REVIEW iPhone 5S, partea 1 – camera foto: Filmarea la „ralanti“ simţul artistic ţi-l va trezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Redacţia Tech Adevărul a petrecut câteva zile în compania celui mai râvnit smartphone de pe planetă. iPhone 5S ne-a uimit din câteva puncte de vedere, însă la unele capitole nu ne-a impresionat. Urmăriţi-ne săptămâna aceasta pentru a afla care sunt punctele forte al telefonului produs de Apple şi ce ar mai merge schimbat la el.

Am insistat să încep această serie de review-uri cu camera foto pusă de americani pe „cel mai bun iPhone de până acum“. Cei de la Apple au îmbunătăţit simţitor senzorul de pe iPhone 5S şi i-au oferit şi o funcţie nouă.

Să începem, totuşi, cu câteva date tehnice. Camera principală a rămas la 8 megapixeli, în ciuda faptului că toată industria (în afară de cei de la HTC) a migrat spre senzori bogaţi în megapixeli (între 13 şi 41).Totuşi, americanii au umblat la dimensiunea celor 8 megapixeli, făcând pixelii de 1,5 microni (şmecherie învăţată de la taiwanezi), lucru care le permite să absoarbă cu 33% mai multă lumină. Asta înseamnă că fotografiile realizate în condiţii de lumină scăzută au o claritate mare şi fără folosirea bliţului.

Vorbind de bliţ trebuie să reamintesc faptul că iPhone 5S este dotat cu un LED dublu. Astfel unul dintre beculeţe are o lumină caldă, gălbuie, pe când celălalt luminează rece, alb.  Apertura este de f/2.2.

Fotografiere

Totuşi, cum ies pozele? Răspunsul e scurt: senzaţional. Camera de pe iPhone 5S este cea mai bună pe care am avut ocazia să o văd pe un smartphone. Recunosc că nu am văzut-o în acţiune pe cea de pe Xperia  Z1 sau pe cea de pe Lumia 1020, însă imaginile realizate cu HTC One, Samsung Galaxy S4, Sony Xperia Z , chiar şi Samsung Galaxy S4 Zoom, pălesc în comparaţie cu cele făcute cu iPhone 5S.

image
image

Culorile sunt redate cu o acurateţe foarte mare şi am apreciat profunzimea unor fotografii, efectul fiind similar cu cel oferit  de unele compacte high-end sau de unele aparate mirrorless. Viteza cu care am reuşit să surprind momentele a fost impresionantă şi nu mi s-a întâmplat să-mi iasă vreo fotografie mişcată. Şi în modul HDR fotografierea decurge la fel de repede, însă aici rezultatele nu sunt excepţionale de fiecare dată.

image
image

(Stânga, imaginea originală/dreapta, imaginea HDR)

 În condiţii de lumină scăzută, nivelul de zgomot este redus. Camera de pe iPhone 5S adună toată lumina din jur pentru a asigura cadre „folosibile“. Când vine vorba de bliţ, fotografierea durează câteva secunde şi stabilizarea nu este optimă. Telefonul luminează mai întâi subiectul, analizează lumina din încăpere, reglează intensitatea fiecărui bliţ în parte după care face poza.

image
image

Pe lângă fotografierea clasică există un mod de fotografiere în rafală, posibilitatea de a fotografia în format pătrat (special pentru Instagram), un mod panoramă dar şi posibilitatea de a  fotografia direct cu o serie de filtre aplicate.

Camera frontală de 1,2 megapixeli este şi ea surprinzător de bună. Aceasta beneficiază de detectarea feţei şi dispune şi ea de un mod HDR, pentru selfie-uri spectaculoase.

image
image

Filmare

Partea de video este, totuşi, cea mai interesantă. Camera de 8 megapixeli poate înregistra clipuri video full HD la 30 de cadre pe secundă şi la rezoluţie 720p (1280x720), numărul de cadre pe secundă creşte la 120. Asta le oferă utilizatorilor posibilitatea de a înregistra clipuri video în slow-motion (în „ralanti“).

Această funcţionalitate m-a impresionat cel mai mult la iPhone 5S. Rezultatele pot varia de la monotone, la spectaculoase, dar simpla idee că se poate face aşa ceva un smartphone este de-a dreptul uimitoare. Lucrurile decurg în felul următor: selectăm modul „Ralanti“ din aplicaţia pentru cameră, îndreptăm telefonul către ceva, filmăm şi ne minunăm. Utilizatorul poate modifica de unde va începe şi unde se va termina redarea în slow-motion, cu ajutorul unui glisor special. Partea ciudată este că şi sunetul este redat tot „în reluare“ şi efectul poate fi de-a dreptul bizar.

Partea (foarte) proastă este că acele clipuri video filmate în slow-motion pot fi exportate în slow-motion numai pe Facebook (la o rezoluţie foarte scăzută) sau pe alt dispozitiv Apple. Acest lucru l-am aflat după ce toate filmuleţele „la ralanti“ urcate pe site-ul de stocare Dropbox rulau la o viteza de 120 de cadre pe secundă. 

Cei care sperau să inunde Instagramul cu filmuleţe artistice în slow-mo îşi pot lua gândul de la acest lucru.

Când vine vorba de filmarea clasică, iPhone 5S se descurcă bine. Stabilizarea este bună şi am apreciat zoom-ul optic 3X făcut prin simpla „ciupire“ a ecranului şi chiar şi în condiţii de lumină scăzută, rezultatul este satisfăcător. 

Totuşi, uneori, focalizarea automată este lentă, lucru care poate fi frustrant.

Mâine, pe Tech Adevărul, vă voi vorbi despre performanţa şi autonomia noului telefon de la Apple. 

Smartphone-ul iPhone 5S ne-a fost oferit în teste de către magazinul online QWERTY.ro

Haide să discutăm! Ne poţi vizita şi pe pagina de Facebook „Tech Adevărul“.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite