Ce simptome are sindromul ovarelor micropolichistice şi la ce complicaţii se poate ajunge în urma acestei afecţiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sindromul ovarelor polichistice ameliorează simptomatologia afecţiunii
Sindromul ovarelor polichistice ameliorează simptomatologia afecţiunii

Sindromul ovarelor micropolichistice – SOMPC – este o afecţiune hormonală care afectează între 5 şi 18% din femeile de vârstă fertilă.

Într-un ciclu normal, pe suprafaţa ovarelor se dezvoltă câţiva foliculi. Dintre aceşti foliculi, un singur ovul ajunge la maturitate mai rapid decât ceilalţi şi acestea este eliberat în trompele uterine, în timp ce toţi ceilalţi mor.

În cazul ovarelor polichistice, un număr de foliculi nedezvoltaţi rămân pe suprafaţa ovarelor făcând ca acestea să pară mărite, la care se adaugă şi un dezechilibru hormonal, în special sexuali, ca de exemplu hormoni masculini, incluisv testosteron şi hormon luteinizant - LH.

„Sindromul ovarelor micropolichistice se caracterizează prin acumularea de foliculi incompet dezvoltaţi la nivelul ovarelor din cauza anovulaţiei şi este asociat cu nivele crescute de androgeni“, explică dr. Erna Stoian, medic primar obstetrică-ginecologie, specialist în infertilitatea cuplului şi reproducere umană asistată – FIV.

Cauza apariţiei acestei afecţiuni nu este cunoscută, dar diagnosticul şi tratamentul instituit precoce ameliorează simptomatologia şi previne complicaţiile ca diabetul zaharat de tip 2 şi boala coronariană, mai spune medicul.

Semnele bolii

În funcţie de persoană, semnele bolii diferă foarte mult. „De obicei, primele simptome apar la pubertate odată cu apariţia menstrelor. Alteori, se declanşează după o creştere substanţială în greutate.“

 Pentru stabilirea diagnosticului trebuie să existe cel puţin două din următoarele simptome, adaugă medicul ginecolog.

Menstrele neregulate sau absente sunt cel mai frecvent simptom. „De obiocei, menstruaţiile revin la mai mult de 35 de zile şi pot lipsi perioade lungi“.

Pilozitatea facială, acneea severă şi sedoreea sunt alte semne ale bolii provocate de excesul de androgeni. „La acestea se adaugă şi aspectul ecografic caracteristic, mulţi foliculi antrali dispuşi periferic în coroană. Paciente cu SOMPC au, de multe ori, obezitate şi rezistenţă periferică la insulină cu hiperinsulinemie şi nivele crescute ale hormonului hipofizar sexual LH“.

Chiar dacă nu este cunoscută cauza acestei afecţiuni medicale, printre factorii care au un rol în apariţia sindromului se numără hiperinsulinemia. „Insulina este un hormon secretat de pancreas care facilitează consumul glucozei. Dacă apare rezistenţa periferică la insulină, atunci nivelele glicemiei cresc şi stimulează producţia pancreatică de insulină, acesta creşte producţia de androgeni şi cauzează anovulaţie“.

Ereditatea şi excesul de androgeni sunt alţi factori importanţi. „Studiile au sugerat existenţa unor gene care sunt legate de  apariţia SOPMC şi hiperandrogeniemie familială. În al doilea rând, ovarele secretă cantităţi mari de androgeni ducând la apariţia acneei şi a hirsutismului“.

Complicaţiile afecţiunii

Complicaţiile acestui sindrom nu sunt puţine şi includ infertilitatea, diabetul gestaţional, avortul spontan şi naşterea prematură, steatoza hepatică, sindrom metabolic – hipertensiune, hiperglicemie, nivele crescute ale colesterolului şi trigliceridelor ducând la creşterea riscului de boală cradiovasculară – diabet zaharat, sângerare vaginală anormală, apnee în somn, cancer endometrial, depresie, anxietate şi tulburări alimentare. „Obezitatea asociată sindromului agravează simptomele şi complicţiile“.

Cum se pune diagnosticul şi ce variante de tratament există

Pentru stabilirea diagnosticului medicul va face o anamneză a istoricului medical, a duratei şi frecvenţei menstrelor şi a variaţiilor ponderale. De asemenea, va căuta semne ca excesul de păr sau prezenţa acneei. Examinarea pelviană, dar şi analize de sânge ci profilul hormonal, testul de toleranţă la glucoză, nivelele colesterolului şi trigliceridelor, dar si examinarea ecografică transvaginală vor ajuta la stabilirea diagnosticului“.

Tratamentul SOMPC se concentrează pe ameliorarea simptomatologiei şi pe tratarea complicaţiilor ca infertilitate, obezitate, hisrsutism sau acnee. „Schimbarea stilului de viaţă şi a greutăţii duce la ameliorarea semnelor bolii, la restaurarea menstrelor şi a ovulaţiei. Pentru restaurarea şi reglarea menstruaţiilor medicul poate recomanda pilule contaceptive sau terapie progesteronică de 10-14 zile pe lună“.

Pentru restaurarea ovulaţiilor şi obţinerea sarcinii stimularea ovariană simplă cu monitorizare ecografică şi cu sincronizarea contactului sexual cu ovulaţia duce la apariţia sarcinii în peste 70-80% din cazuri, mai spune medicul. „Administrarea metforminului – antidiabetic la pacientele cu nivele crescute ale LH-ului poate îmbunătăţii frecvenţa menstruaţiilor şi restaura ovulaţia“.

Alt tip de tratament este cel chirurgical. „Acesta constă în drillingul ovarian pe cale laparoscopică la pacientele cu simptomatologie severă. Drillingul ovarian duce la scăderea secreţiei de androgeni şi la scăderea simptomatologiei. După drilling creşte efectul tratamentelor de inducere a ovulaţiei şi scade riscul de hiperstimuare ovariană“.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite