Tendința anti-migrație crește în rândul tinerilor europeni. Ce spun ultimele sondaje înainte de alegerile pentru Parlamentul European

0
Publicat:

Analiza recentă a sondajelor Eurobarometru indică o schimbare a atitudinilor față de imigrație în rândul tinerilor din unele părți ale Europei, în special în Europa de Est, acolo unde sentimentele anti-imigrație sunt mai pronunțate în rândul generațiilor mai tinere comparativ cu generațiile mai în vârstă.

MigratieUE. FOTO Shutterstock
MigratieUE. FOTO Shutterstock

Această tendință a fost observată de specialiști în această perioadă, când europenii se pregătesc pentru alegerile pentru Parlamentul European din iunie, unde se așteaptă o creștere a sprijinului pentru partidele de extremă dreapta, potrivit The Guardian.

Conform ultimului Eurobarometru, in ultimii patru ani procentul europenilor cu vârste între 15 și 24 de ani, care aveau atitudini negative față de imigrație, a crescut de la 32% în 2019, la 35% în 2023, iar tendința se menține și în 2024. 

Pentru grupa de vârstă 25-34 de ani, procentul celor cu sentimente negative față de imigrație este chiar mai mare, ajungând la 42%.

În Slovenia, de exemplu, milenialii sunt acum cei mai negativi dintre toate generațiile, inclusiv față de baby boomers.

În Franța, jumătate dintre mileniali exprimă sentimente anti-imigrație, un procent mai mare decât în rândul generațiilor Gen X și Gen Z. La fel și în Polonia și Ungaria.

Aceste date subliniază o creștere generală a sentimentului anti-imigrație în toate grupurile de vârstă la nivelul blocului european și contrastează cu statele puternice , precum Germania, Italia și Spania, unde procentul celor care exprimă sentimente negative despre imigrație scade consistent.

În 2023, au fost înregistrate 385.445 de treceri neregulate ale frontierei către UE, prin rute precum Marea Mediterană și granițele de est ale blocului, în creștere față de 2022 (326.217) și 2021 (199.898).

Cele mai multe treceri neregulate au fost înregistrate în 2015 - 1.882.102.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite