Cum se prezintă viitorul televiziunii între HD şi 4K? La Adevărul Live am aflat că digitalul va reproduce excelent realitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
MIhai Ursoi, director SES Astra, ne-a vorbit despre televiziunea HD. FOTO Eduard Enea/Adevărul
MIhai Ursoi, director SES Astra, ne-a vorbit despre televiziunea HD. FOTO Eduard Enea/Adevărul

La Adevărul Live am discutat despre tehnologia televiziunii HD. În studio a fost Mihai Ursoi, directorul general al SES Astra, compania care oferă servicii de transmisiuni prin satelit la nivel mondial. Explicăm tehnologia HD şi cum schimbă ea modul în care privim la televizor.

Cât de mare a fost influenţa televiziunii HD asupra comportamentului de consum? Într-o lume în care privim din ce în ce mai mult pe YouTube şi uităm de televiziune, transmisiunile HD sunt modalitatea de a aduce calitatea, faţă de cantitatea şi rapiditatea de pe internet. Am vorbit cu Mihai Ursoi despre televiziunea în România, televiziunea HD şi 4K la nivel mondial, dar şi despre ce vom vedea peste câţiva ani. Ursoi ne-a vorbit despre hibridul dintre televiziune şi online streaming

Mai mult, are şanse Internetul să învingă pentru totdeauna televiziunea? Ursoi ne-a spus că în ciuda popularităţii sale, televizorul va domina în continuare sufrageria. 


Cele mai importante declaraţii din timpul emisiunii „Adevărul Live“.

Care sunt motivele pentru care adopţia transmisiunii în HD a fost mai lentă? „Probabil că şi perioada de criză a ţinut pe loc domeniul“, a spus Mihai Ursoi. „A doua chestiune e conţinutul de înaltă definiţie. Filmele vechi trebuie refăcute pentru noul standard. Apoi, dacă de la operatorii de cablu şi de la consumatorul final nu vine cererea, atunci broadcasterii nu sunt tentaţi să investească milioane în tehnologie şi conţinut“, a afirmat el. 

Înregistrarea integrală a emisiunii

În următorii doi ani, piaţa va creşte, consideră Ursoi. Acesta e momentul în care şi în România se va face pasul către noua generaţie. „Într-o televiziune, toate echipamentele trebuie să fie de înaltă definiţie. Şi nu sunt dintre cele mai ieftine. Eu le-am sugerat, în discuţiile pe care le-am avut cu broadcasterii, să cumpere chiar şi la mâna a doua, doar să înceapă“, a declarat Ursoi.

„Diferenţa între SD şi HD e de bandă ocupată pentru a transmite. Desigur, în SD conţinutul ocupă mai puţină bandă. Acum, majoritatea canalelor au migrat transmisia către un sistem MPEG4 care permite eficientizarea consumului de bandă pe satelit şi implicit posibilitatea de a folosi bandă mai puţină pentru HD“, a explicat Ursoi. Când vine vorba de cât de multe televiziuni poate să servească un satelit SES Astra, Ursoi a spus că noul satelit lansat de curând, pentru Orange şi CME, are 40 de transpondere cu 33MHz fiecare. Capacitatea e variabilă în funcţie de cât de multă nevoie are fiecare canal de televiziune, în câţi Mbps emite. El poate produce până la 80Mbps, dar este limitat şi de recepţia antenelor de mici dimensiuni folosite de utilizatori.

Ursoi susţine că deşi 4K e tentant, nu va fi adoptat atât de repede, astfel încât să fie un eşec lansarea de televizoare HD sau transmisiunile HD. Producătorii încă vor face bani de pe urma televizoarelor, cei care vând conţinutul la fel îşi vor putea monetiza produsele, iar broadcasterii vor avea în continuare un avantaj dacă emit HD.

Ce s-a întâmplat cu transmisiunile 3D? În urmă cu patru ani, Ursoi susţinea acest curent. „Procesul de crearea a conţinutului e mai complicat. 3D-ul e distribuit destul de mult în cinematografe, sunt multe filme produse doar în acest standard, şi se pare că acolo s-a blocat. Nimeni nu mai e dispus să investească în acest format. Apoi, contează experienţa de vizionare“, a spus Ursoi. „E un efort mic, dar e suplimentar şi clienţii pot fi deranjaţi de asta. Apoi, transmisia 3D nu e lejeră pentru ochi. Telespectatorul se poate simţi obosit după vizionare“, a completat Ursoi.

Pregătire pentru Campionatul Mondial

„Cu mult timp înainte sunt stabilite aceste transmisiuni. Noi avem experienţă în acest domeniu, al transmisiunii evenimentelor sportive“, a spus Ursoi. Ce aduce nou această definiţie, la nivel de detaliu? „Vezi, cum se spune, firul ierbii. Sunt mai multe linii şi pixeli, pur şi simplu mai multe detalii. Sunt, însă, operatori şi operatori, mărci şi mărci de televizoare. Pot să transmiţi cu trei care, spre exemplu, sau cu 18. Însă cu cât investeşti mai mult, atât în echipamente, cât şi în oameni, în expertiza lor, cu atât transmisia e mai bună“, a spus Ursoi.

„Sunt meciuri HD transmise foarte bine la o televiziune, pe când la alta nu arată la fel de bine. Contează şi lăţimea de bandă, şi modul în care transmit“, a completat Ursoi.

Care sunt diferenţele între streaming online şi streaming clasic, pe TV? „Cele prin Internet sunt de la un punct la un punct, pe când satelitul e peste tot, acesta e un mare avantaj al său. Internetul şi televiziunea online au avantajul că sunt nonliniare, pot să transmiţi înapoi către emiţător. Noi gândim pentru viitor o transmisiune de tip hibrid, care să permită atât recepţia semnalului clasic de TV, cât şi streaming online. În Germania, spre exemplu, SES Astra e iniţiatorul unei astfel de schimbări“, a declarat Ursoi la „Adevărul Live“.

Ursoi consideră că pe viitor nu vom vorbi de scoaterea televizorului din sufragerie, are locul său asigurat acolo, chiar dacă se schimbă modul în care consumăm televiziune. 

Un viitor pentru televiziune

Cum se vede viitorul (în HD) al televiziunii? „În primul rând, viitorul va fi cel puţin HD. Peste 10 ani, peste 15 ani, va fi UltraHD, adică o calitate a imaginii care va bate realitatea, dacă pot spune aşa. Ochiul uman o va percep ca atare“, a afirmat Ursoi. „Despre alte invenţii nu pot vorbi, nu ştiu ce o să apară, dar din câte văd putem să vorbim despre un sistem de codare foarte eficient. Aici e spaţiu mare de îmbunătăţire“, a apreciat Ursoi.


Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite