Expert anticorupție, despre premiul de 30.000 de euro acordat de Timișoara Maiei Sandu: „Cel mai probabil nu îl va putea primi“

0
Publicat:

Premiul Timișoara pentru Valori Europene, acordat de Primăria Timișoara președintei Moldovei, Maia Sandu, a stârnit o reacție vehementă a Rusiei, dar a declanșat o dezbatere, și la Chișinău, legată de componenta financiară a premiului.

Maia Sandu a primit premiul Timișoara pentru Valori Europene FOTO Primăria Timișoara
Maia Sandu a primit premiul Timișoara pentru Valori Europene FOTO Primăria Timișoara

Practic, pentru că premiul are și o valoare de 30.000 de euro, Administrația Prezidențială a Republicii Moldova a cerut Centrului Național Anticorupție să îi comunice dacă Maia Sandu poate primi banii.

Expertul Anticorupție Laura Ștefan a declarat că atitudinea Maiei Sandu, care a consultat Centrul Anticorupție, este una normală.

Pe de altă parte, Laura Ștefan a declarat că, în opinia ei, Maia Sandu nu va putea să primească acest premiu, care are o valoare consistentă în bani.

La rândul său, Dominic Fritz spune că nu vede nicio problemă ca Maia Sandu să primească banii, dând exemplul laureaților Premiului Nobel.

„Trebuie să stabilim faptul că oficialii publici au restricții mai mari decât cetățenii obișnuiți în a primi cadouri, premii și distincții. Fiecare țară reglementează în propriul mod limita până la care pot fi primate cadouri și limita până la care cadourile primite pot fi păstrate de oficialul public care le-a primit. În cazul de față, în opinia mea, premiul fiind în valoare de 30.000 de euro, cel mai probabil nu va putea fi primit de președinta Moldovei, dar faptul că președinta Moldovei se adresează CNA și cere clarificări cu privire la primirea premiului, este exact conduita pe care o așteptăm de la un oficial public care se confruntă cu o astfel de situație”, a declarat directorul executiv al Expert Forum, Laura Ștefan.

Experta a mai explicat că „oficialii publici care sunt puși în situația de a li se oferi distincții, cadouri, premii, ar trebui, atunci când există un dubiu cu privire la posibilitatea de a primi un premiu sau la posibilitatea de a-l păstra pentru sine sau de a-l depune, în cazul de față la președinția Republicii Moldova, să se adreseze instituțiilor competente și să ceară un sfat, o opinie”.

„Toate aceste clarificări trebuie să țină cont de legislația statului respectiv”, a mai arătat Laura Ștefan, care a amintit că în România orice cadou mai mare de 500 de euro trebuie menționat în declarația de avere.

„Așteptăm să ne spună ce să facem cu banii”

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a declarat că, din punctul său de vedere, Maia Sandu ar trebui să poată primi premiul Timișoara pentru Valori Europene fără probleme.

„Premiul Timișoara pentru Valori Europene se înscrie într-o tradiție foarte lungă a premiilor și distincțiilor internaționale cu premii în bani și cel mai cunoscut este Premiul Nobel, unde premiul este peste un milion de dolari. Suntem foarte mândri de fapt că avem un premiu și în bani. Prin asta este exprimată și anvergura acestui premiu și anvergura Timișoarei. Știu că în Republica Moldova este o discuție despre condițiile în care președinta Maia Sandu poate să accepte acest premiu. Sunt absolut sigur că președinta Maia Sandu va respecta legile Moldovei și așteptăm să ne spună ce să facem cu banii”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Ceremonia de la Timișoara, urmărită de Rusia

Premierea Maiei Sandu a stârnit și o reacție a Rusiei. Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a comentat pe larg despre premiul primit de Maia Sandu în România în briefingul de presă pe care l-a susţinut la 17 decembrie 2023, acuzând România de „colonialism”.

„Se pare că, pentru promovarea tuturor acestor "valori europene", M.G.Sandu a primit la Timişoara un premiu de 30.000 de euro. În Moldova, o astfel de politică a autorităţilor se numeşte "colonizare hibridă" sub masca integrării europene”, a conchis ea.

În final, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei lui Vladimir Putin a dat asigurări că locuitorii din Republica Moldova tânjesc, de fapt, după legăturile cu Rusia, iar Moscova se declară „gata” să le dezvolte.

„Locuitorii ţării protestează din ce în ce mai mult împotriva cursului antipopular şi antirusesc al conducerii. Moldovenii îşi amintesc istoria şi cultura lor. Subliniez - istoria naţională, pentru care strămoşii lor au vărsat sânge, au muncit în fabrici, uzine, câmpuri şi grădini. Oamenii apreciază legăturile cu Rusia prietenoasă. Noi împărtăşim pe deplin această atitudine şi suntem gata să dezvoltăm cooperarea cu prietenii noştri moldoveni”, şi-a încheiat Zaharova comentariul.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite