau să acopere zgomotul ambiental.

<strong>Software</strong>

   

Orange Reyo vine cu Android 4.2 Jelly Bean şi cu interfaţa clasică a operatorului. În afară de interfaţa colorată, cei de la Orange au preinstalat şi o multitudine de programe – mai mult sau mai puţin utile. Găsim Deezer (program de music streaming) şi Daily  Motion (un fel de Youtube), Fotbal Info, Orange Antivirus, Orange Film, Orange Travel etc.

<strong>Preţ şi disponibilitate</strong>

Orange Reyo poate fi achiziţionat fără abonament la preţul de 149 de euro. La abonament, preţurile încep de la 0 euro.  

<strong>Plusuri</strong>

-          Design simpatic

-          Preţ bun

-          Performanţă decentă

<strong>Minusuri</strong>

-          Ecran prost

-          Unele probleme la partea de software

<strong>Concluzie</strong>

Orange Reyo este un smartphone cu ecran mare şi cam atât. Totuşi, este foarte bine poziţionat ca preţ şi ar putea fi un smartphone foarte bun pentru cineva care abia acum s-a gândit să păşească în lumea telefoanelor inteligente. 

Tehnologie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite