Fobia de selfie şi celelalte frici pe care ni le-a adus tehnologia modernă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ai resimţit vreodată senzaţia aceea de teamă, de anxietate că nu mai ştii unde este telefonul mobil? Sau dacă l-ai uitat acasă – senzaţia că-ţi lipseşte ceva important? Atunci este posibil să suferi de nomofobie. Teama de păianjeni a pierdut teren în ultimii ani în faţa unor noi frici, provocate de accesul larg la tehnologiile moderne, avertizează specialiştii.


Nomofobia

„Orice lucru sau situaţie poate provoca un nivel de anxietate atât de mare încât se poate încadra la categoria fobie. Dacă ajunge să te preocupe constant şi să-ţi afecteze activităţile de zi cu zi, atunci este cazul să consulţi un specialist“, recomandă medicul psihiatru Jesse Contovasilis, de la Spitalul Universitar Stony Brook din Long Island, New York.

Nomofobia este una dintre cele mai recente astfel de frici provocate de tehnologia modernă. Este starea de agitaţie pe care ţi-o provoacă teama că ţi-ai pierdut telefonul mobil. Dacă nici măcar nu-ţi poţi imagina o zi întreagă fără smartphone, atunci cu siguranţă suferi de nomofobie, spune specialistul, citat de ABC News.

Editiovultafobia

Cuvântul dificil de pronunţat este alăturarea în limba latină a cuvintelor „faţă“ („face“, în engleză) şi „carte“ („book“, în engleză). Este folosit, deci, pentru a defini fobia de Facebook.

Este o teamă reală de care suferă tot mai multe persoane de toate vârstele, spune Contovasilis. Şi nu este vorba numai de fobia de Facebook, ci şi de Twitter sau de alte reţele de socializare.

În cazul persoanelor în vârstă, această fobie este provocată de stresul pe care-l implică utilizarea noilor tehnologii, abilitate pe care nu o stăpânesc aşa cum şi-ar dori. Iar în cazul adolescenţilor, este vorba despre anxietatea provocată de tag-uirea în fotografii pe care le percep ca jenante sau în mesaje care-i pun într-o lumină proastă în faţa prietenilor din reţea, potrivit psihiatrului.

Ipovlopsihofobia

Aşa se numeşte fobia de selfie. De fapt, această frică este un fel de ramificaţie a temei de camera foto, o fobie mai veche. Iar fobia de selfie provine dintr-o proastă imagine de sine, spune Contovasilis.

Ciberatazagorafobia

Atazagorafobia este teama de a fi uitat, ignorat, abandonat, o fobie recunoscută în lumea medicală de multă vreme, care are drept cauze evenimente traumatizante din copilărie.

Ei bine, ciberatazagorafobia nu are nicio legătură cu asta, ci este frica de a-ţi pierde parolele de la diversele conturi în reţelele de socializare, de exemplu.

Un studiu Microsoft a arătat că un utilizator obişnuit de internet are cel puţin 25 de conturi diferite protejate cu parole (unele dintre ele cu litere mari, mici, cifre şi semne de punctuaţie, ca să fie cât mai sigure), pentru care trebuie să ţină minte, în medie, 8 parole.

Aşadar, nu e de mirare că din ce în ce mai mulţi oameni suferă de această fobie cu un nume greu de pronunţat. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite