„Veniți de luați lumină de la stâlp”. Biserica și Primăria unui oraș bihorean, acuzate că furau curent. „Nu voi fi țap ispășitor”

0
Publicat:

Angajați ai Electrica au observat un consum de curent mult mai mare decât cel facturat, așa că au făcut un control, iar la Biserica ortodoxă și la un bloc ANL al Primăriei au constatat că firul care trebuia să intre în contor era deviat. Preotul neagă că ar fi știut ceva, iar primarul e de negăsit. Cert este că Poliţia Bihor a deschis dosar penal, la sesizarea companiei de electricitate

Biserica Ortodoxă din Vașcău, județul Bihor FOTO Pixabay
Biserica Ortodoxă din Vașcău, județul Bihor FOTO Pixabay

Surpriză de proporţii în urma unui control al Electrica în oraşul bihorean Vaşcău, declanșat după ce angajaţii companiei au observat că în anumite zone consumul din reţea era mult mai mare decât energia electrică facturată efectiv.

Unde se „scurgea” curentul, s-a descoperit în teren, unde o echipă a Corpului de control din companie a constatat că printre „hoţi” se numără şi cei care ar trebui să fie exemple de corectitudine.

Biserica încalcă a opta poruncă: să nu furi

Una dintre probleme s-a găsit la Biserica ortodoxă din oraş, după cum spun sursele „Adevărul”. Concret, firul care trebuia să intre în aparatul de măsurat a fost deviat şi legat, apoi, la cablul care ieşea din contor. Legătura clandestină era greu de găsit şi nici nu se ştie de când a fost făcută, căci contorul se află chiar în interiorul aşezământului care nici nu e nou, şi nici nu a fost reabilitat recent.

Cum era de aşteptat, parohul bisericii, Sebastian Bursaşiu, neagă că ar fi ştiut de furt.

„Dacă ştiam, îi mai lăsam să intre în biserică? Că doar la mine e cheia! Nu am ştiut nimic!”, declară preotul, care susţine că nici nu i s-a zis ce s-a întâmplat. „Doar că nu era sigiliu pe contor şi că este un fir inversat. Eu de unde să ştiu ce înseamnă asta, cine e de vină? Ştiu doar că n-am fost eu”, spune parohul.

Cert e că, la scurt timp după constatare, preotul a fost chemat la Electrica, unde i s-a adus la cunoştinţă că are de plătit o sumă mare de bani, fără să-şi aducă aminte cuantumul, pe care compania a fost de acord să i-o eşaloneze în patru rate.

„Nu ştiu exact cât, vreo 8.000 lei parcă. Dar nu ştiu pentru ce”, spune preotul.

Hoţie şi la Primărie

O problemă similară a fost găsită de echipa Electrica şi la blocul ANL din oraş, construit din fonduri guvernamentale şi dat în folosinţă în decembrie 2021. Nu furau, însă, locatarii, ci chiar Primăria, adică proprietarul şi administratorul clădirii, deoarece legătura clandestină a fost descoperită la centrala de încălzire a blocului administrat de oraş, centrală montată într-o anexă.

Cum şi când s-a făcut racordul clandestin, „Adevărul” nu a putut afla, pentru că primarul oraşului, Florin Porge, a evitat orice discuţie, redirecţionând apelurile către consilierul său.

„Vă va suna domnul primar”, a promis funcţionarul, care nu s-a prezentat, închizând telefonul în momentul în care a fost întrebat de nume şi funcţie. Şi, de altfel, nici edilul nu a revenit cu vreun apel telefonic ca să ofere lămuriri.

Tăcere şi dosar penal

Oamenii locului refuză să vorbească despre păţania preotului şi a primarului, de teamă să nu fie „blestemaţi” de primul şi să nu se pună rău cu cel din urmă, care le calculează taxele şi impozitele.

Cert este că în acest caz a fost deschis deja un dosar penal, după cum a comunicat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul şef Alina Fărcuţa. Potrivit sursei citate, dosarul penal în cazul bisericii s-a deschis pentru „deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcționării echipamentului de măsurare a energiei electrice livrate ori modificarea fără drept a componentelor instalațiilor energetice”, şi se află în lucru la Poliţia oraşului Vaşcău, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş.

Ca atare, cazul a ajuns în anchetă penală şi atât primarul oraşului, Florin Porge, cât şi parohul ortodox Sebastian Bursaşiu vor trebui să dea explicaţii la Poliţie.

Preotul Sebastian Bursaşiu spune că aşteaptă să fie citat, dar nu recunoaşte nimic.

„Eu nu voi fi ţap ispăşitor! Nu am făcut nimic!”, afirmă parohul Bisericii orotodoxe din Vașcău.

Un primar cu probleme

Edilul din Vaşcău, oraş cu puţin peste 2.000 de locuitori, cu tot cu oamenii din cele cinci sate arondate, nu este la prima problemă. Aflat la al cincilea mandat, Florin Porge ar fi „umflat” numărul angajaţilor din Primărie, ajungându-se ca încasările din taxe şi impozite să nu acopere nici salariile funcționarilor, având nevoie, an de an, de fonduri de la Ministerul Finanțelor și de la Consiliul Județean pentru a acoperi cheltuielile.

De altfel, în 2021, instanţele de judecată au constatat definitiv că edilul s-a aflat în conflict de interese administrativ în mandatul din perioada 2012 - 2016, când şi-a numit soţia în funcția de manager de proiect în cadrul unui proiect implementat de Primăria Vașcău, funcţie care i-a adus acesteia venituri ilegale de 15.859 lei.

În urma verdictului dat de judecători, edilul a scăpat doar cu o sancţiune disciplinară, constând în diminuarea indemnizației de primar cu 10% pe o perioadă de șase luni.

„Fă-te că lucri”

Anul trecut, el ajuns din nou în atenţia publică, după un reportaj al jurnalistului Alex Dima, care a descoperit că Porge nu ajunge mai devreme de ora 10.00 în Primărie, că pe sediul instituției era un afiș care avertiza că accesul străinilor este strict interzis, dar și că primarul are un consilier personal despre care nu știe exact cu ce se ocupă.

Mai mult, în timp ce îi plimba pe jurnaliștii din București prin birourile Primăriei, Porge a uitat că are microfonul agățat la cămașă și le-a șoptit slujbașilor, unii îngrămădiți câte doi în fața unui singur calculator: „Fă-te că lucri, fă-te că lucri!”.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite