Fostul viceprimar al Timișoarei Adrian Orza a murit la 54 de ani. „Ar mai fi avut multe de spus și de făcut în viață”

0
Publicat:

Fostul viceprimar al Timișoarei, Adrian Orza, a murit la vârsta de 54 de ani în urma unui infarct. Decesul subit al fostului viceprimar al Timișoarei a provocat o undă de șoc în comunitate, Orza fiind un om foarte activ și plin de viață. A fost singurul timișorean ales consilier independent

Adrian Orza a fost viceprimar al Timișoarei timp de 12 ani FOTO Adevărul
Adrian Orza a fost viceprimar al Timișoarei timp de 12 ani FOTO Adevărul

Născut în satul Mercina, din județul Caraș-Severin, dar crescut și format în Timișoara, unde a ajuns și viceprimar al orașului, Adrian Orza a fost unul dintre cei mai apreciați politicieni din Banat, fiind primul și singurul om care a obținut, după Revoluție, un mandat de consilier independent în Timișoara.

Absolvent a două facultăți (Electrotehnică și Management în Industrie și Transporturi), Adrian Orza a ajuns în 1995 șeful Biroului Marketing de la fabrica de țigări din Timișoara. În 1999 a ajuns director general al fabricii.

După doar un an în această funcție a părăsit postul, fiind ales viceprimar al Timișoarei. Orza a ocupat funcția de viceprimar al Timișoarei timp de 12 ani, în mandatele primarului Gheorghe Ciuhandu.

Adrian Orza și Gheorghe Ciuhandu FOTO Arhivă
Adrian Orza și Gheorghe Ciuhandu FOTO Arhivă

La alegerile din 2012, Adrian Orza a candidat pentru funcția de primar al Timișoarei din partea Uniunii pentru Timiș (PNȚCD – Forumul Democrat al Germanilor din România). Orza a pierdut alegerile în fața lui Nicolae Robu, candidat din partea USL (PSD-PNL).

Din 2012 până în 2020, Adrian Orza a fost consilier local independent, fiind singurul timișorean din istoria postdecembristă care a reușit această performanță. În ultimii ani, Adrian Orza a dezvoltat în localitatea Șag, cu fonduri europene, o fermă de legume bio, ajungând și furnizor al lanțului de supermarketuri Profi.

În această primăvară, Adrian Orza a lansat și un proiect inedit pentru a sprijini producătorii locali de fructe și legume: Aprozarul Fermierilor Locali.  

„Din primăvara/vara acestui an, ne propunem sa organizăm in fiecare weekend, la magazinul serelor Agrofresh din Sag, un Aprozar al Fermierilor Locali. Fiindcă legumele și fructele locale românești din piețe sau supermarketuri sunt înlocuite de importurile din Turcia sau alte țări străine (față de 2011 importurile au crescut cu 400% - creand un deficit de balanța comercială în PIB-ul țării de peste 1 mld de $), dorim să imbinăm sprijinul pentru fermierii din zona de vest, aducând totodată pe masa dumneavostră produse proaspete și gustoase. Nici nu știți câte bunătățuri se cultivă la noi în zonă! De la verdețuri și legume și până la tot felul fructe, toate cultivate DOAR pe pământul nostru”, scria Adrian Orza, pe Facebook.

Adrian Orza, la ferma de legume bio din Șag FOTO Adevărul
Adrian Orza, la ferma de legume bio din Șag FOTO Adevărul

Reacția fostului primar Gheorghe Ciuhandu

Decesul neașteptat al fostului viceprimar al Timișoarei a produs o undă de șoc în comunitate. Pe rețelele sociale au fost postate mai multe mesaje de apreciere la adresa lui Adrian Orza.

Fostul primar al Timișoarei Gheorghe Ciuhandu cel care l-a promovat și susținut pe Adrian Orza, a declarat pentru „Adevărul” că fostul viceprimar al Timișoarei ar fi mai avut multe de spus și de făcut în istoria orașului.

„Am aflat și eu cu regret despre decesul lui Adi Orza și îmi pare foarte rău pentru că era un om plin de inițiativă, avea foarte multe calități, era în plină vigoare și cred eu că ar mai fi avut multe de spus și de făcut în viață. Uneori se întâmplă și astfel de nedreptăți, mor unii care n-ar trebui să moară și trăiesc alții care fac umbră pământului. Regret foarte mult decesul lui și exprim condoleanțe familiei. Avea multe calități pe care i le-am recunoscut și apreciat ca atare. Aceste calități pe care le avea, și faptul că avea putere de muncă, îl îndreptățeau și l-ar fi îndreptățit să aspire poate în continuare la un rol important în viața acestui oraș”, a declarat Gheorghe Ciuhandu pentru „Adevărul”.

Tatăl adoptiv al unei fetițe abandonate

În plan personal, Adrian Orza a trăit o frumoasă poveste de viață, fiind tatăl adoptiv al unei fetițe abandonate. Până în 2016, Adrian Orza a evitat să vorbească public despre gestul său, pentru a nu fi interpretat ca unul de imagine. În 2016, fostul viceprimar al Timișoarei a acceptat să îşi deschidă sufletul pentru cititorii „Adevărul” în speranţa că şi alţii vor fi încurajaţi să adopte un copil.

„A fost un sentiment spontan faţă de micuţa Cristina pe care o văzusem în momentul respectiv şi sentimentul ăsta e absolut special. Atât de special încât în clipa de faţă, dincolo de faptul că ea reprezintă pentru mine şi familia mea centrul Universului, a născut în mine ideea că e fiica mea 101 la sută. Eu nu o privesc ca pe o adopţie, ci ca pe un dar de la Dumnezeu. Am vorbit după aceea cu toţi prietenii mei care au copii, spunându-le cât de înălţător e sentimentul de a primi de la Dumnezeu în grijă un astfel de copil. Dincolo de frumuseţea şi fericirea întâmplării în sine, e şi o mare responsabilitate pentru că aceşti copii au o sensibilitate aparte şi trebuie să ai o mult mai mare iubire decât dacă ar fi copilul tău”, declara fostul viceprimar pentru „Adevărul”.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite