Cutiuţa magică de la Valve ar putea aburi competiţia. Războiul pentru sufrageria ta s-a înteţit odată cu lansarea Steam OS
0Unul dintre cei mai mari producători şi distribuitori de jocuri din lume vrea să pună stapânire pe computerul şi pe sufrageria ta. Valve, studioul din spatele seriei Half-Life, companie deţinătoare a pieţei de aplicaţii Steam, a anunţat lansarea Steam OS, un sistem de operare centrat pe gaming, potrivit IBTimes.com.
Valve dă semne că se apropie de lansarea Steam Box, o consolă de gaming menită să se ia la trântă cu giganţii Xbox şi Playstation. Primul pas a fost deja făcut în această direcţie. Luni seară, compania a prezentat Steam OS, un sistem de operare care transformă un PC conectat la TV într-o maşinărie de gaming.
„Cu Steam OS am obţinut o creştere semnificativă a performanţei în ceea ce priveşte procesarea grafică şi acum ne concentrăm pe performanţa audio dar şi pe reducerea latenţei cu care comenzile ajung în jocuri. Dezvoltatorii profită deja de aceste caracteristici şi urmează să lanseze noi jocuri pentru Steam OS“, se arată pe site-ul oficial.
Sistemul vine cu o serie de funcţii interesante. De exemplu, utilizatorul poate transmite jocurile de pe un PC care rulează Windows sau Mac, pe un computer cu Steam OS conectat la un televizor. Sistemul celor de la Valve este bazat în totalitate pe Linux.
O palmă la adresa Microsoft
Ideea din spatele sistemului este următoarea: Steam OS trebuie să le ofere familiilor posibilitatea de a rula mai uşor jocuri pe display-urile principale din casă, şi de a face gamingul mai accesibil. „Încercând să aducem Steam în sufragerii, am ajuns la concluzia că mediul cel mai bun pentru a le oferi clienţilor conţinut de valoare este un sistem de operare construit în jurul Steam. Steam OS combină arhitectura indestructibilă Linux cu o experienţă de gaming ideală pentru ecranele mari“, mai scrie pe site. Sistemul va putea fi descărcat gratuit de către cei dornici.
Membrii aceleaişi familii vor putea face schimb de jocuri, între conturi. De asemenea, cei de la Valve susţin că vor colabora cu diverse servicii de conţinut pentru a le permite utilizatorilor să facă şi streaming de muzică şi clipuri video pe Steam OS.
Fondatorul Valve Gabe Newell a atacat în trecut sistemul de operare Windows 8, spunând despre el că este o „catastrofă“. Cel mai nou sistem de operare de la Microsoft oferă propriul serviciu de gaming, similar cu magazinul de aplicaţii al Apple, însă Newell sugerează că acest lucru ar putea creea un monopol, lucru care i-ar putea îndepărta pe mulţi de această industrie.
În schimb, Steam OS este, mai degrabă, similar platformei Android, de la Google: o schiţă ce poate fi adaptată de fiecare producător de hardware şi utilizator în parte.
„Cu Steam OS, fiind un sistem de operare «deschis» înseamnă că industria de hardware poate creea produse pentru sufragerie la un pas mult mai rapid decât a putut-o face până acum. Creatorii de conţinut vor putea interacţiona direct cu clienţii lor. Utilizatorii vor putea modifica sau înlocui orice parte software sau hardware. Gamerii au puterea de intra în procesul de creaţie al jocurilor îndrăgite“, scrie pe site-ul Steam OS.
Acesta nu va fi ultimul anunţ al companiei. Valve a promis că urmează încă două noi anunţuri importante, putând fi vorba chiar de sistemul Steam Box – un PC similar unei console, aşteptat de gamerii din toată lumea.
Cutiuţa magică
Valve, studioul din spatele unor titluri precum Half-Life, Portal, Team Fortress sau Left 4 Dead, vrea ca următoarea consolă ce va ocupa spaţiul de lângă televizorul tău să fie una diferită – cu totul diferită de Xbox, Playstation, Wii sau PC. Valve vrea, practic, să combine PC-ul şi consola într-un singur dispozitiv, ce va rula platforma Steam OS. Potrivit The Verge, serviciul de distribuţie digitală are mai mult de 50 de milioane de utilizatori.
De ce ar vrea cineva această combinaţia asta? Atât PC-ul, cât şi consolele au punctele lor forte, şi minusurile lor. De exemplu, consolele le conectezi la TV, bagi un CD înăuntru şi te joci. Şi, cu toate că jocurile pentru console sunt mai scumpe, dispozitivele sunt mult mai ieftine decât sistemele de gaming performante. Pe de altă parte, PC-urile oferă o calitate mult mai bună a graficii, mai multe setări pe care utilizatorii le pot modifica şi mai multe modalităţi de control. De asemenea, jocurile pe PC s-au mutat, în ultima perioadă, spre cloud, aşa că nu mai există deteriorării sau pierderii CD-urilor.
Potrivit unor informaţii acordate de Valve, în februarie, consola va fi mică şi silenţiosă şi va putea fi controlată de la distanţă, cu un gamepad wireless. Ca în cazul PC-urilor, jocurile vor putea fi descărcate online şi vor putea fi customizate. Steam Box va veni şi cu câteva funcţii interesante. De exemplu, controllerele vor putea simţi starea jucătorului (va citi datele biometrice ale acestuia).
Valve va lucra alături de producătorii de hardware pentru a creea Steam Box. Potrivit interviului acordat The Verge, vor exista trei tipuri de console: „bune“, „mai bune“ şi „cele mai bune“. Cele „bune“ vor avea un preţ de aproximativ 99 de dolari însă, în cele din urmă va fi oferită gratuit, pe baza unui abonament la Steam. Aceasta va putea fi folosită ca staţie pentru conţinutul ce va fi redat de pe un alt computer, mai performant. Utilizatorii vor putea juca jocuri casual, dar nu titluri solicitante.
Versiunea „mai bună“ costă 300 de dolari şi este exchivalentul unui Xbox. Va putea rula majoritatea jocurilor la setări medii spre mari.
Versiunea „cea mai bună“ va varia foarte mult când vine vorba de costuri. Producătorii vor avea libertatea să pune orice în ea, de la plăci grafice de mii de dolari, până la sisteme de răcire futuriste. Costurile ar fi exorbitante, dar ar garanta că orice joc ar rula impecabil.
Compania se pregăteşte de ceva timp pentru lansarea Steam Box. De exemplu, cu ceva timp în urmă, a lansat modul „Big Picture“, pentru a face interfaţa Steam mai prietenoasă cu PC-urile. De asemenea, în 2012, la CES, Valve a deschis un stand special, însă nu a prezentat nimic. Standul a fost deschis pentru a comunica cu producătorii de hardware.
Haide să discutăm! Ne poţi vizita şi pe pagina de Facebook „Tech Adevărul“.