Drama a zeci de familii care au rămas fără case în urma unei explozii: „Pe ucraineni îi ajută, pe noi nu”

0
Publicat:

Cele 28 de familii din municipiul Suceava care au rămas fără acoperiș deasupra capului, în urma unei explozii, au nevoie de ajutor pentru că au pierdut toată agoniseala. Oamenii spun că și-au pierdut încrederea în autorități.

FOTO: ISU Suceava
FOTO: ISU Suceava

Inspecția de Stat în Construcții a dispus interzicerea utilizării blocului din cartierul Burdujeni afectat de explozie. Construcția prezintă risc de prăbușire, avertizează autoritățile care au semnalat pericolul cu afișe la fața locului.

Accesul în clădire a fost interzis, dar s-au făcut excepții pentru proprietarii care au vrut să intre ca să-și ia documente, haine și mâncare. 

Explozia a afectat 22 de mașini FOTO: Inquam photo Casia Mitu
Explozia a afectat 22 de mașini FOTO: Inquam photo Casia Mitu

Situația acestor familii este dramatică. Oamenii sunt traumatizați. Un tată ne-a povestit că fiul său în vârstă de 12 ani refuză să mai stea singur în casă și are coșmaruri.

O mamă ne-a spus că fiica sa nu a mai vorbit după ce a văzut că apartamentul a fost distrus. Femeia și-a crescut singură copilul și a făcut un efort colosal ca cumpere apartamentul și mașina afectate de explozie. 

Dincolo de traumele trăite, cele 28 de familii au suferit pagube materiale uriașe. Suflul exploziei a distrus în totalitate unele apartamente, iar altele au rămas fără tavane, uși ori geamuri.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a invitat familiile afectate la sediul primăriei pentru a purta discuții referitoare la acordarea unor forme de sprijin. Alesul local le-a transmis proprietarilor că primele cercetări efectuate la fața locului de constructori arată că structura de rezistență a blocului a fost afectată de deflagrație.

Dacă lucrurile stau așa, atunci locatarii se vor putea întoarce în casele lor abia după execuția unor lucrări de consolidare a imobilului, care pot să dureze și un an.

În tot acest timp, familiile care nu au unde să se cazeze pot depune cereri pentru obținerea unor apartamente la primărie sau pot să închirieze o locuință și să solicite decontarea chiriei și utilităților. 

„Vom sprijini aceste familii cât va fi nevoie”, a declarat Ion Lungu. Președintele Gheorghe Flutur a anunțat că fiecare familie sinistrată în urma exploziei va primi un sprijin financiar de 10.000 de lei.

Problema este că familiile afectate nu au încredere în promisiunile autorităților. Mai mult, unii sunt revoltați pentru că, spun ei, refugiații ucraineni primesc mai mulți bani pentru cazare decât sinistrații din România.

La ucraineni le dă 2.000 de lei/lună și nouă fraierilor ne dă 1.500 de lei pentru două luni de cazare. La ucraineni le dă 2.000 de lei și nouă fraierilor care am muncit în țară ne dă 1.500 pe două luni. Îmi dă garsoniera goală. Eu bătrână, la 70 de ani, mă duc să cumpăr mobilă acum”, a spus una dintre sinistrate.

Pe de altă parte, oamenii vor să afle cât mai repede cauza producerii deflagrației. Primele cercetări făcute la fața locului după producerea nenorocirii indică o acumulare de gaze în apartamentul nr. 8, din scara E.

Surse din rândul anchetatorilor ne-au spus că este puțin probabil să fi explodat centrala termică. Ei nu exclud ca aragazul pe care proprietarii și l-au cumpărat cu câteva zile înainte de explozie să fi fost montat greșit.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite