Personalitatea noastră este în continuă schimbare, deşi credem contrariul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rareori se întâmplă ca jurnalele ştiinţifice să se implice în dezbateri filosofice, dar un articol apărut săptămâna aceasta în revista “Science” începe cu întrebarea: “De ce oamenii iau frecvent decizii pe care le regretă mai târziu?”.

Potrivit unui articol apărut în revista “Time”, acest lucru se întâmplă deoarece personalitatea noastră se schimbă constant.

“Chiar şi la 68 de ani, oamenii se gândesc:  «Nu sunt persoana care eram la 58 de ani. Dar cu siguranţă voi fi astfel când împlinesc 78 de ani»”, spune unul dintre autorii studiului, Daniel Gilbert, professor de psihologie la Universitatea Harvard.

După ce au examinat răspunsurile primite de la peste 19.000 de persoane, cercetătorii au descoperit că, deşi cei mai mulţi dintre participanţii la studiu recunosc faptul că vieţile lor s-au schimbat în ultimul deceniu, nu consideră că schimbarea este constantă. Împotriva tuturor dovezilor, oamenii par să creadă că vor fi mereu la fel cum sunt în prezent.

De pildă, o persoană în vârstă de 33 de ani care a luat parte la studiu se aşteaptă la mai puţine schimbări în următorul deceniu decât a relatat una în vârstă de 43 de ani că a întâmpinat. Potrivit articolului, “Oamenii, se pare, privesc prezentul ca pe un moment îngheţat în care au devenit persoana/persoanele care îşi doresc să fie tot restul vieţii”. 

Deşi personalitatea şi valorile tind să devină mai stabile odată cu vârsta, oamenii subestimează, în general, modificările de personalitate care ar putea apărea în viitor. Cercetătorii numesc acest fenomen “iluzia sfârşitului istoriei”.

Analizând răspunsurile celor care au participat la studiu, cercetătorii au ajuns la mai multe concluzii:

Cu cât eşti mai în vârstă, cu atât crezi mai puţin că te-ai schimbat sau că te vei schimba

Descoperirea nu este una surprinzătoare: timp de mai mulţi ani, cercetătorii au confirmat ipoteza potrivit căreia personalitatea şi preferinţele cuiva devin mai stabile odată cu vârsta.

În mod similar, oamenii au tendinţa de a recunoaşte că preferinţele şi personalităţile li s-au schimbat în trecut, dar nu reuşesc să înţeleagă că se vor modifica şi în viitor. Ca parte din cercetare, oamenii de ştiinţă au comparat modul în care trăsăturile de personalitate relevate de subiecţi se modifică în cadrul a 3.808 adulţi care  au completat un chestionar, parte a unui studiu mai amplu, numit MIDUS, la jumătatea anilor 1990 şi apoi, încă o dată, zece ani mai târziu. Printre altele, MIDUS a arătat care sunt cele cinci trăsături ale personalităţii evocate cel mai frecvent: oamenii au declarat că sunt conştienţi de ei înşişi, agreabili, stabili emoţional, deschişi la experienţe şi extrovertiţi.

Chestionarul a arătat modul în care aceste trăsături s-au modificat în cazul participanţilor la studiu, de-a lungul celor zece ani scurşi între cele două anchete.

Întrebaţi cum cred că se vor schimba în anii următori, respondenţii s-au înşelat cu mult în ce priveşte predicţiile, dar au dovedit că îşi amintesc felul în care au evoluat de-a lungul timpului.

Mai târziu, cercetătorii au efectuat un alt studiu, cu un număr mai restrâns de participanţi. În studiul precedent, oamenii de ştiiinţă le-au solicitat respondenţilor fie să spună cum se văd în viitor, fie să explice cât de mult s-au schimbat în trecut, dar nu ambele în acelaşi timp.

De această dată, s-au concentrat asupra a 613 adulţi care au oferit răspunsuri la ambele întrebări. Cei mai mulţi au declarat că nu prevăd schimbări majore în viaţa lor, în următorul deceniu.

Lucrarea din “Science” arată faptul că oamenii se schimbă constant şi, deşi înţeleg modul în care s-a petrecut această schimbare în trecut, nu se simt confortabil la gândul că personalitatea lor va mai suferi modificări. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite